Dokument Mečiar získal Hlavnú cenu Trilobit 2018

Ceny Trilobit vyhlasuje a organizuje Český filmový a televizní svaz FITES v spolupráci s viacerými subjektami podporujúcich oblasť filmu a audiovízie. Už po osemnásty raz sa slávnostné odovzdávanie cien uskutočnilo v Beroune. Podľa štatútu je možné udeliť len jednu Hlavnú cenu „za dielo alebo prínos v oblasti audiovizuálnej tvorby“ a práve tú za rok 2017 získal celovečerný dokument Mečiar, vyrobený v slovensko – českej koprodukcii. Porota výber tohoto filmu zdôvodnila vo svojom stanovisku nasledovne: „Snímka, komentovaná autobiografickými momentmi z autorkinho detstva, je varovným portrétom zadržateľného vzostupu politika, ktorý si pomocou doposiaľ nevídanej miery demagógie, populizmu a hlbokej viery vo vlastné lži, dokázal demokratickou cestou uzurpovať moc, ktorá sa neštítila ani zločinov. Film však zároveň pripomína aj pre nás mimoriadne aktuálny recept, ako sa takéhoto politika rovnako demokratickou cestou zbaviť.“

Okrem Hlavnej ceny udelili včera ešte tri Ceny Trilobit 2018, jedna z nich išla do rúk Zuzany Kronerovej a Pavla Nového za stvárnenie hlavných postáv vo filme Bohdana Slámu Baba z ľadu. Cenu detskej poroty Berounský medvídek si odniesla slovenská režisérka Iveta Grófová za snímku Piata loď. Slávnostný večer odvysielala ČT art.
Film Mečiar mal v slovenských kinách distribučnú premiéru 12. októbra 2017, premiéru vo vysielaní HBO 14. októbra. Asociácia českých filmových klubov pripravuje jeho uvedenie do českých kín s premiérou 8. marca a pracuje sa aj na koncepte, ako predstaviť dokument žiakom a študentom na slovenských školách.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.