Americký ostreľovač (American Sniper)

Snímku nakrútil Clint Eastwood podľa scenára Jasona Halla, ktorého inšpirovala Kyleova autobiografia. Hneď na úvod sa zažiada povedať, že je to po režijnej, kameramanskej, strihovej a hereckej stránke dokonale nakrútený film. Vytknúť Ostrelovac resizemu je sotva čo. Spor, nedorozumenie, iné vnímanie sveta, môže vyvolať len postava hlavného hrdinu, geniálneho ostreľovača, ktorému hovorili Legenda, Chrysa Kylea (Bradley Cooper). Pripisuje sa  mu najviac potvrdených zásahov v dejinách USA. No nie v tom je problém, Európania, dovolím si povedať, sú buď fanatickí nacionalisti (dúfam, že ich nie je veľa) alebo normálne národne cítiaci občania (tých je, našťastie, najviac) a malú skupinu tvoria v súčasnosti „svetobežníci“, ktorí sú až príliš laxní k svojmu pôvodu a štátnej príslušnosti. Hrdosť, akú pociťujú Američania k svojej vlasti, nepoznáme. Pre Európana je až smiešna, ba dokonca mnohých až dráždi. Takým hrdým Američanom je aj Kyle, miluje nadovšetko svoju vlasť a je ochotný obetovať za ňu všetko. Je to v podstate jednoduchý človek, nie intelektuál, ktorý uvažuje nad bytím a nebytím, ale Ostrelovac3 resizejedinec jednostranne zameraný a v jednoduchosti predsa len komplikovaný. Ľudia, na ktorých presne mieri svojou puškou sú pre neho nepriatelia Ameriky a ľudstva všeobecne, a to mu dáva silu bez mihnutia oka zastreliť aj dieťa, a to hneď v expozícii filmu. No  povzdychne si, že takto si prvú obeť nepredstavoval. Nemá výčitky svedomia, veď on strieľa len na nepriateľov – je to jeho práca. Ale, keď ublížia jeho spolubojovníkom, kamarátom, to nedokáže odpustiť, to mu spávať nedá. Zniesol z povrchu zemského až 160 nepriateľov, ale pre neho je to len číslo, lebo tých, čo zachránil je podľa neho Ostrelolvac5 resizeoveľa viac. Aj preto sa štyri razy vráti do Iraku, aby dokončil svoje poslanie. Len potom sa rozhodne začať plnohodnotný život so svojou peknou ženou a dvomi deťmi. Aká to irónia v roku 2013 tragicky zomiera zbraňou irackého veterána, ktorému chcel pomôcť. Čo si myslí o svojom hrdinovi Bradley Cooper: „Chris bol komplikovaný človek. Chcel byť kovboj a vojak. Keď bol malý staral sa o svojho mladšieho brata a vyrástol v muža, akým bol. Položiť život za svoju krajinu preňho neboli iba slová – bral ich doslovne“. To „doslovne“  je kameňom úrazu pri  posudzovaní etického aspektu filmu v prípade hlavného hrdinu. Lebo je pravda aj to, že tento typ by nemal byť vzorom na obdivovanie. Osobne si však myslím, že takíto ľudia existujú a je na mieste aj otázka: môže byť snajper iný? Hĺbavý intelektuál a introvert - sotva. Clint Eastwood ho Ostrelovac9 resizevidel takto a mnoho Američanov s ním zrejme súhlasí, no Európa, ktorá vyznáva trochu iné hodnoty, bude mať s tým problém.

 

Vrátim sa však na začiatok. Chris je už ako dieťa na rozdiel od svojho brata, bitkár. Priznáva, že sa rád pobije. So ženami to veľmi nevie, nemá šťastie, až kým nestretne Tayau (Sienna Miller). Dvojnásobný otec však nemá pokoja dovtedy kým nepomstí svojich kamarátov. Štyri razy sa vrátil na front, aby si rozdal sily s najlepším olympijským strelcom, teraz legendárnym irackým ostreľovačom. Dalo by sa povedať, že snímka je aj „duelom“ dvoch vo svojich disciplínach mimoriadne  Ostrelovac10 resizetalentovaných jedincov, z ktorých vojna urobila nepriateľov. Mimochodom aj o tom je Americký ostreľovač. Ak si niekto myslí, že film nedostatočne vykresľuje besnenie vojny a neodsudzuje ju, je skutočne na omyle. Toľko zbytočne vyhasnutých životov na oboch stranách nestačí ?

 

Režijná práca Clinta Eastwooda (1930) je obdivuhodná. Herec a režisér takých filmov ako Drsný Harry, Útek z Alcatrazu, Nezmieriteľní (Oscar), Madisonské mosty, Million Dollar Baby (Oscar), Grand Torino, Listy z Iwo Jima, Výmena, Tajomná rieka a mnoho iných, dokázal, že detailne pozná všetky nuansy režijného remesla. Nie náhodou má na svojom konte aj Ostrelovac6 resizenespočetné množstvo ocenení. Okrem Oscarov cenu BAFTA za celoživotné dielo, Čestného Cézara a Zlatý glóbus takisto za celoživotné dielo, ale Cézara aj za Tajomnú rieku a Million Dollar Baby a Zlatý glóbus ako najlepší filmový režisér za snímky Bird, Nezmieriteľní a Million Dollar Baby a mnoho ďalších. Eastwood je precízny tak v celku, ako aj v detailoch a vie čo je filmová skratka. V tomto filme niet zbytočných záberov a hádam len trochu dlhšia záverečná bojová scéna. Vie si vybrať spolupracovníkov – mal šťastnú ruku na scenáristu Jasona Halla, ktorý vykreslil hodnoverne charakteristické črty hlavného hrdinu, kameramana Toma Sterna, ktorého kamera je dynamická, funkčná, akčná, no zbytočne nepreháňa. A keby aj chcel pustiť uzdu svojej fantázie zabránil mu tomu vynikajúci strih Joela Coxa a Garyho Roacha.

 

Ostrelovac8 resizeOsobitnú kapitolu si zaslúžia  herecké výkony, najmä Bradleya Coopera. Údajne pribral kvôli hodnovernosti 30 kíl, no nie vďaka kilám je jeho kreácia brilantná. Raz sústredene, ale chladnokrvne mieri na svoj cieľ, pritom telefonuje manželke, pokojne sa s ňou zhovára, inokedy spotene a nervózne v duchu prosí nerozvážne dieťa, aby odhodilo zbraň, inak ho musí zastreliť,  neraz sa neovládne a agresívne vybuchne, potom zasa nedostanete z neho slova. Napriek tomu, že tvrdí, že si stojí za každým výstrelom, nič neľutuje, vojnové besnenie predsa len poznamenalo jeho psychiku. Kyle v jeho podaní je vo svojej jednoduchosti farbistá osobnosť, ktorej rozpoloženie rozohral herec do najjemnejších detailov. Dobre mu nahrávala aj Sienna Miller v úlohe milujúcej, trpiacej i trpezlivej manželky. Svoje party zahrali výborne aj Jake McDorman, Kyle Ostrelovac11 resizeGallner, Kevin Lacz, Reynaldo Gallegos, Luke Grimes a ďalší. Teda herecký ansámbel, pod taktovkou Clinta Eastwooda, hral bez falošných tónov.

 

Americký ostreľovač odkrýva na jednej strane tie najtienistejšie momenty vojnových konfliktov, na druhej je zasa psychologickou sondou do duše človeka pre mnohých neomylného, no v podstate zraniteľného a rozpolteného. Predvídať, ako to dopadne na rozdávaní Oscarov v noci z 22. na 23. februára je lotéria, ale aspoň Bradleymu Cooperovi by som zlatú sošku dopriala.

 

Ostrelovac2 resizeAmerický ostreľovač (American Sniper), USA, 2014
Dĺžka: 133 minút
Réžia: Clint Eastwood
Scenár: Jason Hall
Kamera: Tom Stern
Strih: Joel Cox, Gary Roach
Hudba: Joseph S. DeBeasi
Hrajú: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner, Luke Grimes, Jake McDorman, Sam Jaeger, Brian Hallisay, Eric Close, Marnette Patterson a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 19. februára 2015
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.