Marťan (USA 2015)

martanThe Martian
134 minút.
Scenár: Drew Goddard. Réžia: Ridley Scott. Kamera: Dariusz Wolski. Strih: Pietro Scalia. Hudba: Harry Gregson-Williams. Účinkujú: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Chiwetel Ejiofor, Mackenzie Davis, Donald Glover, Szonja Oroszlán, Peter Linka, Dilyana Bouklieva, Takács Zalán a ďalší.
Slovenská premiéra 1. októbra 2015
Americký programátor Andy Weir (nar. 1972) od roku 2009 písal svoj prvý vedecko-fantastický román s odhodlaním – na rozdiel od ostatných – zostať verný našim aktuálnym znalostiam a schopnostiam. Text uverejňoval na pokračovanie na svojej webovej stránke. Po tom, ako ho odmietli všetci literárni agenti, priatelia ho prehovorili, aby román vydal sám ako elektronickú knihu. V roku 2011 sa stala bestsellerom na Amazone. O dva roky sa stala hitom vo forme audioknihy. Až potom prejavili záujem kamenné vydavateľstvá a v marci 2014 Marťan žiaril v rebríčku New York Times. Filmovej adaptácie s rozpočtom viac než 100 miliónov dolárov sa neujal nikto menší ako majster Ridley Scott, tvorca Votrelca, Blade Runnera, 1492: Dobytie raja a Gladiátora. Pôvodne mal režírovať scenárista Drew Goddard, ale napokon dal prednosť príprave sci-fi Sinister Six, ktorý sa má do kín dostať budúci rok. Matt Damon hrá amerického astronauta Marka Watneyho. Posádka prvej expedície na Mars ho zanechá na planéte v domnení, že zahynul v búrke. Astronaut má len skromné zásoby, ale i tak sa usiluje prežiť a poslať správu na Zem. To však nestačí – potrvá dlho, kým príde záchrana a on bude musieť tvrdo bojovať o prežitie. Podstatná časť nakrúcania sa konala v Maďarsku, marťanské exteriéry filmovali v Jordánsku.
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.