Segedíne a Budapešti premietnu slovenské filmy

Dramaturgia trojdňovej prehliadky v Segedíne vychádza zo záujmu predstaviť tamojším divákom slovenskú hranú, dokumentárnu a študentskú tvorbu. Medzi hranými filmami sú zaradené drámy Krok do tmy (2014) Miloslava Luthera a Rukojemník (2014) Juraja Nvotu, ktoré reflektujú históriu našej krajiny, rozprávka Láska na vlásku (2014) Mariany Čengel Solčanskej a na festivaloch úspešný debutový hraný film dokumentaristu Ivana Ostrochovského Koza (2015), ktorý je slovenskou národnou nomináciou na Oscara.

 

Z dokumentárnych filmov budú uvedené filmy o kostýmovom výtvarníkovi Milan Čorba (2014) v réžii Martina Šulíka, inscenovaný dokument o Zuzane Mináčovej Očami fotografky (2015), ktorý režíroval jej syn Matej Mináč, a životopisný film o hokejovej legende Pavlovi Demitrovi 38 (2014) od režisérskej dvojice Dano Dangl a Lukáš Deti Vojtek resizeZednikovič. Jeden z večerov prehliadky organizátori venujú úspešnému slovenskému dokumentaristovi Jarovi Vojtekovi. Premietnu sa jeho posledné dva filmy Tak ďaleko, tak blízko (2014) zo života rodín s autistickými deťmi a jeho celovečerný hraný debut Deti (2014). Súčasťou prehliadky budú aj dve pásma filmov poslucháčov Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

 

Aktuálny 23. ročník prehliadky sa v Segedíne uskutoční v Bábkovom divadle Bélu Kövéra a v Kine Grand Café. Jeho snahou je každoročne predstaviť našu kinematografiu v Maďarsku a rozvíjať vzájomné zbližovanie oboch kultúr. Hosťami seminára budú tento rok scenárista a dekan Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Ondrej Šulaj, estetik a filmový teoretik Peter Michalovič a generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký. Výber filmov z prehliadky sa v dňoch 12. a 13. novembra premietne v Budapešti, diváci uvidia štvoricu filmov Koza, Deti, Rukojemník a Očami fotografky.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.