To najlepšie zo slovenského filmu

V čase blížiacich sa Vianoc budú môcť diváci už túto nedeľu vidieť na TV Markíza nezabudnuteľného Jozefa Kronera v hlavnej úlohe filmu Pacho, hybský zbojník, ktorý podľa rovnomennej poviedky Petra Jaroša v roku 1975 nakrútil režisér Martin Ťapák. Táto úsmevná zbojnícka féeria čerpá z tradície slovenského ľudového humoru, aj preto oslovuje všetky generácie divákov. Pacho nie je obyčajný zbojník. Neznáša krivdy a feudálny útlak a aj napriek nedostatku Pacho hybsky zbojnik2 resizefyzickej sily sa za pomoci svojej šikovnosti a prešibanosti vie vyrovnať s každou situáciou. Film Pacho, hybský zbojník sa vlani stal najsledovanejším slovenským filmom v slovenských televíziách a patrí k divácky najúspešnejším slovenským filmom vôbec.

 

Medzi najobľúbenejšími titulmi počas vianočných sviatkov sú klasické slovenské filmové rozprávky. TV Markíza vo svojom programe uvedie päť z nich. Malí i veľkí diváci si budú môcť znova pozrieť rozprávku Nebojsa o odvážnom putovaní smelého drevorubača Ondreja, ktorý na svojej strastiplnej ceste oslobodí krásnu princeznú. Televízia odvysiela aj rozprávku Soľ nad zlato o sile ľudskej lásky, ktorú svojmu otcovi, kráľovi Pravoslavovi dokáže najmladšia dcéra Maruška, až keď vyhnaná z hradu prekoná nebezpečné prekážky a privedie domov Soľného princa. Príbeh Kráľ Drozdia brada nakrútený podľa rozprávky bratov Grimmovcov je zasa o krásnej, ale pyšnej princeznej Anne, ktorú až svadba so žobrákom naučí milovať aj odpúšťať. Vysielať sa bude aj rozprávka Popolvár najväčší na svete o rytierskej cti, potrestanom zle a nežnej láske, nakrútená na motívy slovenskej ľudovej rozprávky.

 

Perinbaba 02 2 resizeSlovenské televízne obrazovky sa vo vianočnom čase nezaobídu bez Jakubiskovej Perinbaby, rozprávky o starenke, ktorá sa starala o sneh a o Jakubovi, ktorý sa nebál smrti, v hlavnej úlohe s talianskou herečkou Giuliettou Masinou s hlasom Evy Krížikovej. Príbeh zachytávajúci odvekú túžbu človeka po šťastí, porozumení, láske a snahu prekonať ťažkosti a zvíťaziť nad smrťou patrí každoročne k nasledovanejším slovenským filmom v televíziách počas Vianoc. V silvestrovský deň si diváci TV Markíza budú môcť pozrieť obľúbený film Pásla kone na betóne Štefana Uhra, filmovú adaptáciu rovnomennej zbierky poviedok Milky Zimkovej, ktorá si v tomto tragikomickom príbehu o mentalite a spôsoboch života ľudí vo východoslovenskom regióne zahrala aj hlavnú úlohu Johany Ovšeny. Po novom roku sa budú vysielať Sebechlebskí hudci Jozefa Zachara, ľudová povesť o dobrodružnej ceste hudcov za vyslobodením krásnej pani.

 

V programe verejnoprávnej RTVS bude možné filmy SFÚ vidieť na Jednotke i Dvojke. V závere roka Jednotka uvedie film Orlie pierko Martina Hollého v hlavnej úlohe s Ivanom Mistríkom, ktorý je voľným pokračovaním príbehu chatárov zo slávneho režisérovho filmu Medená veža. Diváci budú môcť vidieť aj Poslednú bosorku Vladimíra Bahnu, odohrávajúcu sa v 18. storočí o mladom dievčati, ktoré sa stalo modelom pre obraz Umučenia svätej Júlie, za čo ju cirkevní hodnostári odsúdili ako bosorku. Klasický príbeh Paľa Bielika Majster kat s Vladom Müllerom v úlohe kata zasa hovorí o priateľstve dvoch mužov, ktoré náklonnosť k jednej žene zmení na nenávisť.

 

V prvý januárový deň uvedie Dvojka dve snímky o kráse našej krajiny. Prvý slovenský celovečerný zvukový film Zem spieva je etnografickým záznamom ľudových zvykov, hier, obradov, tancov a slávností v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch minulého storočia a režijne ho spracoval Karel Plicka. Hudobno-tanečný film Rodná zem Josefa Macha, ktorý oslavuje ľudovo-umeleckú tvorivosť slovenského národa s odstupom dvadsať rokov po vzniku Plickovho filmového diela, je príbehom o objavovaní mladých ľudí z rôznych krajov Slovenska, ktorí sa stávajú členmi profesionálneho kolektívu v súbore ľudových piesní a tancov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.