Popoluška (Cinderella)

Najnovší pokus je svojským holdom animovanej americkej dysneyovke z roku 1950 a vychádza z francúzskej literárnej predlohy Charlesa Perraulta z roku 1697. Jej réžie sa ujal známy britský herec a režisér, ktorého doménou sú Popoluska3 resizeshakespearovské opusy, Kenneth Branagh (1960). Stačí si pripomenúť jeho poňatie Henricha V. (1989), Veľa kriku pre nič (1993), Márna lásky snaha (2000), ale aj divadelný projekt Hamlet či Macbeth. Ako režisér nakrútil aj filmovú podobu Mozartovej Čarovne flauty (2006) a podpísal sa pod fantasy príbeh z mytológie Thor (2011), či špionážny príbeh Jack Ryan: V utajení (2014). Rozprávka ako taká je však v jeho režijnej filmografii novinkou.

Stavil na klasiku a výpravnosť. Akoby sme listovali v bohato zdobenej rozprávkovej knižke. Celý príbeh je rámcovaný a prelínaný hlasom rozprávačky a jednotlivé zábery jej rozprávanie ilustrujú a rozvíjajú: Kde bolo, tam bolo, žilo v Popoluska4 resizedome, obklopenom prírodou, dievčatko Ella. Nebola princeznou, ale jej milujúci rodičia ju za ňu považovali. Otec (Ben Chaplin)  bol obchodník, veľa cestoval, ale nikdy nezabudol priniesť dcére zaujímavý darček. Mama (Hayley Anwell) zas s úsmevom sledovala, ako sa Ella rozpráva so zvieratkami a verí, že jej rozumejú. Boli šťastní, kým na dvere nezaklopala choroba. Zomierajúca mama sa s desaťročnou dcérou lóči radou, aby bola vždy odvážna a láskavá. Po rokoch  sa otec rozhodne znova oženiť s vdovou po svojom obchodnom partnerovi Lady Popoluska2 resizeTremayne (Cate Blanchet) a Ella (Lily James) nenamieta. Lenže otec onedlho tiež zomrie a krutá macocha a jej rozmaznané dcéry Anastázia a Drizela si z nej urobia slúžku - Popolušku. Ešteže v lese, kam sa vybrala prevetrať si hlavu jazdou na koni, stretne  krásneho cudzinca (Richard Madden). Netuší, že je to princ, ale preskočí iskra a... Stop! Kto by nepoznal slávnu rozprávku?

V detailoch sa síce Popoluška bratov Grimmovcov a Charlesa Perraulta líšia, nevraviac o disneyovsko -branaghovskej licencii, ale podstata zostáva rovnaká. Scén ako Popoluška  preberá hrach za pomoci holubov sa síce nedočkáte, zato uvidíte, ako sa Popoluska12 resizekamaráti s myškami a ako jej dobrá víla (Helena Bonham Carter) vyčaruje z tekvice nádherný kočiar a za pomoci čarovného prútika aj  skvelú modrú plesovú  róbu a sklenené črievičky. Vôbec, kostýmy sú fascinujúce. Oscarom niekoľkokrát ocenená kostýmová výtvarníčka Sandy Powell si dala záležať a s chuťou využila svoju kreativitu i ligot svárovského kameňov napríklad na plese v zámku pre kostýmy Popolušky, macochy, jej dcér a ďalších dám. Podobne možno hovoriť o výprave, pod ktorú sa podpísal celý kolektív tvorcov. Pohrali sa aj so zdanlivo zanedbateľnými  detailmi tak, že divák iba žasne.

Popoluska9 resizeBonusom pre rodiny s malými deťmi, ktoré ešte nevedia čítať, je slovenský dabing. Macoche v ňom prepožičala hlas  Andrea Karnasová, Popoluškiným rodičom Monika Hilmerová a Marek Majeský, dobrej víle Elena Podzámska, Popoluške  Bianca Bucková a princovi Michal Kľučka. Režisér dabingu Ivan Laca si v závere nedopustil malý vtip: do anglických pesničiek, ktoré sprevádzajú dlhé záverečné titulky pustil aj  poznámku po slovensky. Naráža na skutočnosť, že našinci záverečné  titulky nemusia a opúšťajú počas nich kino, ako keby horelo.

Hereckým  ťahákom Popolušky je určite macocha v podaní Popoluska7 resizeoscarovej Cate Blanchet. Svoju „potvoru“, akoby poľudštila motívom matky, ktorá je ochotná pre blaho vlastných dcér prekročiť všetky hranice a hoci aj manipulovať a politicky vydierať kráľovho radcu (Stelan Skarsgard), čo vyznieva až aktuálne. Alebo platí, že menia sa dejinné kulisy, ale nie ľudská podstata? Netypickým pre rozprávku je aj to, že sa v pomerne krátkom čase stretávame s tromi úmrtiami. Okrem Popoluškiných rodičov je to aj kráľ (Derek Jacobi), ktorý na smrteľnej posteli odobrí princovu voľbu, aby si vybral nevestu nie podľa záujmov kráľovstva, ale podľa hlasu svojho srdca.

Popoluska8 resizeRežisér Kenneth Branagh ovláda filmárske remeslo a vie osloviť diváka. Výhrady možno mať skôr voči scenáru Chrisa Weitza pre pričasté vstupy rozprávača, ktoré drobia film na akúsi skladačku filmových scén, navyše v nich takmer chýba humor, ale nie pomalšie tempo, na ktoré súčasník nie je zvyknutý. Scenárista sa však pozoruhodne pohráva s motívom rozprávky ako istého snívania. Hoci aj o tom, že práve v rozprávke sa môžeme dívať na svet „nie aký je, ale aký by mal  či mohol byť“. Teda, že víťazí dobrota, láskavosť a odpúšťanie, čoho sa v realite dočkáme iba ak náhodou. Lenže čo by to bol za život, keby sme o tom nemohli aspoň snívať?. Takže aj keď pre niekoho môže byť nová filmová verzia Popolušky iba listovaním v  krásnej ilustrovanej knihe, kde ilustrácie ožili, priaznivci rozprávok na ňu asi nedajú, a právom, dopustiť.

Popoluksa11 resizePopoluška (Cinderella), USA, 2015
Dĺžka: 114 minút
Réžia: Kenneth Branagh
Scenár: Chris Weitz, Aline Brosh McKenna
Kamera: Haris  Zambarloukos
Hudba: Patrick Doyle
Kostýmy: Sandy Powell
Hrajú: Lily James, Cate Blanchet, Helena Bonham Carter, Hayley Anwell, Richard Madden, Stelan Skarsgard, Ben Chaplin, Dereck Jacobi a iní
Distribúcia: Saturn
Premiéra v SR: 9. apríla 2015
Foto: Saturn

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.