Po Festivale severských filmov Scandi

Nakoľko aj u nás máme dostatok priaznivcov podobnej tvorby, dalo sa čakať, že si nepovedie zle. Príjemným bonusom bolo, že viaceré tituly mohli diváci zhliadnuť aj online, či dokonca v prémiovej televízii. Tento systém, ktorý už bol v minulosti použitý, je rozhodne zaujímavý a možno mu patrí budúcnosť. Obzvlášť v dnešnej hektickej dobe dokáže takáto na prvý pohľad maličkosť šetriť čas... V rámci online či televíznej ponuky si mohli diváci pozrieť aj filmy od Larsa von Triera, a to vrátane na Slovensku pomerne úspešnej Nymfomanky, rozdelenej do dvoch častí, alebo Fanny a Alexander od Ingmara Bergmana.

 

Ale poďme sa viac venovať filmom, ktoré premietali aj na veľkom plátne. Najväčšiu porciu festivalových zárezov ponúkla na Slovensku logicky Bratislava, okrem nej sa však hralo aj v Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre, Trenčíne, Martine, Poprade a Liptovskom Mikuláši. Predstavený bol pomerne rozmanitý výber. V Bratislave sa vysielali aj filmy ako Únos (2012), alebo Babycall (2011), v Košiciach došlo na Bergmana a jeho Scény z manželského života (1973) a Siedmu pečať (1957). Detská sekcia zahrnula Cestu za vianočnou hviezdou (2012) a Magické striebro - Hľadanie kúzelného rohu (2011).

 

Holub resizeProjekt s netradičným názvom Holub sedel na konári a premýšľal o živote (2014) bol otváracím filmom celého festivalu. Ide o záverečný diel trilógie Švéda Roya Anderssona o živote ľudí, do ktorej patria aj Piesne z druhého poschodia a Ty, ktorý žiješ. Medzi jednotlivými časťami pritom boli sedem ročné rozostupy a Holub, ktorý sa dočkal premiéry na medzinárodnom festivale v Benátkach bol ocenený Zlatým levom za najlepší film. Aj tentokrát ide o pomerne netradičný mix drámy a komédie a kto videl predošlé Anderssonove diela, tým nemohol byť prekvapený. Prím hrá všadeprítomná absurdita, ktorá nemusí byť každému po chuti. Klasická zápletka v tomto prípade absentuje, cieľom bolo zachytiť rôzne podoby života a kontrast medzi vážnejšími a humornejšími vecami. Komu štýl režiséra sedí, ten si zrejme príde na svoje.

 

Sex resizeDánsky film Sex, drogy a dane (2013) pojednáva predovšetkým o priateľstve dvoch osobností nie až tak dávnej histórie, pravicového politika Mogensa Glistrupa a milionára Simona Spiesa. Nejde o klasický životopis a Christoffer Boe sa ho snažil nakrútiť predsa len trochu zábavnejšou formou, objavili sa aj prirovnania k Vlkovi z Wall Street. Názov v tomto prípade nie je zavádzajúci a plne vystihuje povahu snímky. Príbeh ťaží hlavne z rozdielov oboch hrdinov a ich vzájomného vzťahu, ktorý je vystavený viacerým náročným skúškam. Pre tých, ktorí holdujú životopisným filmom môže ísť o zaujímavú záležitosť, je však nutné podotknúť, že znalosť dánskych reálií bude určite veľkou výhodou.

 

Dead Snow resizeFínsky režisér Tommy Wirkola si urobil meno hororom s komediálnymi prvkami Dead Snow so zombie nacistami. Vďaka tomu dostal príležitosť aj v Hollywoode a mohol nakrútiť Janka a Marienku: Lovcov čarodejníc s Jeremym Rennerom a Gemmou Arterton. Hneď na to sa však vrátil k svojej obľúbenej látke. Dead Snow 2 (2014) je typickým pokračovaním – všetkého je viac a čierny humor zostal zachovaný v rovnakej podobe. Ak ste fanúšikmi jednotky a splatterov všeobecne, dvojka vás nesklame. Ostatní zrejme nemajú dôvod na si ho pozrieť.

 

V hlbinach2 resizeNóra Erika Skjoldbjærga budú mnohí iste spájať s Insomniou, ktorá sa neskôr dočkala aj vydareného amerického remaku. Aj V hlbinách (2013) má thrillerové korene a určite by ste nemali čakať Magickú hlbočinu. Nečakajte ani klasický thriller. Nakrútený je každopádne podľa skutočných udalostí o tragédii, ktorá nastala pri potápaní v extrémnej hĺbke. Hlavný hrdina je ňou výrazne poznačený a nakoľko nie je presvedčený, že išlo o nehodu, rozhodne sa zistiť viac. Tu niekde sa zrejme stiera hranica medzi skutočnými udalosťami a voľnou inšpiráciou nimi... Film pridáva aj aspekt boja jemne labilného jednotlivca proti spoločnosti a trochu tej paranoje. Ponúka sa však otázka, či sa z námetu nedalo vyťažiť aj viac.

 

Zvierata resizePokiaľ Sex, drogy a dane niektorí prirovnávali k americkému Vlkovi z Wall Stret, Keď zvieratá snívajú (2014) celkom jasne pripomína švédsky hit Nech vojde ten pravý. S jedným zásadným rozdielom, netočí sa okolo upírskej, ale vlkodlačej tematiky. Toto prirovnávanie však filmu skutočne skôr škodí, nakoľko Keď zvieratá snívajú nepôsobí tak ambiciózne. Nedá sa povedať, že sa o to nesnaží. Všadeprítomná civilnosť, atmosféra pochmúrneho ostrova a jeho komunity a hlavná hrdinka zisťujúca, že nie ani ani zďaleka typickým dievčaťom, akým by asi chcela byť. Škoda len, že charaktery postrádajú o niečo väčšiu hĺbku. Dánska obdoba „toho pravého“ by si to zaslúžila.

 

boj snezneho pluhu 011 resizeJeho syn zomrel na predávkovanie, jemu sa to však nezdá a rýchlo objaví spojenie s mafiou. Nečaká na zásah spravodlivosti, a zoberie veci do vlastných rúk. Vyzbrojený pár zbraňami a snežným pluhom sa rozhodne ísť priamo po krku tým, ktorí zasiahli do jeho života, vrátane mafiánskeho bossa. Čo na tom, že so zabíjaním nemá skúsenosti. hlavnú postavu v tejto nórskej kriminálke stvárnil známy švédsky herec Stellan Skarsgard a ujal sa jej na jednotku. Film Boj snežného pluhu s mafiou (2014) neponúka klasický pohľad na gangstrov, akoby ste možno čakali, ale pridáva k nemu prvky čiernej komédie, ktoré sú všadeprítomné od úvodu až po záver. A to je dobre. Mŕtvol v tomto jednoduchom príbehu bude viac než dosť...

 

My ti najlepsi resizeÚspešný švédsky filmár Lukas Moodysson má na svojom konte napríklad Mamuta, Lilya 4 – ever, alebo Láska je láska. Často sa spolieha na jednoduchosť a snaží sa realizovať vážne témy, tak aby nimi oslovil čo najväčšie publikum. My sme najlepší !(2013) je založený na komikse jeho manželky a točí sa okolo mladistvých a punku. Nechýba v ňom ani istá dávka humoru. Moodysson vie ako pracovať s týmto typom postáv a dôkazom toho sú aj kladné ohlasy na jeho novinku.

 

O konoch a ludoch resizeSvoje do programu povedal aj Island so svojim O koňoch a ľuďoch (2014). Islanďania sú vskutku svojráznymi tvorcami, a to ďaleko viac ako ostatní severania. Tento mix čiernej komédie, drámy a romantického filmu o tom jasne vypovedá. Aj umierať sa bude pomerne často a to aj za bizarných okolností. Tak trochu iný pohľad na súžitie koní a ľudí s množstvom rôznych pomaly sa odvíjaných sa epizódiek plne odzrkadľuje mentalitu obyvateľov ostrovného štátu. Benedikt Erlingsson vám to svojim celovečerným debutom určite dokáže. Len pamätajte, pri nátačaní nebol zranený žiaden kôň, či herec...

 

Vyssia moc resizePredstavte si, že sa rozhodnete pre rodinný výlet do Álp, kde si chcete oddýchnuť a utužiť vzťahy. No a zrazu sa objaví hrozba lavíny. Nakoniec ostane len pri hrozbe, ale v plnej nahote sa ukáže povaha zúčastnených osôb a stabilné manželstvo je zrazu vystavené skúške dôvery. Ako sa s tým postavy dokážu vyrovnať? Dokážu to vôbec? Film Vyššia moc (2014) je netypický námetom, netypickým zážitok, hoci s vcelku očakávateľnou a mnohokrát videnou manželskou krízou. Ruben Östlund sa s ňou pohral so štýlom jemu vlastným a k tomu pribalil aj atraktívne prostredie Álp a lyžiarov. Konverzačný minimalizmus s dramatickým hudobným podfarbením od Vivaldiho ale určite nezaujme všetkých. A to aj napriek tomu, že ako štúdia ľudských vzťahov má čo povedať.

 

Levie srdce resizeFínska dráma od Domeho Karukoskiho si berie na mušku neonacistov a rasizmus. Teppo je šéfom miestneho gangu a zamiluje sa do servírky Sari. Veľkým problémom je, že Sari má dieťa z predošlého manželstva, a to dieťa je čierne. Divák, samozrejme, tuší kam to asi povedie. Levie srdce (2014)  je typickým filmom o strete dvoch odlišných, povedzme, kultúr a o konfliktoch, ktoré z toho zákonite pramenia. A s úplne jasným posolstvom – rasizmus je zlý. Celkové vyznenie je presne také, aké sa dalo čakať, ale nedá sa povedať, žeby to bolo na škodu veci. Kto videl Kult hákového kríža, ten vie.

 

Víťazom ceny divákov sa stal Holub sedel na konári a premýšľal o živote. Vzhľadom na to, že ide o cenami ovenčený a dostatočne špecifický snímok, nedá sa to označiť za vyložené prekvapenie. Od začiatku bol medzi top favoritmi na toto ocenenie a nakoniec to aj potvrdil. Prvý ročník festivalu Scandi je za nami. Či vás už prehliadka uspokojila alebo nie, ak sa skutočne snažila zachytiť viaceré trendy, potom ako úvod do nového roka obstála. Uvidíme, s čím na nás vyrukujú usporiadatelia nabudúce. Latka bola nastavená...

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.