Súmrak (Napszállta)

Príbeh sa odohráva v roku 1913 v Budapešti. Mladá klobučníčka Irisz Leiter (Juli Jakab) sa po dlhých rokoch vracia do svojho rodného mesta, aby získala prácu v obchode, ktorý kedysi patril jej tragický zosnulým rodičom. Nový majiteľ Oszkár Brill (Vlad Ivanov) ju zo začiatku odmietne, ale potom si to rozmyslí. Mladú ženu, ktorú po smrtí rodičov Sumrak2 resizeumiestnili do sirotinca v Terste, nevítajú s nadšením ani jeho zamestnankyne, všetci by boli radi keby radšej odišla. Juli je však uvzatá a tvrdohlavá, cíti sa tu doma, i keď si rodičov nepamätá, tento obchod je pre ňu posvätný. A keď sa navyše dozvie, že má staršieho brata, o ktorom nikto nechce ani počuť – údajne niekoho zavraždil, prosto je to kriminálnik, už ju nič nepresvedčí o tom, aby odišla. Pátra po bratovi a zamotáva sa z kroka na krok do lží, tajomstiev a pretvárky. Nič nie je jednoznačné, jasné, všetko sa tají a keď sa už prepracuje k nejakej parciálnej pravde, zrazu jej opäť všetko unikne.

Povedzme si hneď na úvod, že tak ako aj Saulov syn bol komplikovaným filmom a nie určený pre široké publikum, nie je Sumrak11 resizením ani Súmrak. Celá snímka je jedno veľké tajomstvo – ako a prečo zahynuli jej rodičia pri požiari, prečo sa brat skrýva, prečo je grófka, ktorej údajne jej brat zabil manžela, trochu pomätena a nejednoznačná v postojoch k udalostiam, prečo všetci cigánia, čo sa vlastne okolo nej a celkovo v spoločnosti pod povrchom deje. Neustále sa pohybuje medzi ľuďmi, ktorí niečo taja, skrývajú, zahmlievajú. Juli je tak osamotená, že už viac ani nemôže byť, ale od hľadania spriaznenej duše ju neodradí nič. Dokonca, keď sa jej podarí komplikovane skontaktovať s bratom, nie je o nič múdrejšia a nevie čo si o ňom má myslieť. Nedokáže preniknúť pod kožu ani novému majiteľovi obchodu Sumrak5 resizeOskarovi Brillovi. Brill sa tvári žoviálne, je hrdý, že môže udržal značku pôvodných majiteľov, zdá sa, že svoje dievčatá, klobučníčky, má svojim spôsobom rád, praje im a vždy pri istej slávnosti sa stane jedna z nich vyvolená a na tú čaká lepšie miesto vo Viedni. No ani to nie je celkom v pravda, lebo tá posledná neskončila dobre. Dievča sa zmieta v pavučine lží neistej paranoidnej doby. Všetko je inak ako sa zdá, nič nie je dopovedané, hrdinka je zmätená, nie menej aj divák. Je to však zámer tvorcu, lebo tento metaforický príbeh je o odchode jednej epochy, prezentovanej na pátraní osamoteného dievčaťa, ktoré kladie veľa otázok a nedostáva sa jej nijakej odpovede.

Sumrak4 resizeSnímka mi, i keď sú filmy neporovnateľné, pripomínala slávny Felliniho film A loď pláva, ktorý majstrovsky zachytáva odchod a súmrak jednej epochy. Nemes v Súmraku na jednej strane prezentuje krásu, bohatstvo, na druhej zasa chudobu, biedu a zrod rebelantských podzemných hnutí, a tak predznamenáva úpadok dovtedajších mravov a spôsobu života. Režisér sa rozhodol nevyrozprávať súvislý príbeh, všetko naznačuje len útržkovito, mnohými detailmi, ktoré zdanlivo spolu nesúvisia, vytvára atmosféru plnú strachu a neistoty a už spomínanej Sumrak9 resizeparanoje. Neistá a zmätená je Juli, ale rovnako zneistení sú aj diváci. Prosto si to žiada publikum, ktoré sa trochu vyzná v dejinách, aby odčítalo z príbehu obdobie a atmosféru predznamenávajúcu koniec monarchie, vrátane jej dekadentného obdobia,  potom nástup relatívne krátkeho času pokoja, ktoré čoskoro vystriedala doba krutostí a násilia. Kam chcel diváka Nemes nasmerovať to v závere aj jednoznačne povie a veľmi jasne.

Snímka je však pozoruhodná po vizuálnej stránke, čo má na svedomí kameraman Mátyas Erdély. Svet bohatstva sa leskne a hýri vo farbách, svet spodiny zasa v šere, tme a špine. Tretím Sumrak3 resizesvetom je rodiace sa podzemní hnutie, ktoré prispelo k pádu starého sveta. To je prezentované v tmavých farbách, aby bolo ešte temnejšie. Budapešť je na jednej strane krásna a mondénna, na druhej špinavá, pripomínajúca to najtmavšiu dieru.

Príbeh však stojí na výkone hlavnej predstaviteľky talentovanej Juli Jakab. Jej Irisz je na prvý pohľad krehká zmätená bytosť, vyžadujúca podporu a ochranu, jej druhá stránka je tvrdohlavosť, uvzatosť a svojim spôsobom aj krutosť. Od nežnej Irisz by ste to nečakali, že vie byť aj rozhodná a surová. Herečka všetky tieto vlastnosti, vrátane krehkosti, dokonale Sumrak8 resizezahrala a nemala to jednoduché, lebo nezíde z obrazu a vlastne divák jej očami sleduje chaos, ktorý zachvátil celú spoločnosť. Juli je zároveň symbolom človeka, ktorý veľa nechápe, chce však porozumieť, a preto sa dokáže prispôsobiť novým okolnostiam. Zaujímavou postavou je aj Oszkar Brill. Rumunský herec Vlad Ivanov (Toni Erdman, Bacalaureat, Psy, 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni) neostal nič dlžný svojej povesti. Prezentuje v snímke človeka odchádzajúcej epochy, v podstate slušného, spoľahlivého, ale aj bezohľadného obchodníka a manipulátora. Jeho Brill je plnokrvná rozporuplná postava, ktorá vynikajúco Sumrak7 resizestelesňuje odchádzajúci svet.

Pre vnímavé publikum je Súmrak bonbónom rôznych chutí a vôní, ale čo je najpodstatnejšie v podtexte dáva nejasnú odpoveď na nevyslovenú otázku o príčinách a súmrakoch odchádzajúcich svetov. Nechcem tvrdiť, že na ňu celkom odpovie, lebo by to bola špekulácia, len ju letmo naznačí. Obdobie pred I. svetovou vojnou bolo plné skrytých a nahromadených konfliktov, a že to vyústilo do bezbrehého krviprelievania, nie je náhoda. Najväčšou katastrofou pre ľudí však bol fakt, že sa nechceli rozlúčiť so zaužívaným a pre Sumrak12 resizemnohých istým svetom. Ten bol však na odchode už dávno, len ho mnohí nechceli akceptovať, a preto im vtrhol do života s takou živelnou silou. Jedno je nesporné, že 20. storočie bolo všetko len nie pokojné. Bolo to storočie krviprelievania, vojen, prevratov, zmenou režimov. Nevdojak sa natíska otázka, či po sto rokoch, po mohutnom vpáde nových technológii, nostalgiou mnohých za starými pokojnejšími časmi, nestojíme pred síce úplne inou, ale predsa len veľkou dilemou a nedôverou vo vývoj sveta. Verím, že nie. Ak áno – hádam to pokojnejšie zvládneme.

Sumrak13 resizeSúmrak (Napszállta), Maďarsko, Francúzsko, 2018
Dĺžka:144 minút
Réžia: László Nemes
Scenár: László Nemes, Clara Royer
Kamera: Mátyás Melis
Strih: Matthieu Taponier
Hudba: László Melis
Hrajú: Juli Jakab, Vlad Ivanov, Susanne Wuest, Björn Freiberg, Urs Rechn, Levente Molnár, Judit Bárdos, Christian Harting, Uwe Lauer, Tom Pilath, Sándor Zsótér, Balász Czukor, Mihály Kormos, Marcin Czarnik, Evelin Dobos, Péter Francsikai a ďalší.
Distribúcia: Film Europe Media Company
Premiéra v SR: 15. novembra 2018
Foto: Film Europe Media Company

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.