Týždeň slovenského filmu o domácej tvorbe

Zámerom prehliadky  je poukázať na zmeny v slovenskej kinematografii v období posledných rokov, ktorých výsledkom je vyššia produkcia, širší divácky záber a úspechy na významných medzinárodných festivaloch. Chce zdôrazniť tieto Bathory21 TS resizepozitívne tendencie v tvorbe, a preto je dramaturgicky koncipovaná ako podujatie, ktoré predstaví tvorbu uplynulého roka a tiež divácky a festivalovo úspešné filmy za posledných päť rokov. Ambíciou organizátorov je vytvoriť každoročné podujatie s prezentáciou národnej kinematografie, ktoré bude pendantom podobných podujatí v zahraničí, ako sú Finále Plzeň v Českej republike, Maďarský filmový týždeň v Budapešti, Filmový festival Gdyňa v Poľskej republike či národná filmová prehliadka Diagonale v rakúskom Grazi.

 

Prvý ročník bilančnej prehliadky slovenskej kinematografie divákom v priebehu jedného týždňa predstaví 22 celovečerných hraných a dokumentárnych filmov a krátkometrážne a stredometrážne filmy s copyrightom uplynulého roka. Predchádzať mu bude podujatie Divácke a festivalové hity, počas ktorého diváci uvidia v priebehu dvanástich dní výber 17 filmov z rokov 2008 – 2013, ktoré uspeli u divákov alebo si priniesli významné ocenenia z prestížnych medzinárodných festivalov, premietnu sa tiež úspešné krátkometrážne filmy.

 

Súčasťou Týždňa slovenského filmu budú aj tri panelové diskusie s hodnotením hraných, dokumentárnych a animovaných filmov z roku 2014 s dôrazom na vyzdvihnutie diel, ktoré posúvajú slovenskú filmovú tvorbu novým smerom. Uskutočnia sa aj workshopy nastupujúcej generácie slovenských filmárov, ktorých diela rezonovali na významných festivaloch a ktorí dôverne poznajú európsky audiovizuálny priestor a majú skúsenosti s vývojom, nakrúcaním či distribuovaním svojich filmov. „Týždeň slovenského filmu vznikol so zámerom zaplniť biele miesto medzi Ako sa varia dejiny TS resizepodujatiami a realizovať prehliadku, ktorá každoročne zmapuje  filmovú tvorbu na Slovensku. Našou snahou je vytvoriť priestor pre odbornú reflexiu tvorby a podnietiť dialóg medzi teoretikmi, tvorcami a divákmi. Takéto podujatia majú v okolitých krajinách silnú tradíciu a pomáhajú propagovať národné kinematografie nielen dovnútra, ale aj navonok. Ambíciou je postupne vyprofilovať Týždeň slovenského filmu ako reprezentatívnu prehliadku so sprievodnými akciami, ktorej vrcholom by mal byť už v budúcom roku ďalší ročník odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti,“ hovorí o zámeroch vzniku prehliadky scenárista a dramaturg Marek Leščák, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktorá podujatie pripravuje.

 

Téma bilančnej prehliadky národnej kinematografie rezonuje v povedomí filmárov už dlhšiu dobu, o jej potrebe diskutovali členovia a prezídium SFTA na viacerých stretnutiach aj v minulosti. O jej realizácii sa rozhodlo po voľbe nového prezidenta i prezídia SFTA na jeseň minulého roka. Prezidentom sa stal Marek Leščák, novými členmi prezídia sú režisér Martin Šulík a dokumentarista Miro Remo. Prezídium má v novom zložení deväť členov, tvoria ho ďalej  viceprezidenti Peter Dubecký a Ján Meliš, ďalej členovia Ján Ďuriš, Peter Michalovič, Ján Oparty a Ondrej Šulaj.

„V posledných rokoch sa situácia v slovenskej kinematografii výrazne zmenila. Nástup strednej a mladej generácie filmárov vniesol do audiovizuálneho priestoru nové impulzy. Slovenské filmy sa objavili na veľkých svetových festivaloch a niektoré z nich oslovili aj širšie vrstvy publika. Napriek tomu, že sa situácia v kinematografii stabilizovala, akoby filmári nedokázali úspechy na medzinárodnej scéne premietnuť do návštevnosti,“ povedal o dôvodoch zorganizovať národnú prehliadku kinematografie režisér Martin Šulík. Podľa neho takéto podujatie je potrebné, pretože prezentuje celoročnú domácu produkciu filmov, sprostredkúva obraz o tvorivých tendenciách domácej kinematografie a zároveň vytvára priestor na teoretickú reflexiu i diskusiu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.