O filmovom festivale Jeden svet

Otváracím filmom festivalu bude dokument o Marte Kubišovej Magický hlas rebelky. Jeho režisérka, Olga Sommerová navštívi Bratislavu v sobotu 22.11., keď sa v kine Mladosť bude film premietať. Diváci s ňou môžu diskutovať aj o tom, čo pre ňu znamená sloboda. V rozhovore pre festivalové noviny Olga Sommerová uviedla: „Pre mňa ja najdôležitejšie sloboda slova. Tá ale nestačí na to, aby šli zlodeji a podvodníci sedieť. George Orwell vedel už dávno, že „každá revolúcia sa končí tým, že sa ku korytám dostanú nové prasatá“. Olga Sommerová však v žiadnom prípad nerezignovala na demokraciu a má recept na to, ako proti neduhom spoločnosti bojovať: „Postaviť sa proti tým, ktorí nám slobodu berú. Každý môže niečo napraviť, hoci len vo svojej dedine, či meste“. Olga Sommerová je jednou z najvýznamnejších českých režisérok. Vo svojich filmoch sa venuje sociálnym témam a medziľudským vzťahom, ale tiež spoločenským fenoménom, feminizmu, či dejinám Česka.

 

Z osobností Novembra ´89 navštívi Jeden svet napríklad aj Fedor Gál. V nedeľu 23.11. si o 16.00 môžete v KC Dunaj pozrieť film 35 mesiacov s Natálkou o dôsledkoch útoku mladých neonacistov na dvojročné rómske dievčatko a po ňom s Fedorom Gálom diskutovať o nebezpečenstve extrémizmu v našej spoločnosti. Film Hviezdy za železnou oponou príde osobne uviesť režisér Pavel Jirásek a scenárista Martin Polák (nedeľa 23.11. v KC Dunaj). Dokument hovorí o zahraničnej hudbe ako nositeľke závanu demokracie a slobody v Československu v rokoch 1965 – 1990. Je rozdelený do troch dekád, pričom 60. roky znamenajú obdobie uvoľňovania tvorivej slobody, pre 70. roky bolo typické obmedzovanie koncertnej produkcie a zlom nastal v roku 1978, keď pricestoval do Prahy Johny Cash. 80. roky sú potom v znamení inklinácie k alternatívnej hudbe. „Podarilo sa nám nakrútiť rozhovory so skutočnými hviezdami, ktoré vtedy do Československa prišli“, hovorí Martin Polák s tým, že diváci uvidia napríklad  výpovede Joan Baez, Mika Jaggera a ďalších.

 

Na 15. ročníku Medzinárodného festivalu Jeden svet uvidia diváci aj dve premiéry slovenských dokumentov za účasti ich režisériek. Jeden hovorí o živote pred Novembrom ´89, druhý reflektuje súčasnosť. Salto Mortale Anabely Žigovej pomenúva situáciu mladých Slovákov, ktorí sa dozvedajú, že ich predkovia boli v ŠtB a Priamy prenos Zuzany Piussi ponúka pohľad do zákulisia fungovania sociálneho systému v kontexte pomoci týraným deťom. So Zuzanou Piussi a protagonistami filmu – sociálnymi pracovníkmi sa môžu záujemcovia porozprávať v piatok 21.11. v kine Mladosť po premietnutí filmu.

 

Aj tento rok je jedinou súťažnou sekciou  Slovenský dokumentárny film. V rámci neho uvedieme 6 slovenských dokumentov (okrem dvoch spomínaných premiér aj filmy Všetky moje deti, Comeback, Neznámi hrdinovia a Felvídek-Horná zem). Po filmoch sa diváci budú môcť rozprávať s ich tvorcami – Mirom Remom, Dušanom Hudecom a Vladislavou Plančíkovou. Filmy bude hodnotiť medzinárodná porota v zložení: Ewa Ciszewska – odborná asistentka na Inštitúte súčasnej kultúry Univerzity v Lodži, Poľsko,  Martin Stoll – český režisér, scenárista a teoretik dokumentu a televízie a Zuzana Gindl-Tatárová, dramaturgička a scenáristka.

Viac: http://www.jedensvet.sk/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.