John Wick

Nepredbiehajme však udalosti. Povedzme si kto je debutant Chad Stahelski (celým menom Charles F. Stahelski, 1968), ktorý si prizval ako posilu svojho nemenej známeho kolegu z branže Davida Leitcha, ktorý výdatne participoval na réžii filmu. (Leitch je zakladateľ 87Eleven – elitnej  hollywoodskej kaskadérskej jednotky.) Chad Stahelski, ale aj Leitch ako John 12 resizekoordinátori kaskadérov majú na konte nepočetné množstvo filmov ako napríklad  Bod zlomu, Matrix, Matrix  Revolutions, Matrix Reloaded, Spider Man 2, Smrtonosná pasca, Expandebles 2, Iron Man 2, Sherlock Holmes: Hra tieňov, Wolverine a mnohé ďalšie. Dá sa povedať, že sú podpísaní takmer pod všetky akčné filmy. A tentoraz sa  rozhodli vyskúšať si po prvý raz svoje sily ako režiséri. Stahelski začínal s kick-boxom, pôsobil ako inštruktor v akadémii bojových Insanto v Kalifornii. Učil aj Jeet Kune Do (JKD) bojové umenie vytvorené Bruceom Leem. Už ako 24-ročný sa presadil vo filme. Zlom v jeho kariére nastal v roku 1999, keď sa dal dohromady s Keanu Reevesom pri filme Matrix.

 

John 4 resizeČo všetko obdivovatelia majstri bojových umení vymysleli a vtesnali do tohto mŕtvolami posiateho filmu? Nie som obdivovateľ  tohto žánru, ale musím uznať, že je bravúrne nakrútený a je na ňom čo obdivovať, ak si odmyslíme nejaké to minimálne posolstvo, ktoré by aj takýto film mal priniesť. Je to až smiešne nič, ale zábava je to vzrušujúca. Keď si teraz pozeráme akčné filmy spred rokov sú skutočne až smiešne. Poriadna facka bolo len pohladenie, viac zvukovo podfarbené, ako samotný úder. Medzičasom sa technika tak zdokonalila, že sa nestačíme čudovať, a tak je to aj vo filme John Wick.

 

John 9 resizeJohn Wick (Keanu Reeves) je nájomný vrah na odpočinku, ktorému sa šťastnou náhodou podarilo vymaniť z rúk mafie, oženiť sa a žiť pokojný život s milovanou ženou. Po jej smrti dostane od nej posledný dar, šteňa Daisy, veď musí s niekým žiť a mať ho rád. John rozkošného bígla miluje, stará sa o neho a tíško smúti až do chvíle, keď padne jeho auto do oka mafiánskemu synáčikovi Iosefovi Tarasovovi (Alfie Allen), ukradne ho, zdemoluje jeho dom a zabije aj psa. No, a to robiť nemal, lebo John nezabudol nič z toho, čo predtým robil. Nezastaví ho v pomste ani fakt, že je to syn bossa ruskej mafie Vigga Tarasova (Michael Nyqvist) jeho bývalého John 13 resizespojenca. Trúchliaci John, ktorému v ruskom mafiánskom svete prischla prezývka Baba Jaga, opustí svoj dom a ide do New Yorku na miesta, ktoré dôverne pozná a hľadá vraha milovaného psíčka Daisy. Nelení ani Viggo, chce za každú  cenu svojho nevydareného syna zachrániť, a tak hneď pri prvom strete padne za okamih  hromada mŕtvych. Organizácia je dokonalá, hneď ich odpracú tak, ako keď sa po hosťoch vyčistí  izba, „čističi“ vyčistia bojisko. Nič sa nedeje, ide sa ďalej. A hľadá ďalej aj John. Keď sa už blíži k svojmu cieľu ruský mafián sa obráti na takisto brilantného nájomného vraha, priateľa hlavného hrdinu, Marcusa (Willem Dafoe). Otázne je, ako sa verný priateľ zachová, veď odmena je veľmi vysoká. Dá sa len čakať, či profesia bude triumfovať nad priateľstvom. Môže sa to vyvinúť všelijako. Nechýba ani ženský element, v podobe peknej  slečny Perkinsovej (Adrianne Palicki), na všetko schopnej majsterky v zabíjaní. Lenže John a Viggo sú veľmi silní protivníci a ešte silnejší je John 8 resizeďalší zločinec Winston (Ian McShane), ktorý tíško a rázne zariadi všetko. On je ten, kto vládne zločineckému New Yorku.

 

Herecký výkon Keanu Reevesa je precízny a prepracovaný do najjemnejších nuáns. Vraj trénoval päť dní v týždni osem hodín, celé jedno leto judo a jiu jitsu. Nakrútil nebezpečné scény sám, bez kaskadérov. „Všetko robil sám. Všetky skoky, streľby z normálnych aj automatických zbraní, šoférovanie, skoky z budov... všade uvidíte jedine jeho“, povedal producent filmu Basil Iwanyk. Nemáme prečo jeho slovám neveriť, herec pôsobil fyzicky dokonale pripravený na túto rolu a navyše jej dodal miestami aj ľudský rozmer, nad ktorým sa súdny divák môže len pousmiať. Sami tvorcovia sa netaja, že John 14 resizechceli vytvoriť komiksom ovplyvnený akčný film, odohrávajúci sa takmer v mýtickom svete. Len nedokážem odhadnúť, či si to mnohí diváci podobne vysvetlia a neodčítajú z príbehu len bezhlavé vraždenie. Príbeh snímky (miestami zaznejú aj vtipné dialógy) je v podstate veľmi jednoduchý, predvídateľný a vonkoncom nenabáda k nijakej zmysluplnej úvahe. Posúďte sami. Bývalý nájomný vrah sa ide pomstiť hlavne za smrť psíka. To, že je to dar od milovanej ženy nič nemení na fakte, že život jedného psa má oveľa väčšiu hodnotu ako ľudský. Aj keď pred divákom defilujú len samí zabijáci, predsa sú to len ľudské bytosti a JOhn 5 resizevyvraždiť ich až 95 kvôli psovi je trochu za vlasy pritiahnuté. Aj keď pripustím, že pri tomto žánri netreba veľa uvažovať, stačí sa len pozerať a obdivovať, ako to všetko dohromady do seba zapadá. Nóvum je, že tvorcovia použili ako základ klasické bojové umenie a do toho ešte vpašovali strelné zbrane. Spojenie týchto dvoch disciplín umožnilo použiť všetky finty vraždenia a zabíjania a túto zmesku nazvali „gun fu“. No krvavé efekty sa po čase presýtia, možno i zdvihnú žalúdok, ale neustále prekvapujú. Chvíľami máme pocit, že hlavným cieľom režiséra nebolo snaha sústrediť sa na Joh 11 resizeJohn resizeústredný príbeh, ale dať možnosť divákom pokochať sa v rôznych možnostiach bojových umení. Neprekvapuje ma, že obaja režiséri nedokázali v sebe zaprieť predovšetkým majstrov kaskadérov, vycizelovať každú scénu do dokonalosti a poskladať snímku v tom najjednoduchšom puzzle. Je hneď jasné čo kam patrí a keď dokážete oceniť prácu s každým vizuálne dokonalým záberom, ktorý zapadá do celkového príbehu i rytmu filmu, máte o zábavu postarané.

 

John Wiks nechce byt niečím iným ako akčným filmom a na nič sa nehrá – to je jeho pozitívum. Negatívum, že uvažujúci divák predsa len očakáva čosi viac ako konštatovanie, že láska k žene i psovi zmení aj vraha na baránka, ale keď o to príde jeho vraždiace pudy sa opäť v plnej miere prejavia. Ak by na tom bolo čo len trochu pravdy zločinnosť by sa podstatne znížila. No, je to, žiaľ, len falošná ilúzia...
 
John 3 resizeJohn Wick, USA, 2014
Dĺžka: 96 minút
Réžia: Chad Stahelski, David Leitch
Scenár: Derek Kolstad
Kamera: Jonathan Sela
Strih: Elísabet Ronaldsdóttir
Hudba: Elísabet Ronasdsdóttir
Hrajú: Keanu Reeves, Adrianne Palicki, Bridget Regan, Bridget Moynahan, Jason Isaacs, Willem Dafoe, Alfie Allen, Dean Winters, David Patrick Kelly, Michael Nyqvist, Keith Jardine, Ian McShane, John Leguizamo a ďalší
Premiéra v SR: 23. októbra 2014
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.