Pieseň mora (Song of the Sea)

Tomm Moore rovnako ako Miyazaki využíva vo forme i obsahu výsostne moderného rozprávania prvky folklóru. Umne ich spája s motívmi umelými, zahraničnými, klasickými aj aktuálnymi. Výsledkom sú originálne príbehy, vyrozprávané jedinečným filmovým jazykom, moderné, no so silou mýtov a s voľným poľom pre divákovu interpretáciu. Pravdaže, majstrovstvo Miyazakiho i Moorea nespočíva v tom čo robia, ale ako to robia. No po príklad netreba chodiť až do Japoska, podobne – len priamočiarejšie a bez módnych ornamentov – predsa postupoval vo svojich celovečerných snímkach Zbojník Jurko (1976) a Krvavá pani (1980) aj náš neprávom zabúdaný klasik Viktor Kubal.

56 SOS q018c002 compoV Mooreovom celovečernom debute z úsvitu írskeho stredoveku Brendan a tajomstvo Kellsu (2009) o mladom mníchovi, knihách, barbaroch a zakázanej láske, sa obraz niesol v tóne írskej zelenej farby a v štýle prírodných motívov zo stredovekých knižných iluminácií. Pieseň mora je prirodzene modrá, jej kresba minimalistická, detsky prostá, s nádychom keltských ornamentov. Prebúdza v nás spomienky na dôverne známe české večerníčky zo sedemdesiatych rokov, ale viackrát, najmä scénami z mesta, prácou so zvukom i veľavravným tichom pripomenie aj tvorbu Sylvaina Chometa, najmä Iluzionistu.

25 SOS 42 Cu  Ben beachNa škótskom pobreží, na útese nad morom, žije zlomený mĺkvy, večne zachmúrený ovdovelý strážca majáka Connor so zatrpknutým synom Benom , ktorý nedokáže mladšej nemej sestričke Saoirse odpustiť, že pri jej pôrode im zomrela mama. Dominantná babička usúdi, že vidiek nie je vhodné prostredie pre zdravý vývoj detí a zoberie ich do mesta. Lenže tam obe trpia. Každé inak, ale rovnako silno, takže sa rozhodnú spoločne ujsť domov. Práve na sviatok zosnulých, Halloween.

Realistický príbeh zo súčasnosti nachádza paralelu v keltskej mytológii. Iba tulenia víla – selkie – môže piesňou zachrániť svet legiend pred definitívnou katastrofou, ktorú uskutočňovaním svojich dobrých úmyslov spôsobila stará čarodejnica Macha, keď chcela zbaviť trápenia svojho užialeného syna, obra MacLira. Berie mýtickým bytostiam ich smútky, trápenia a žiale, ale s nimi i ďalšie city, vrátane pozitívnych. Rozprávkové postavy, obri, duchovia, víly, škriatkovia sa bez citov menia na kusy skál. Lenže tulenia víla nevie, akú má moc, netuší ani, že je víla – a čo je horšie, od narodenia ešte neprevravela ani slovko. Nieto ešte spev.

03 SOS q028c011 compositing.0149Tak ako v Miyazakiho filmoch hrá dôležitú rolu hudba Joa Hisaišiho, v Piesni mora obrazu sekunduje dielo francúzskeho skladateľa s perzskými i hebrejskými koreňmi Bruna Coulaisa (Mikrokozmos, Himaláje, Putovanie vtákov, Koralína a svet za tajnými dverami). Skomponoval hudbu k dánsko-fancúzskej animovanej rozprávke na motívy z eskimáckych mýtov Chlapec, ktorý chcel byť medveďom (2002) a v neposlednom rade aj k Mooreovmu Brendanovi a tajomstvu Kellsu. Ako vtedy, aj teraz spolupracoval s írskou folkovou skupinou Kíla a hudba tvorí s obrazom nerozdeliteľný celok, rovnocenný kompozícii obrazu, farbe i montáži.

32 SOS 36 finding the seal coatPieseň mora je mnohovrstevnaté dielo. Dokáže uspokojiť mnohých. Dá sa chápať ako prostá rozprávková zábava, symbol, metafora, interpretácia mýtu, meditácia o našich duchovných koreňoch i ako komplexné dielo s nádychom postmodernizmu. Neodrádza náročnou vyumelkovanou formou či nenaplnenými ambíciami, ale ani sa nepodkladá prvoplánovým humorom. Naoko prosto a ľahko, v skutočnosti však veľmi premyslene až rafinovane sa dotýka najpodstatnejších vecí ľudského života. Preto vie ulahodiť dcéram, synom, sestrám, bratom, otcom i matkám, najmä však deťom, ktoré sa ukrývajú vo väčšine z nás.

Kto si nechá ujsť tento zážitok, ochudobní sám seba.

 

Pisen more plakat webPieseň mora
Song of the Sea / Le Chant de la Mer
Írsko-Francúzsko-Dánsko-Belgicko-Luxembursko 2014
93 minút.
Scenár: Will Collins, Tomm Moore.
Réžia: Tomm Moore.
Hudba: Bruno Coulais.
Účinkujú: Brendan Gleeson, Fionnula Flanagan, Pat Shortt, David Rawle, Jon Kenny, Lisa Hannigan, Lucy O'Connell a ďalší.
V českom znení: Markéta Irglová, Miroslav Krobot, Matěj Převrátil, Klára Nováková, Libuše Švormová, Petr Lněnička a další.
Slovenská premiéra 16. apríla 2015
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.