Festival Hory a mesto 2014

Do nedele 6. apríla 2014 je na programe 45 filmov z 13 krajín, 17 hostí, 21 prednášok cestovateľov a sedem fotovýstav. Hory a mesto s jedinečnou atmosférou sa koná v priestoroch Cinema City v bratislavskom Auparku.
„Úvodný ceremoniál sa tradične snažíme poňať neformálne. Tento rok sa tešíme na divácky veľmi atraktívne živé vystúpenie parkouristického tímu Free Run Slovakia priamo v sále. Verím, že nás to dobre naladí na večernú prednášku aj filmy,“ povedala o úvode jubilejného ročníka festivalu jeho dramaturgička Natália Bokníková.

 

Adam Pustelnik, športovec adidasu, pochádza zo slávnej poľskej lezeckej rodiny – jeho otec Piotr je jedným z najznámejších himalájskych lezcov, ktorý okrem iného vyliezol na všetky osemtisícovky. Mladý Adam začal ako skalkár, vyliezol niektoré z najťažších športových ciest  a neskôr sa mu podarilo preniesť skalkárske schopnosti do veľkých stien. Adam Pustelnik, ktorý má na Slovensku veľa priaznivcov, si pripravil na prvý večer prednášku o radostnom a šťastnom lezeckom živote s názvom Ambície a nešťastné náhody jedného lezca.
Úvodný večer bude vo vedľajšej kinosále patriť sekcii Voda s piatimi filmami a viacerými hosťami, so začiatkom o 19.30. Naša najznámejšia vodáčka Luciša Hollá porozpráva o člnkovaní na Balkáne, Tomo Andrássy s Evinou Lásko o divokej vode na Altaji v Rusku, a vystúpia aj Peter a Nina Csonkovci so svojím najnovším filmom z Ugandy, Chaga – the story.

 

Hory a mesto inšpirujú a vychovávajú novú generáciu zanietencov, ktorých zlákala krása hôr, či už ako aktívnych športovcov, cestovateľov alebo filmárov a fotografov už celých 15 rokov. Festival s kvalitným programom aj tohto roku ponúkne filmovú prehliadku, atraktívnych hostí s multimediálnymi prezentáciami, cestokluby Kino svet a mnoho sprievodných akcií. Hlavnými hosťami budú svetoví lezci – Tommy Caldwell, Sílvia Vidal, Mára Holeček a spomínaný Adam Pustelnik, z ktorých všetci zdolali veľké steny.  Filmová prehliadka je už tradične programovo prepojená s obdobným festivalom vo Vancouveri, vďaka tomu prinesie do Bratislavy aj tohto roku snímky, ktoré dokázali v Kanade zaujať  tak publikum, ako aj porotu. Veľký priestor je, samozrejme, aj pre domácu kinematografiu a hostí zo Slovenska. Medzi nimi je aj jeden z našich najúspešnejších režisérov Pavol Barabáš, ktorý uvedie na festivale v svetovej premiére svoj najnovší film s názvom Polárnik. Stabilnou a u divákov mimoriadne obľúbenou súčasťou festivalu sú Cestokluby Kino svet – jedinečné a  originálne sprostredkovania cestovateľských zážitkov, ktoré sú zamerané na osobné skúsenosti. Tohto roku  je na programe 21 cestovateľských prednášok z rôznych kútov Ázie, Severnej aj Južnej Ameriky, z východnej Afriky, Madagaskaru, Filipín, Baffinovho ostrova aj Slovenska.

Viac www.horyamestosk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.