Dáma v zlatom (Veľká Británia - USA 2015)

mimoni resizeDáma v zlatom (Veľká Británia - USA 2015)
Woman in Gold
109 minút.
Scenár: Alexi Kaye Campbell. Réžia: Simon Curtis. Kamera: Ross Emery. Strih: Peter Lambert. Hudba: Martin Phipps, Hans Zimmer. Účinkujú: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons, Charles Dance, Antje Traue, Elizabeth McGovern, Moritz Bleibtreu a ďalší.
Slovenská premiéra 25. júna 2015
Britský televízny tvorca Simon Curtis sa v roku 2011 preslávil filmom Môj týždeň s Marilyn (jeden Zlatý glóbus a dve nominácie na Oscara). Autentickým príbehom ostal verný aj v novinke Woman in Gold. Maria Altmanová (1916 - 2011), pred nacizmom utiekla z Viedne do Spojených štátov. Vyše pol storočia po vojne sa rozhodla vybojovať naspäť rodinný majetok, ktorý najskôr zhabali nacisti a po nich ho prevzal rakúsky štát. Súčasťou imania zámožnej židovskej famílie bol i slávny obraz Gustava Klimta Dáma v zlatom. Altmanová (hrajú ju Helen Mirren a Tatiana Maslany) sa obrátila na mladého, ambiciózneho no neveľmi skúseného právnika Randyho Schönberga (Ryan Reynolds) a pustili sa do komplikovaného súdneho sporu, ktorý sa stal jedným z najväčších reštitučných procesov v histórii. Režisér Curtis našiel vo filme úlohu aj pre svoju manželku Elizabeth McGovern, pre Katie Holmes či nemecké hviezdy Daniela Brühla a Moritza Bleibtreua (hrá maliara Klimta).
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.