Vejška

Tomáš Vorel st. sa snaží prezentovať príbeh lásky, sklamania a životnej cesty, na ktorú sa pozerá z dvoch paralelnych pohľadov. Vo všeobecnosti ide a však opäť o nazhromaždenie záberov kriminálnej činnosti, alkoholu, drog a sexu, a to dokonca ešte vo väčšom množstve ako v jednotke. Na jednej strane sa pozeráme na príbeh mladého Kolmana, ktorý študuje len vďaka peniazom, skúškami prechádza vďaka kamarátovi, ktorý za neho nielenže píše práce, rovnako tak Vejška 4 resizemu pomáha aj pri ústnych a písomných skúškach. Na druhej zasa Petr Kocourek také veľké šťastie v živote nemá. Stále žije so svojou mamou (Zuzana Bydžovská), notorickou alkoholičkou a mladším bratom. Na konzultáciách u profesora Slaninu (Jakub Kohák) sa stretne s krásnou Júliou (Eva Josefíková) a bezhlavo sa do nej zamiluje. Spoločne sa pripravujú na prijímačky, prenájmu si byt, ktorý im dá za dobrú cenu Kolmanov otec. Na prvý pohľad životy dvoch úplne rozdielnych chlapcov spája už od gymnázia spoločná záľuba - graffity. Tento ilegálny spôsob maľovania ich neraz dostane do poriadnych problémov. Na druhej strane sa vďaka tomu Kocourkovi podarí konečne prvý krát samému presadiť a nájsť sa v Vejška 10 resizeniečom, čo ho baví a čím sa dokáže uživiť. Po množstve emócii dôjde v závere filmu k úplnej zmene vzťahov medzi jednotlivými hrdinami. V podstate je film zložený z viac a menej humorných epizód, ktoré na seba nenadväzujú, ma však svižné tempo, mnohým vtipom chýba pointa a, žiaľ, miestami je aj dosť trápností.

 

Čo sa týka hereckých výkonov, rovnako ako pri jednotke, mám pocit, že snaha o bezprostrednosť hraničila s amaterizmom. Vejška 3 resizeZaujala ma však nová tvár Eva Josefíková v úlohe Júlie, ktorá celý dej oživila i keď  ej tvorcovia poskytli malý priestor na rozohratie svojej postavy. Ostatné ženské úlohy sa pohybujú väčšinou len v rovine sexuálnych partneriek Michala Kolmana. Navyše fakt, že nemajú ostych ani pred veľmi provokatívnymi a odhalenými scénami im na hereckých kvalitách nepridá. Jiří Mádl sa však role zhýčkaného frajera zhostil v podstate veľmi dobre. Medzi prekvapivo najvtipnejšie časti patria scénky s jedným spolužiakom z gympla, ktorý hulí trávu. Dohromady síce skoro nepovie ani jednu súvislú vetu, ale v každom prípade je jeho postava prínosom a pobaví.

 

Vejška 11 resizeCelkovo film nezobrazuje úplne súčasnú realitu, ale môže mať na mládež veľký vplyv, najmä negatívny. Je pravda, že generácia mladých ľudí, pre ktorých je táto komédia primárne určená, má rada zábavu, chodenie po kluboch, príležitostné omámenie alkoholom a inými látkami. A ak to prijmú ako nenáročnú oddychovku tak sa nič nedeje. Škoda však, že Tomáš Vorel  negatívne javy súčasnosti poriadne nafúkol. Mínusom filmu je aj značná absencia vtipných dialógov, na ktoré sme boli zvyknutí v jednotke. Tvorcovia sa zrejme viac zamerali na čierny humor. Napríklad Michal Kolman ide v šľapajach  svojho otca, rúti sa s autom neskutočnou rýchlosťou a ohro0zuje chodcov. A dokonca má toľko drzosti, že na bezbrannú babku, ktorú takmer zrazí, zakričí: Vejška 5 resize,,Uhni teta!“. To nie je humorné, ale je skôr smutné. Na druhej strane nie je všetko zlé a negatívne. Dej sa stáva dynamickejším najmä vďaka hudbe a rapu Dj Mika Trafika a Vladimíra 518 a predovšetkým dobrej práce s kamerou, ktorá dodáva snímke svižné tempo. Napríklad,okrem iného, aj nočné zábery divákovi ponúkajú peknú panorámu  Prahy.

 

Hoci má Tomáš Vorel st. za sebou dosť pozoruhodných filmov, za ktoré získal viaceré ocenenia, Vejška  mu akosi nevyšla. Je tiež pravda, že pokračovanie je takmer vždy horšie ako prvotina, ale tentoraz tvorca skĺzol aj pod svoju laťku. Film má otvorený koniec, a preto sa obavám čo príde ďalej.

 

Vejška 6 resizeVejška, ČR, 2014
Réžia: Tomáš Vorel
Scenár: Tomáš Vorel, Pasta Oner
Kamera: Tomáš Vorel
Hudba: MikeTrafik, Studio Starworks
Hrajú: Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Josefíková, Marie Kružíková, Zuzana Bydžovská, Jakub Kohák, Jan Kraus, Ivana Chýlková, Filip Vorel, David Vávra, Petr Čtvrtníček, Tomáš Vorel st., Václav Marhoul, Jan Slovák, Radomil Uhlíř, Tomáš Vaněk, Martina Gasparovičová-Bezoušková
Premiéra:23.január 2014
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.