Jimmyho tančiareň (Jimmy's Hall)

Jimmy Gralton (Billy Ward) je slobodný človek a v mene tejto slobody i koná. Zorganizuje v írskej dedine, kam prichádza po desiatich rokoch z Ameriky akési komunitné centrum, kde má svoje miesto aj veselá tančiareň. Chodia sa sem veseliť obyvatelia dedinky, centrum ponúka strechu spevokolu i kurzom kreslenia. Jimmy je skvelý tanečník a svojim Jimmy 7 resizedivákom predvádza i tanečné novoty. Táto optimistická kolektívna kreativita sa však nepáči vrchnosti. Chcú mať všetko pod kontrolou a Jimmyho charizma spolu so zanietenými rečami o slobode jednotlivca je viac než znepokojivá. Prísny katolícky paternalizmus spolu s represívnou politickou mocou pristupuje k sankciám. Výsledok tohto intenzívneho konania je Jimmyho vynútený útek a tančiareň v plameňoch. Čo zostáva je kolektívny duch odporu, zapísaný hlboko do duší všetkých zúčastnených.

 

Dej filmu sa odohráva v roku 1932, desať rokov  po občianskej vojne za nezávislosť Jimmy 5 resize(1922-1923), ktorej výsledkom bolo nezávislé Írsko. Jimmy sa vracia domov na želanie svojej starej matky,vdovy, chce jej pomáhať s farmou. Stretáva sa so svojou starou láskou Oonagh (Simone Kirby). Je vydatá a má deti, ale Jimmyho všemožne v jeho úsilí podporuje. Film dôsledne mapuje kroky miestneho farára. Snaží sa rôznym spôsobom tlačiť na prívržencov tančiarne, prehovára k rodičom mladých ľudí, ktorí autoritatívne zakazujú akúkoľvek účasť na svetských radovánkach novej inštitúcie.

 

Jimmy 6 resizeNiet pochýb, na ktorej strane stojí režisér, dobro a zlo má v tomto príbehu jasné hranice a kontúry. Ken Loach je sugestívnym profesionálnym rozprávačom, dobové prostredie i ľudia sú uveriteľní, autentickí i sympatickí. Jeho interpretácia sveta, v ktorej regresívnu úlohu zohráva cirkev i konzervatívne sily majiteľov pôdy je bezpochyby ľavicová. James Gralton (1886-1945) je postava reálna. V roku 1909 emigroval do USA a domov, do dedinky Jimmy 8 resizeEffringh v grófstve Leitrim sa vracia, aby sa zapojil do občianskej vojny. Film sa venuje jeho druhému návratu, keď organizuje Revolučnú robotnícku skupinu. Tančiareň je miestom, kde hlása svoje komunistické presvedčenie. V roku 1933 je po násilnom incidente zatknutý a deportovaný do USA, kde v roku 1945 umiera na rakovinu žalúdka.

 

Pri troche predstavivosti  si za Jamesa Graltona môžme dosadiť  mladého Klementa Gottwalda z filmu Martina Ťapáka Zrelá mladosť z roku 1983 a jeho aktívnu účasť na Jimmy 2 resizerodiacom sa komunistickom hnutí. Graltona z krajiny za jeho názory a ich náruživé forsírovanie vyexpedovali do Ameriky. Kléma sa stal prezidentom a to, čo sa v Loachovom filme pohybuje v rovine romantického revolučného nadšenia,  boja za spravodlivosť a oslobodenie robotníckej triedy z kapitalistického útlaku, sa v našom prostredí mení na obludnú ideológiu plnú teroru Jimmy resizetriedneho boja. Ak by sa mohli plniť filmové želania, rada by som si pozrela celkom iný film. Začal by sa deportáciou presvedčeného írskeho komunistu do Sovietskeho zväzu. V tridsiatych rokoch stalinských čistiek by ho nepochybne čakal sibírsky gulag. Tam končili mnohé ilúzie o tom, čo je komunizmus i aké má predstavy o spravodlivej spoločnosti.

 

Jimmy 10 resizePre mnohých tento zdanlivo nevinný film ostane rozprávaním o cestách džezu, šíreného tancachtivými nadšencami, haltovaných autoritatívnym farárom. Azda i preto došlo k posunu v titule filmu, z Jimmy´s Hall, sálu, či siene, sa stala tančiareň. Pre tých, čo si pamätajú trochu viac, ostáva len optimistická útecha zo skutočnosti, že Ken Loach sa nenarodil na východe a jeho filmy môžu slobodne rozprávať o neslobode, nespravodlivosti a biede bez rizika, že ich postavia na piedestál, z ktorého by museli slúžiť celkom iným cieľom.

 

Jimmy 11 resizeJimmyho tančiareň (Jimmy's Hall), Velká Británie, Írsko, Francúzsko, 2014
Dĺžka : 109 minút
Režia: Ken Loach
Scenár: Paul Laverty, Ken Loach
Kamera: Robbie Ryan
Hrajú: Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott, Brían F. O'Byrne, Francis Magee, Karl Geary, Conor McDermottroe, Rebecca O'Mara
Premiéra v SR: 13. novembra 2014
Foto: Film Europe
  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.