Avengers 2: Vek Ultrona (Avengers: Age of Ultron )

Prvý Iron Man bol pritom do istej miery riskom a súčasne predznamenal cestu, akou sa filmová odnož Marvelu vyberie. Nevsádzala na istotu, ale od začiatku sa snažila pokryť širšie spektrum hrdinov pôsobiacich v odlišných prostrediach, či Avangers10 resizečasových líniách a prekvapovala aj výberom režisérov. Spomínaného Iron Mana sa ujal skôr komediálne orientovaný Jon Favreu, Thora Shakespearovský Kenneth Branagh a podobne. V tejto filozofii pokračuje dodnes a v porovnaní s inými hollywoodskymi gigantmi, hrajúcimi na istotu a snažiacimi sa uloviť čo najznámejšie mená, je tento prístup príjemne osviežujúci. Navonok obrovským riskom bolo aj angažovanie televízneho guru Jossa Whedona pre prvý diel Avengers, ktorí mal dohromady stmeliť všetky doterajšie diela a ich štýly do funkčného celku. Navonok preto, lebo hoci mal Whedon za sebou jediný celovečerný film, jeho schopnosť vytvoriť tím z rôznorodých postáv a písať kvalitné dialógy, plné popkultúrnych narážok a britkého humoru, bola veľmi dobre známou. Nebolo Avengers resizeteda žiadnym prekvapením, keď sa Whedon ujal réžie aj u očakávaného Avangers 2: Vek Ultrona.

 

Druhí Avengeri sú piatym filmom druhej fázy, ktorú má zakončiť Ant-man. Odohrávajú priamo po udalostiach Iron mana 3 a známych hrdinov dáva znova dohromady nová hrozba. Za tú môže nepriamo aj Tony Stark. Tomu sa vymkne z rúk jeho pokus o udržanie celosvetového mieru. Následkom toho sa prebúdza k životu umelá inteligencia zvaná Ultron, ktorá veľmi rýchlo usúdi, že práve samotné ľudstvo je najväčšou hrozbou pri dosiahnutí Avangers11 resizetohto plánu... Podobne ladená téma nie je v dnešnej dobe ničím novým. Ťažko však možno Marvel viniť z neoriginality, charakter Ultrona bol vytvorený už v roku 1968 a patril k najnebezpečnejší protivníkom „Pomstiteľov“. V príbehu má svoje miesto, rovnako ako aj viacerí sekundárne záporné postavy.

 

Zázraky po tejto stránke každopádne neočakávajte. Zatiaľ čo prvý diel mohol ťažiť z charizmy Lokiho, ktorý bol vypožičaný z prvého Thora a jeho motiváciu sme už poznali, Ultron je ďalším zo série rutinných záporných postáv. Jediným výraznejším svetlým bodom je hlas Jamesa Spadera, povyšujúci ho na inú úroveň. Whedon mal pred sebou nevďačnú úlohu – zladiť  všetky predchádzajúce filmy, pričom predošlé prepojenia neboli vždy dokonale funkčné. Vzhľadom na to, že ide o ďalší diel seriálu, je rovnako dôležité naznačiť aj budúce dianie, a to hlavne už ohlásenú Infinity War. Vystavať súčasne dostatočne zapamätateľný príbeh nebolo jednoduché a vyšlo to len čiastočne.

 

Avangers12 resizeZápletka je vlastne rádovým dobrodružstvom. Jej prvoradou úlohou je stmeliť nesúrodý tím hrdinov a ukázať ich dôležitosť vo vystavanom univerze. Čo jej nemožno vytýkať je uveriteľnosť. Vek Ultrona pracuje s rôznymi motívmi, no v rámci vnútornej logiky univerza sú všetky bez problémov obhájiteľné a ani jeden nepôsobí nezmyselne. Ďaleko funkčnejší je v detailoch, ktoré odhaľujú kreativitu režiséra. Nechýbajú rôzne skvelo humorne vypointované scény, aj keď ani jedna nápaditosťou neprekonáva prvý diel. Najviac sa k tomu približuje pasáž s Thorovým kladivom, poteší i jej predchádzajúca noirová vsuvka na párty, príjemne odlišný je aj úsek, v rámci ktorého si hrdinovia odskočia mimo civilizácie. S Avangers5 resizepribúdajúcim časom však dostáva väčší priestor akcia. Tej je ešte viac ako v prvom dieli, ale dávkovaná je rozumne. Navyše vyplýva priamo zo samotného deja a jej použitie nekričí scenáristickou bezradnosťou. Ale hoci je nakrútená prehľadne a vhodne prekladaná dialógovými momentkami, chcelo by to menej zeleného plátna a viac ikonických záberov. Je však rozhodne chvályhodné, že  všetky postavy sú znovu využívané rovnomerne a ani jedna nie je nadbytočným členom tímu.

 

Čo funguje vynikajúco je humor. Slovné prestrelky sú jedným z faktorov, ktoré výsledok ťahajú nahor. Poteší aj väčšia psychologická kresba postáv, ktoré doposiaľ nemali vlastné filmy. Stále sa však pohybujeme v mantineloch Avangers6 resizeoddychového letného blockbusteru a očakávať niečo hlbšie by mohlo viesť zákonite k sklamaniu. Druhí Avengeri majú približne dva a pol hodiny a popri povinnom smerovaní zápletky musia predstaviť aj viacero nových postáv, čo sa im darí. V konečnom dôsledku je ich tu až možno až priveľa a vlastne je zázrakom, že sa to tímu tvorcov nerozpadlo pod rukami. Aj to je plus pre samotného režiséra. Ten by si predsa len zaslúžil nakrúcať niečo osobitejšie, v čom by naplno vynikol jeho talent. Preto je dobre, že týmto dielom prenechal štafetu ďalším.

 

Avengers 2: Vek Ultrona pokračuje v nastolených šľapajach predošlých filmov štúdia. Kto ich nemá rád a vyžaduje temnejšie spracovanie a väčšiu hĺbku, si na svoje znova nepríde a naopak. Kto je ich krvná skupina, zrejme nebude sklamaný ani tentoraz. Iba ak môže doplatiť na nereálne očakávania.

 

Avangers9 resizeAvengers 2: Vek Ultrona  (Avengers: Age of Ultron ), USA, 2015
Dĺžka: 141 minút.
Scenár a réžia: Joss Whedon
Kamera: Ben Davis
Strih: Jeffrey Ford, Lisa Lassek
Hudba: Danny Elfman, Brian Tyler
Hrajú: Robert Downey, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, James Spader, Samuel L. Jackson, Don Cheadle, Paul Bettany, Idris Elba, Stellan Skarsgard, Andy Serkis Julie Delpy a ďalší.
Distribúcia: Saturn
Premiéra v SR:  30. apríla 2015
Foto: Saturn

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.