Piatu loď ocenila detská porota na Cenách Trilobit

"Teší nás, že film oslovuje všetkých, bez rozdielu veku. Dospelí diváci ho vnímajú ako príbeh o zlyhaní rodinného zázemia. Detský divák ako príbeh osobitého detského dobrodružstva. Každý si vo filme môže nájsť to, čo mu jeho životná skúsenosť ponúka. Priazeň detského diváka je o to cennejšia, že čisto vníma autenticitu a mágiu vykresleného detského sveta v situáciach či dialógoch, ktoré sú stvárnené vynimočnými hereckými výkonmi oboch hlavných detských predstaviteľov,“ povedal scenárista Marek Leščák, ktorý pracoval na scenári spolu s režisérkou.

Film pochodil za necelý rok približne 50 festivalov, z ktorých mnohé boli zamerané práve na detského diváka a rodinný formát. Už prestížne Berlinale ho uviedlo v sekcii Generation Kplus. Detská porota, ktorá mu udelila Krištáľového medveďa za najlepší film vtedy zdôvodnila svoje rozhodnutie slovami: „Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh nás veľmi oslovil a hercom sme naplno uverili“. Tvorcovia sa po týchto skúsenostiach rozhodli viac sa zamerať na detského diváka aj na Slovensku. A od septembra 2017 organizujú projekcie pre žiakov druhého stupňa základných škôl. Film vyšiel v decembri minulého roku aj na DVD.
„Predloha k filmu Piata laď bola niektorými označovaná za nesfilmovateľnú. Nešlo o ucelený lineárny príbeh, ale rozprávanie, ktoré sa skladalo z niekoľkých vrstiev a časových rovín. Pre nás s Ivetou bola výzva, ako nájsť k budúcemu filmu kľúč. Svoje rozprávanie sme sústredili okolo najdramatickejšej udalosti v rozprávaní, a to keď Jarka a Kristián spolu s bábätkami ujdú na záhradnú chatku a vytvoria si tam svoju detskú rodinu. Snažili sme sa čo najdôkladnejšie vymodelovať  svet, v ktorom  detská hra zrkadlí chladný svet dospelých. Aj keď sme sa od knihy často odklonili, snažili sme sa čo najviac zachovať jej charakter a v momentoch, keď sme sa pri práci zasekli, kniha nám vždy ukázala cestu,“ objasnil prácu na scenári Marek Leščák. Film Piata loď, ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou.
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.