Cyklus Music & Film uvedie kapelu Queen

„Cyklus Music & Film ponúkne jedinečnú šancu vidieť na veľkom plátne jeden z najlepších koncertov skupiny Queen,“ hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman. „Nakrúcalo sa v roku 1981 v montrealskej hale Forum na 35 mm film a záznam bol remastrovaný na 4K Ultra HD kvalitu so surround zvukom. Diváci uvidia na plátne hity ako We Will Queen1 resizeRock You, Killer Queen, Crazy Little Thing Called Love, We Are The Champions, Another One Bites The Dust či Bohemian Rhapsody. Súčasťou filmu je aj nezabudnuteľná Save Me, v ktorej Fredieho Mercuryho sprevádza na klavíri Brian May.“ Na koncerte Queen po prvý raz naživo predstavili skladbu Under Pressure, ktorú nahrali s Davidom Bowiem, a odvtedy sa stala pravidelnou súčasťou koncertného repertoáru skupiny. Odznela na ňom aj cover verzia piesne Elvisa Presleyho Jailhouse Rock, ktorá pôvodne nebola v programe.

 

Film Queen Rock Montreal nakrútil britský režisér Saul Swimmer, režisér dokumentárneho filmu Koncert pre Bangladéš (1972) a koproducent dokumentu Beatles z roku 1970 s názvom Let It Be. Zostrihaný je z dvoch vystúpení počas turné k ôsmemu albumu skupiny Queen The Game z roku 1980 vo vypredanej osemnásťtisíc miestnej montrealskej hale Forum v dňoch 24. a 25. novembra 1991, desať rokov pred smrťou Freddieho Mercuryho. Tvorcovia nakrútili celkovo 76 200 metrov materiálu. „Pôvodne sa mal film po nakrútení vydať na vlastné turné. Queen2 resizeRežisér Saul Swimmer totiž vyvinul projekčný systém Mobilevision, niečo ako putovný IMAX s plátnom veľkým ako päťposchodový dom, no nakoniec sa od týchto plánov upustilo a hotový film, pôvodne s názvom We Will Rock You, mal premiéru v máji 1983 na MFF v Cannes a v septembri 1984 v britských i amerických kinách. Režisér Saul Swimmer vlastnil práva na všetky audio i filmové záznamy z oboch koncertov. Kapela Queen ich kúpila až začiatkom roku 2007 a pripravila CD a DVD s názvom Queen Rock Montreal,“ hovorí Ulman.

 

Diváci Kina Lumière vďaka cyklu na plátne mohli vidieť svetové skupiny Led Zeppelin, Oasis, Yes, The Rolling Stones, Nirvana, The Chemical Brothers, Muse, spevákov Paula McCartneyho & Wings, Georgea Harrisona, Boba Marleyho, Nicka Cavea, Björk a mnohých ďalších. Filmom Queen Rock Montreal sa cyklus opäť vracia na plátna Kina Lumière. „V minulosti sme uviedli aj film Queen v Budapešti (1986), z ktorého bolo cítiť obrovskú masu ľudí a zábery z koncertu boli prekladané zábermi jednotlivých členov na oslave narodenín kapely i počas stretnutí s fanúšikmi v uliciach Budapešti. Queen Rock Montreal je záznamom koncertu, ktorý pôsobí oveľa komornejšie a kamery snímajú kapelu z oveľa väčšej blízkosti,“ uzatvára Ulman.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.