V Kine Lumière v cykle Music & Film kapela The Who

„The Who sú nepochybne jednou z najslávnejších kapiel rockovej histórie. Tento rok oslávili päťdesiatku koncertom v legendárnom londýnskom Hyde Parku pred 70 000 fanúšikmi. V Kine Lumière bude možné záznam z tohto júnového koncertu na Slovensku vidieť na filmovom plátne po prvý raz,“ hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film. Režisérom koncertného záznamu je Chris Rule.

 

TheWho66 resize 1The Who vytvárali hudobné dejiny, ovplyvnili celú jednu generáciu a ich hity dodnes milujú fanúšikovia na celom svete. Slávni sa stali nielen vďaka svojim piesňam, no i vďaka živým vystúpeniam plným energie, ktoré zväčša končili deštrukciou gitary či celej aparatúry. K najznámejším patria ich rockové opery Tommy (1969) a Quadrophenia (1973), živý album Live at Leeds (1970) či album Who’s Next z roku 1971. The Who predali vyše sto miliónov kusov svojich albumov, boli uvedení do rock’n'rollovej siene slávy a sedem ich albumov zaradil časopis Rolling Stone medzi 500 najlepších albumov všetkých čias, pričom dva z nich Who’s Next a Tommy sa umiestnili v prvej stovke. „Zaujímavosťou je, že so 126 decibelmi nameranými 32 metrov od pódia na koncerte v Londýne v roku 1976 držali The Who rekord ako najhlasnejšia rocková kapela na svete,“ dopĺňa Miro Ulman. Nových fanúšikov priniesol kapele kriminálny seriál CSI (2000 – 2015).

 

TheWho2 resizePočas londýnskeho koncertu v Hyde Parku, ktorého záznam budú mať možnosť vidieť diváci Kina Lumière, kapela odohrala svoje hity ako My Generation, Pinball Wizard, Baba O’Riley, Won’t Get Fooled Again, Who Are You a mnoho ďalších. Na koncerte vystúpili aj Roger Daltrey a Pete Townshend, ktorí stáli pri zrode skupiny, pridali sa k nim aj syn Ringo Starra, bubeník Zak Starkey, a basgitarista Pino Palladino. „Pred záverečnou piesňou koncertu Won’t Get Fooled Again z roku 1971, gitarista Pete Townshend vzdal hold bývalým členom kapely. Basgitarista John Entwistle zomrel v roku 2002 na infarkt a bubeník Keith Moon zomrel na predávkovanie v roku 1978. No a pár dní pred koncertom oznámil, že kapela The Who do konca tohto roka ukončí svoju činnosť. Dodal však, že pravdepodobne budú pokračovať v spolupráci so spevákom Rogerom Daltreym, no v kapele s iným názvom,“ uzatvára Ulman.
Viac: https://www.facebook.com/events/624051211066446/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.