Foxtrot (Izrael/SRN/Francúzsko/Švajčiarsko 2017)

FoxtrotFoxtrot / פוֹקְסטְרוֹט
Dráma, 113 minút
Scenár a réžia: Samuel Maoz. Kamera: Giora Bejach. Strih: Arik Leobovitch, Guy Nemesh. Hudba: Ophir Leibovitch, Amir Poznansky. Hrajú: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray, Shira Haas, Yehuda Almagor, Orit Kaplan, Firas Nassar, Karin Ugowski, Noam Lugasy, Aryeh Cherner, Yael Eisenberg a ďalší.
Slovenská premiéra: 1. novembra 2018
Foxtrot je názov checkpointu v severnom Izraeli. Foxtrot je kód pre písmeno F. Foxtrot je tanec, pri ktorom sa vždy vrátite späť na začiatok. Jonathan Feldman (Lior Ashkenazi) stráži spolu s troma ďalšími mužmi opustený checkpoint niekde v púšti na severe Izraela. Od čítania komiksov a počúvania starého rádia ich občas vyruší okoloidúci automobil alebo ťava, ktorá sa po ceste lenivo prechádza sem a tam. Mladých vojakov vytrhne z nudy až nečakaná udalosť s fatálnymi následkami. Jonathanovi rodičia sa medzitým v Tel-Avive snažia vyrovnať s tragickou správou a zistiť, čo sa vlastne kdesi v púšti odohráva... Snímka Foxtrot sprostredkováva surreálnu armádnu skúsenosť mladých vojakov a zaoberá sa témou viny, straty a tráum, ktoré sa v izraelskej spoločnosti prenášajú z generácie na generáciu. To všetko originálnym rozprávačským spôsobom, ktorý je poprepletaný citom pre krásu, absurditou a jemným humorom. Napriek tomu, že film vyznieva protivojnovo a vzbudil v svojej rodnej zemi kontroverziu, získal 8 cien izraelskej filmovej akadémie. Snímka bola úspešná aj na MFF Benátky – Cena Arca Cinema Giovani (najlepší film/, Cena SIGNIS, Strieborný lev (Veľká cena poroty). 5. septembra sa začal ďalší ročník prehliadky PROJEKT 100, ktorú každoročne pripravuje Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Do kín prinesie 11 celovečerných a 1 krátky film. Zastúpené sú tak slovenské novinky, ako aj snímky zo Zlatého fondu kinematografie a diváci vďaka PROJEKTu 100 uvidia očakávané novinky Gaspara Noého, Pawla Pawlikowskeho či Larsa von Triera. V prehliadke je aj film, ktorý si odniesol z Art Film Festu v Košiciach až dve ceny, vrátane tej hlavnej – Tiesňové volanie Gustava Möllera.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.