Filmový seminár 4 živly zisťoval, či treba veriť médiám

„Zimná verzia 4 živlov sa každoročne nesie v komornom duchu – kapacita premietacích priestorov v Banskej Štiavnici je značne obmedzená a v zime mesto neponúka také množstvo alternatív programu ako v lete. O to viac nás teší, že tentoraz sme kinosálu naplnili do posledného miesta v prípade viacerých projekcií a so záujmom sa stretli aj sprievodné podujatia,“ hovorí za organizátorský tím Daniela Chlapíková.

 

Okrem tradičného Veľkého filmového kvízu či večerných párty ponúkol tentoraz sprievodný program seminára napríklad aj diskusiu nazvanú Ambivalentná moc zameranú na svetlé i temné stránky internetovej komunikácie. O moci sociálnych médií hovorili medzinárodne uznávaní odborníci – slovenský umelec, spisovateľ a kultúrny aktivista 4 zivly diskusia resizeDušan Barok, priekopník internetového umenia Vuk Ćosić zo Slovinska a šéfredaktorka nemeckého antinacistického portálu Netz-gegen-Nazis.de Simone Rafael. Diskusiu pre 4 živly zostavil a viedol Kristian Lukić, autor, umelec a kurátor, ktorý uviedol aj nedeľňajšiu prezentáciu Vuka Ćosića, zameranú na možnosti a vývoj komunikácie v digitálnom veku.

 

Do 70 rokov vzdialenej minulosti nazrelo publikum seminára vďaka výberu šotov z propagandistických týždenníkov Nástup, ktorý zostavila a uviedla historička a teoretička umenia Petra Hanáková. Slovenskej dokumentárnej snímke Film ako dokument sa podarilo vyvolať živelnú diskusiu medzi tvorcami – režisérom Marekom Urbanom a Danielom Dluhým, jedným kameramanov filmu – a obecenstvom seminára. Dokumentarista Marek Kuboš a filozof Fedor Blaščák neváhali diskutovať dokonca dvakrát – prvý raz po premietnutí dokumentov Hlas 98 a Taká malá propaganda v štiavnickom kine, druhýkrát počas akcie KinObývačka priamo v obývacej izbe domácnosti v neďalekej obci Beluj. Sprievodné podujatie, počas ktorého sa obývačka na chvíľu premení na kinosálu pre domácich a ich hostí, sa tak vďaka druhému úspešnému ročníku stáva pevnou súčasťou programu zimného filmového seminára.
S témou Moc vo všetkých jej podobách sa 4 živly vrátia do Banskej Štiavnice v polovici letných prázdnin. V dňoch 6. – 10. augusta jej bude patriť 16. ročník letnej verzie filmového seminára.
Viac : www.4zivly.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.