Posledný lovec čarodejníc (The Last Witch Hunter)

Ten sa počiatočných kariérnych úspechoch viac razy spálil, ale štvrtý diel série Rýchlo a zbesilo ho znova katapultoval medzi mená, s ktorými možno rátať. V čase, keď už táto séria môže prepočítavať miliardy, si tak Lovec6 resizepopulárny herec môže dovoliť hrať v čomkoľvek – takže vo svojom najnovšom filme stvárňuje Kauldera, nesmrteľného lovca čarodejníc. Diesel občas zvládne aj niečo odlišné, ako svoju klasickú polohu. Dokázal to napríklad aj v komediálnejšie ladenom Dokáže mi vinu, kde stvárnil starnúceho talianskeho mafiána. Tu však znova hrá alfa samca, občas púčťajúceho hlášky ako v spomínanej adrenalínovej sérii. Presnejšie povedané, jeho postava  je niečo ako mix Higlandera a Dominica Torretta. Nesmrteľnosť mu ide veriť, to druhé už menej. Že nie je najlepšie typovo obsadený, je pritom v menšom kontraste s tým, že ide o rolu, ktorá mu bola napísaná na telo. Obľúbený herec totiž patrí Lovec9 resizemedzi vášnivých hráčov doskovej hry Dungeons & Dragons. Posledný lovec čarodejníc je pôvodným projektom iba do istej miery, pretože postava lovca je inšpirovaná práve jeho herným charakterom. Všetko ostatné je už dielo scenáristov Coryho Goodmana, Matta Sazama a Burka Sharplessa. Aj keď pri písaní sa mohli posnažiť o niečo viac.

Dej začína kratšou pasážou v minulosti, vysvetľujúcou ako Lovec3 resizeKaulder získal nesmrteľnosť a okamžite sa presúvame do moderného sveta. Pomery sa radikálne zmenili, lovci, ako takí, už neexistujú a organizácia Sekery a Kríža existuje s čarodejnicami v mieri. Čierne ovce medzi ich radmi existujú neustále, ale na rozdiel od minulosti nie sú nutné extrémne zásahy – stačí ich vhodiť do špeciálneho väzenia. Hrdina prežívajúci storočia má stále zmysel, pretože pomáha dohliadať na mier. Po viac než osemsto rokoch však hlási návrat väčšie zlo. Aby Kaulder uspel, bude musieť odhaliť tajomstvo  svojej minulosti, a preto sa musí obrátiť na niekoho, kto mu pomôže získať stratenú spomienku. Niekoho, kto disponuje magickými schopnosťami.

Lovec4 resizePremisa ako taká síce nepatrí medzi najoriginálnejšie, ale neznie úplne márne. Vlastne pri troške šikovnosti z tejto látky mohol vzniknúť nový Constantine. Spomínaní scenáristi sa totiž nechali počuť, že majú premyslený komplexný svet. Môže byť, ale potom z neho ťažia málo a to najlepšie si akoby nechávajú pre ďalšie diely. Tu a tam odhalia niečo ohľadom hierarchie čarodejníc, ich schopností, akurát veľmi povrchne. Je to škoda, pretože náznaky väčšej mytológie vedia zaujať. Lenže prím hrá zápletka, ktorá z podstaty veci nie je tak zaujímavá. Lovec7 resizeSem - tam príde s dobrým nápadom, a to skôr v jej prvej polovici. V tej druhej už dochádza aj k menej logickým momentom a celkovo pôsobí tak, že na niektorých miestach zasahovali strihači viac, ako to bolo nutné. A nie je zaplnená ani živými postavami, iba akčnými figúrkami s jednoduchými motiváciami.

Ak odhliadnem od premrhaného potenciálu, akcia nie je zvládnutá vyložene zle, hoci je jej málo. Palec nahor si zaslúžia aj obstojne zvládnuté triky, ktoré bývajú u podobne ladených fantasy filmoch skôr slabinou. Tu sú technicky úplne v poriadku. Ani akcia, ani triky však sami o sebe príliš film nevytrhnú. V pozornosti tak diváka drží hlavne Dieselova charizma, sympaticky neopozeraná Rose Leslie (Hra o tróny), ktorá vo svojom prvom väčšom filmovom projekte nesklamala a v menších rolách aj Michael Caine alebo Lovec2 resizeÓlafur Darri Ólafsson. Minutáž, našťastie, nie je príliš dlhá a záver vnadiaci na niečo viac, prichádza takmer v správnej chvíli.

Posledný lovec čarodejníc režiséra Brecka Eisnera je skrátka podľa papierových predpokladov rutinnou a neškodnou zábavou. Pri nižšie nastavených očakávaniach nemusí nikoho uraziť. Ale Diesel by mal byť i tak do budúcna pri výbere projektov opatrnejší a poriadne si rozmyslieť, čomu sa vlastne upisuje.

Lovec10 resizePosledný lovec čarodejníc (The Last Witch Hunter), USA , 2015
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Breck Eisner
Scenár: Cory Goodman, Matt Sazama, Burk Sharpless
Kamera: Dean Semler
Strih: Chris Lebenzon, Dean Zimmerman
Hudba: Steve Jablonsky
Hrajú: : Vin Diesel, Rose Leslie, Elijah Wood, Ólafur Darri Ólafsson, Rena Owen, Julie Engelbrecht, Joseph Gilgun, Isaach De Bankolé, Michael Caine a ďalší.
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 22. októbra 2015
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.