Januárové číslo časopisu Film.sk

Meno hudobníka a skladateľa Vladimíra Martinku sa spája najmä s filmami režisérky Mariany Čengel Solčanskej, no spolupracoval aj s ďalšími tvorcami. Jeho meno ako skladateľa figuruje v titulkoch viacerých filmov, ide o súčasné i historické témy. Pre Film. sk rozpráva o spolupráci na konkrétnych filmoch, ale aj o tom, ako sa ako interpret klasickej hudby dostal ku komponovaniu filmovej hudby, aké sú jeho osobné parametre „dobrej“ filmovej hudby a ako vníma hudbu vo filme z pozície diváka. Časopis sa  vracia k viacerým osobnostiam slovenského filmu. V rubrike profilov si pripomína 80. narodeniny významného slovenského kameramana Stanislava Szomolányiho, 75. narodeniny spisovateľa, filmového scenáristu a dramaturga Petra Jaroša a tiež 80 rokov filmového teoretika, scenáristu i dramaturga Ivana Stadtruckera. V rubrike In memoriam spomína filmový režisér a viceprezident MFF Art Film Fest Peter Hledík na svojho priateľa, hudobného skladateľa Petra Hapku.

V januári vstupujú do slovenských kín dve nové domáce snímky. Skraja roka sa k divákom dostal nový film Juraja Nvotu Rukojemník. Ide o rodinný príbeh so snahou o tragikomické zobrazenie 60. rokov minulého storočia. Jeho hrdinom je chlapec vo výchove starých rodičov, ktorého rodičia emigrovali do Viedne a odvtedy sa ho márne snažia získať. Na konci mesiaca vstúpi do kín aj dokumentárny film Návrat do horiaceho domu o Chavive Reickovej. Režisérka Anna Grusková v ňom približuje osud mladej Slovenky, ktorá prešla kus sveta, aby sa z bezpečia palestínskych kibucov vrátila v roku 1944 na Slovensko bojovať proti nacizmu. K slovenským filmom uplynulého roka sa vracajú rozsiahle štúdie. Hraný film reflektuje filmová teoretička Jana Dudková, dokumentu sa venuje filmový teoretik Martin Palúch a animovanú tvorbu skúma filmová publicistka Eva Šošková.

Zaujímavým čítaním v januárovom čísle sú tiež recenzie aktuálnych filmov v kinách. Jedným z nich je najnovšia snímka mladého kanadského režiséra Xaviera Dolana Mami!. Rozpráva príbeh dospievajúceho chlapca s diagnózou ADHD a jeho matky na ceste životom, kde sa prchavé okamihy šťastia a spokojnosti menia na výbuchy beznádeje a násilia. Film.sk reflektuje aj severskú psychologickú drámu modernej rodiny Vyššia moc režiséra Rubena Östlunda o tom, ako môže nepredvídateľná udalosť strhnúť pozlátko, ktoré si rodina okolo seba rokmi stihla vytvoriť. V rubrike Ohlasy nájdete  články o 15. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet.

Januárové číslo približuje niekoľko noviniek vo fungovaní Audiovizuálneho fondu. Jednou z nich je poskytovanie podpory v novom programe 5, ktorý sa týka audiovizuálneho priemyslu. Má byť stimulom pre zahraničné produkcie, aby svoje projekty nakrúcali na Slovensku a v spolupráci so slovenskými štábmi. Pojem Audiovizuálny  fond sa ku koncu roka 2014 skloňoval však častejšie v súvislosti s údajne netransparentným hodnotením filmových komisií. O svoj názor na túto tému sa s čitateľmi  v rubrike Myslím si podelil Peter Nágel.
V pravidelných rubrikách si záujemcovia  prečítajú aj to, na čom pracujú animátor Martin Snopek, režisér Jaro Rihák a animátorka Mária Oľhová. V rubrike Tipy mesiaca upozorňuje na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière filmová publicistka Kristína Kúdelová a o svojich obľúbených slovenských filmoch píše ilustrátorka Daniela Olejníková.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.