Gangster Ka 2: Afričan

Na jednej strane za to asi môže aj fakt, že Gangster Ka 2: Afričan režisérra Jana Pachla, ako už názov napovedá, sa nebude tak celkom odohrávať v Českej republike, takže Káčko v podstate začína “od nuly”. Gangster5 resizeSamozrejme, nie v pravom slova zmysle, keďže si nechá na Seychely doviezť svoje auto s tromi miliónmi eur prizváraných do podvozku, čo, samozrejme, colníci neodhalia, a tak si môže užívať platené voľno. Ale to už predbieham.

Dvojka sa začína policajnou akciou kukláčov a Radimovim zatknutím uňho doma. Čo by to však bolo za políciu, keby im páchateľ neušiel, ako inak a neoriginálne, počas používania toalety. Vonku ho už čaká auto a starí spolupracovníci. Vyrobia mu francúzsky pas a hurá na Seychely. Káčko sa však nudí, na maličkom ostrove nie je čo robiť, a tak celé dni polihuje na pláži a popíja. Pri scénach zo Seychel je mimochodom použitý otrasný oranžový kamerový filter, Gangster2 resizepravdepodobne, aby si česko - slovenský divák uvedomil, ako je tam horúco. Káčka však trápi jedna maličkosť každodennej potreby, a keďže na miestnom trhu je podľa jeho vlastných slov diera, začne podnikať s viacvrstvovým toaletným papierom a financovať volebnú kampaň istej strany výmenou za politický pas. Všetko má dobre premyslené, z Malajzie denne v lodných kontajneroch do prístavu prúdia tony dvojvrstvového toaleťáku, kampaň je v plnom prúde, peniaze pribúdajú. Všetko sa pokazí v momente, keď miestnym úradom začne prekážať, že Káčko si zo Seychel spravil svoje Gangster6 resizepieskovisko, úplne ovládol tamojšiu mafiu aj ekonomiku a česká polícia, ktorá si je vedomá, že ho Seychely nevydajú, dokonca pomáha urýchliť jeho útek do JAR, samozrejme, bez jeho vedomia, ale v spolupráci s Dardanom, ktorý ho tak trochu zradil. Káčko je však zatknutý len čo vstúpi na územie JAR, kde si odsedí pol roka, ale podarí sa mu dostať von. Nasleduje už niekoľkokrát videné: zaobstarať si bývanie po ruskom mafiánovi v najlukratívnej štvrti mesta medzi celebritami a ostatnými šéfmi podsvätia, znova nájsť nejakú dieru na trhu a vymyslieť v čom začať podnikať, aby sa nám neminuli peniaze. Tentoraz to budú falzifikáty diamantov, pomocou ktorých Káčko okráda svojich zákazníkov v malej Gangster resizezáložni. Jednoducho ich vymení za tie pravé, ktoré potom predá a z takto získaných peňazí si pomaličky opäť buduje svoje impérium. Dardan však celý čas spolupracuje s českou políciou a donáša na Káčka snáď všetko, čo sa dá. Keď sa však pokašle jeden z obchodov a pakistanský gang Káčkovi ukradne 25 kíl čerstvého heroínu, Dardana postrelia, a ten umiera. Polícia objaví aj hroby kam Káčko pochovával nepohodlných ľudí, ktorých potreboval odstrániť a putuje za mreže.

Gangster4 resizePríbehovo je Afričan zvládnutý dobre a nie je veľa miest kde by sa divák nudil. Hynek Čermák alias Káčko hrá vynikajúco, skvelo mu sekunduje Predrag Bjelac, ktorý je aj rozprávačom príbehu, avšak trochu mi prekážalo, keď miestami príbeh rozprával aj niekto iný. S týmto som sa zatiaľ pri filmoch nestretol a nie je to podľa mňa dobrý nápad. Pôsobilo to zmätočne a oveľa radšej by som bol, keby celý film rozprával Predrag Bjelac so svojim zaujímavým prízvukom, ktorého som si veľmi obľúbil. Výkony ostatných za zmienku azda ani nestoja, toto je jednoducho Ćermákov Gangster9 resizeherecký koncert, kde Bjelac zastupuje len, keď mu dôjde dych. Vedľajšie postavy sa nijako nevyvíjajú ani enormne nezasahujú, či nepozmeňujú smerovanie deja.

Jednotku som nemal možnosť vidieť, no ak by som si odmyslel, že nejaká vôbec bola nakrútená, s menšími úpravami by dvojka obstála aj ako samostatný príbeh českého podnikateľa a zločinca rozbiehajúceho si biznis v zahraničí. Česká produkcia dokazuje, že nie je až taká beznádejná, ako sa o nej tvrdí. Zaujímavý film a, ak budem mať čas, veľmi rád si ho pozriem znovu.

Gangster3 resizeGangster Ka 2: Afričan , Česká republika, 2015
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Jan Pachl
Scenár: Jaroslav Kmenta,  Jan Pachl
Kamera: Marek Janda
Strih: Adam Dvořák
Hudba: Tadeáš Věrčák
Hrajú: Hynek Čermák, Predrag Bjelac, Filip Čapka, Brian Caspe, Vlastina Svátková, Roman Bartoš, Štěpán Benoni, Stanislav Majer, Jan Vlasák, Tomáš Jeřábek, Veronika Macková, Alexej Pyško, Jaromír Hanzlík, Miroslav Etzler, Zdeněk Žák, Jan Revai a ďalší.
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 26. novembra 2015
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.