Októbrové číslo časopisu Film.sk

Celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová o vyliečenej alkoholičke v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou získal na nedávnom prestížnom MFF v Toronte Cenu FIPRESCI. O svojich dojmoch z uvedenia filmu na festivale, ale aj o svojich kolegoch, predchádzajúcej tvorbe či pripravovaných projektoch na trase Slovensko – Chorvátsko hovorí v hlavnom rozhovore. V profiloch Film.sk pripomína výročia význačných osobností. Herec Ivan Mistrík by sa dožil v októbri osemdesiat rokov a o jeho „nesmrteľnosti“ píše scenárista a spisovateľ Richard Pupala. Šéfredaktor mesačníka Daniel Bernát sa pri príležitosti októbrovej sedemdesiatky zhováral zasa s dlhoročným fotografom Slovenského filmu Vladimírom Vavrekom.

 

V kinách majú diváci možnosť vidieť tento mesiac spolu až štyri slovenské a koprodukčné premiérové tituly. Pod označením urban dráma sa k divákom dostane nový film režiséra Petra Bebjaka Čistič, ktorý režisér označuje ako intímny príbeh vzťahu dvoch „poznačených“ individualít. Októbrovú premiéru má aj výpravná komédia s detektívnou zápletkou Wilsonov českého režiséra Tomáša Mašína, ktorá chce nadviazať na poetiku legendárnych českých komédií. Na plátno prichádza tiež dokument Anton Srholec v réžii Aleny Čermákovej o človeku, ktorého duchovný i človečenský rozmer presahuje hranice Slovenska, a senzitívna filmová esej Pala Korca Čakáreň, vychádzajúca z konkrétnych osudov reálnych žien a prinášajúca sociologickú sondu do súčasného sveta. Minoritná slovenská koprodukcia Domácí péče českého debutanta Slávka Horáka je tragikomédia s výborným hereckým obsadením a naliehavou témou, ktorá sa stretla s pozitívnymi ohlasmi divákov i odbornej kritiky. Bližšie predstavujeme aj časozberný dokument Ladislava Kaboša Farby piesku o slovenskej zdravotníčke a výtvarníčke pôsobiacej v Lýbii, ktorý kiná uvádzajú už od septembra. V reportáži časopis navštívil nakrúcanie pripravovaného filmu Nina režiséra Juraja Lehotského, ktorý len nedávno zmenil hlavného hrdinu filmu na dievča s chlapčenským charakterom.

 

Téma sa v časopise venuje filmom v slovenskej distribúcii, špeciálne, s dôrazom na snímky prístupné deťom do 12 rokov, ktoré nie sú v slovenskom jazyku. Zamýšľa sa nad náročnosťou a rentabilitou výroby slovenských titulkov a dabingu pre filmy v kinách a ich potenciálnym ďalším využitím. O svoj úsudok o prínose technológií IMAX do kinematografie sa s čitateľmi delí filmový publicista Pavel Branko. V recenziách Film.sk reflektuje dokument režiséra Mateja Mináča Očami fotografky o jeho matke, známej fotografke Zuzane Mináčovej, ktorý filmová publicistka Viera Langerová považuje za živú reflexiu zaznamenaného a vyrozprávaného, zbaveného piety aj smútku. V recenzii na celovečerný animovaný film Malá z rybárne Jana Baleja mesačník vyzdvihuje osobitosť animácie, no upozorňuje na ošúchanosť témy a jej rozprávania. Rubrika Ohlasy sa vracia na 10. MFF Cinematik v Piešťanoch aj na 26. ročník udeľovania najstarších slovenských filmových cien Igric.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.