Paranormal Activity: Prekliati (Paranormal Activity: The Marked Ones)

Christopher Landon (27.2.1975), napísal scenár aj k predchádzajúcim častiam, avšak v tejto sa predviedol nie len ako skúsený scenárista, ale obsadil tiež režisérsku stoličku. Doposiaľ režíroval len dva filmy - Only Child a Burning Palms. Jeho scenáristická tvorba je oveľa pestrejšia. Debutoval v roku 1998 s filmom Another Day in Paradise, za ktorým nasledovali filmy Boys Life 3 či Disturbia. Tvorbe scenárov pre Paranormal Activity sa začal naplno venovať od roku 2010. Svojím zapojením sa aj do réžie filmu zmenil pôvodné statické kamerové vyobrazenie, čím do celého Paranomal resizepríbehu vniesol oveľa väčšiu dynamiku. V deji stavil nie len na klasické hororové scény, ale taktiež na vtipné momenty, ktoré divákov najmä zo začiatku filmu určite pobavia.

 

Práve ten sa odohráva na maturitných promóciách dvoch najlepších kamarátov Jesseyho (Andrew Jacobs) a Hectora (Jorge Diaz). Obaja sú rozhodnutí dlho očakávaný koniec školy a celé prázdniny poriadne užiť. Od začiatku Jessey všetko nakrúca na novú kameru. Nasleduje rad vtipných scénok, pri ktorých máte doslova pocit, že ste si pomýlili premietaciu sálu. Chlapci sa snažia vyplniť si čas rôznymi kaskadérskymi kúskami a bláznovstvami, až do momentu kým jeden z nich zo šachty počuje zvláštne zvuky. V byte, ktorý sa nachádza priamo pod nimi býva žena menom Anna (Gloria Sandoval), ktorú od Paranormal 2 resizezačiatku všetci prezývajú Bruja, čo je španielsky výraz pre čarodejnicu. Jedného dňa však záhadne zomrie. Jessey a Hector majú dôkaz o páchateľovi, ich spolužiakovi Oscarovi (Carlos Pratts), nechcú však uveriť tomu, že by bol niečoho takého schopný. Aj napriek zákazu polície vstúpia do zapečateného bytu a snažia sa prísť na to, čo sa tam stalo. Objavujú rôzne strašidelné predmety, knihy, znaky. Jessy z nájdených fotiek jeho a jeho rodiny zisťuje, že Anna poznala jeho mamu, ktorá tragicky zahynula pri pôrode. Začne ju upodozrievať z jej smrti. Okrem jeho fotiek sa v byte nachádzali aj fotky Oscara. Po príchode Oscarovho brata z bytu utekajú. Jessy si však ako suvenír neodniesol len fotku a knihu patriacu Anne, ale aj zvláštne pohryznutie na ruke. Od tej chvíle prežíva mimoriadne Paranormal 3 resizemomenty, vďaka čomu sa cíti výnimočne. To však netrvá dlho. V istom momente upadá do ťažkých depresií, vzďaľuje sa priateľom, Hectorovi aj ich dobrej kamarátke Marisol (Gabrielle Walsh). Veľmi významnú rolu tu zohrá aj jeho stará mama (Renee Victor), pes Chavo a detská elektronická hra. Od tohto momentu majú všetci len jediný cieľ. Zachrániť Jesseyho a vyhnať z neho monštrum, ktoré ho posadlo. Či sa im to podarí, to neprezradím. V každom prípade koniec je viac než prekvapivý a dochádza v ňom k zaujímavému prepojeniu s jednou z predchádzajúcich častí.

 

Autor sa na diváka snaží preniesť naozaj autentickosť daného príbehu. Z toho dôvodu Paranormal 6 resizesú pasáže, v ktorých sa hovorí po španielsky bez akýchkoľvek titulkov. Znalci španielskeho jazyka v tom určite nebudú vidieť problém, na mňa však tieto momenty pôsobili rušivo a v daných situáciách som sa strácala. Veľmi úsmevný moment nastal aj vo chvíli, keď sa na plátne objavili postavy plne zásobené rôznymi druhmi zbraní a pištolí. Scény s klasickou brokovnicou, po ktorej zasiahnutá postava preletí cez polovicu miestnosti alebo iného priestoru, už do novodobých filmov určite nepatria, najmä nie v tých prípadoch, keď chcú diváka presvedčiť o jeho reálnosti. Z môjho pohľadu ide o priemerný hororový zážitok. Veľké množstvo scén je dopredu predvídateľných, sú absolútne nelogické, ale taktiež aj herecké stvárnenie postáv nie je dostačujúce pre zvýšenie diváckeho záujmu.  Aj napriek tomu, že kvalita oproti predchádzajúcim častiam (najmä Paranormal Activity 2 a 3) výrazne stúpla, myslím si, že je ešte veľa detailov, ktoré by bolo treba vyšperkovať, aby bol dej naozaj uveriteľný a divákovi tak vedel priniesť ozajstný hrôzostrašný filmový zážitok.

 

Paranormal 4 resizeParanormal Activity: Prekliatie (Paranormal Activity: The Marked Ones) , USA, 2014
Réžia: Christopher Landon
Scenár: Christopher Landon
Kamera: Gonzalo Amat
Hrajú: Andrew Jacobs, Jorge Diaz, Hector Luis Bustamante, Katie Featherston, Molly Ephraim, Micah Sloat, Gabrielle Walsh, Renee Victor
Premiéra v SR: 9. januára 2014
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.