Cinematik - priležitosť pre mladé talenty

Kinema Choice ponúkne päť nekonvenčných a zároveň rôznorodých filmov, ktoré sa za ostatný rok síce ocitli v slovenskej distribúcii, no nevšimlo si ich toľko divákov, koľko by si podľa kvalít zaslúžili. Preto ich Cinematik v spolupráci s portálom kinema.sk uvádzajú znovu ako dôkaz toho, že ani v slovenskej distribúcii nie je iba jeden prúd filmov.

Drive je najnovší film Nicolasa Windinga Refna, ktorému Cinematik venoval pred dvoma rokmi retrospektívnu sekciu Rešpekt. Ide o príbeh bezmenného vodiča, cez deň kaskadéra a v noci šoféra pracujúceho pre zlodejov, ktorý sa vzoprie miestnej mafii. Film zaujme najmä vizuálnym štýlom, vďaka čomu si Refn odniesol z Cannes cenu pre najlepšieho režiséra.
moonrise kingdom resizeAmerický nezávislý režisér Wes Anderson u nás ešte stále nie je celkom docenený. Jeho Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom) je komédiou z pobrežia Nového Anglicka 60. rokov. Dvanásťroční Sam a Suzy sa na prvý pohľad do seba zaľúbia a rozhodnú sa utiecť do divočiny, čo obráti život pokojného mestečka naruby. Rodičia, šerif, ale i miestni skauti sa vydávajú na veľké pátranie...

 

Najoptimistickejším filmom na minuloročnom festivale v Cannes bola svojská komédia Le Havre Akiho Kaurismäkiho. Hovorí o spokojnom živote čističa topánok Marcela, ktorému osud do cesty pripletie 13-ročného afrického chlapca na úteku. Marcel sa chce zachovať ako správny muž a rozhodne sa chlapca ochrániť pred políciou a deportáciou. Debutantov zastupuje slovinsky režisér študujúci na FAMU Olmo Omerzu. Príliš mladá noc (Příliš mladá noc) je drámou o prvých stretnutiach s láskou a sexualitou. Hlavnými hrdinami sú dvaja chlapci, ktorí sa po silvestrovskej noci náhodou ocitajú na zvláštnej oslave v byte mladej ženy a v spoločnosti dvoch dospelých mužov. Ostávajú v byte, čas pre nich akoby prestal existovať a spoznávajú, aké prázdne môžu byť v súčasnosti partnerské vzťahy. Posledným filmom vo výbere je víťaz minuloročného Berlinale a víťaz Oscara Rozchod Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin) iránskeho režiséra Asghara Farhadiho. Výborne napísaná dráma je univerzálnym príbehom o rozvode manželov a problémoch, ktoré môže priniesť ich rozhodnutie. V prvom rade strácajú dcéru, ktorá je iba nemým svedkom udalostí, no postupne sa dostávajú aj do konfliktov s okolím, čo vedie až k problémom so zákonom.

 

Najlepšie filmy mladých amerických tvorcov sa predstavia v sekcii Študentské Oscary. Tie sa popri „veľkých“ Oscaroch udeľujú už 39 rokov. Diváci tak budú mať možnosť zoznámiť sa s dielami najvýraznejších talentov, ktoré čoskoro vstúpia do „veľkého“ sveta filmu. Dôkazom, že sa to deje, sú viacerí v minulosti ocenení režiséri, medzi nimi významný nezávislý autor Spike Lee, režisér filmov Forrest Gump, či Stroskotanec, Robert Zemeckis  tvorca South Parku Trey Parker, či český režisér Jan Svěrák.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.