Vrásky z lásky

Jiří Strach má už z filmom skúsenosti od svojich jedenástich rokov, keď ho obsadili do epizódnej úlohy vo filme Vyhrávať potichu. V snímke Veronika hral syna Boženy Nemcovej a neskôr syna hlavného hrdinu v známom filme Smrť krásnych srncov. Nečudo, že po tomto úspešnom štarte sa po maturite rozhodol pre štúdium réžie na FAMU. Napriek tomu, že Vrásky z lásky 2 resizerealizoval viac snímok aj ako scenárista, aj ako režisér, často oboje, pre televíziu, napríklad Povodeň, v ktorom si zahrali Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková, Operácia Silver A, televízny cyklus Neobyčajné životy, Tri životy, Vôňa vanilky, pred filmom Vrásky z lásky nakrútil pre kiná svoj absolventský film Klekání zvoníme a neskôr Andeľ Páně.

 

Realizovať dobrý film o starobe nie je ľahký oriešok. No fakt, že vznikajú v poslednom čase o niečo viac, a to v rôznych kinematografiách, svedčí o tom, že európska populácia nezadržateľne starne, čo však nie je problém Vrásky z lásky 9 resizelen Európy. Problém je skôr citlivo pristúpiť k tejto téme a nedarí sa to vždy. Strachov film však patrí k tým úspešnejším, najmä pre citlivo a vtipne napísaný scenár Markom Epsteinom, hereckým výkonom dvoch hlavných protagonistov a citlivej do najjemnejších nuansov prepracovanej réžii.

 

Oto (Radoslav Brzobohatý), bývalý stredoškolský profesor je pred vážnou operáciou zraku, musí sa vzdať svojho auta, lebo zle vidí a navyše ho syn nasťahuje k sebe. V človeku, ktorý celý život žil podľa zabehaných pravidiel, bol skôr suchár ako zábavný, sa niečo zlomí a spôsobuje synovi (Ivan Trojan), najmä razantnej neveste (Lenka Vlasáková) problémy. Zachce sa mu urobiť niečo na čo sa roky nemal odvahu – Vrásky z lásky 6 resizenavštíviť svoju lásku, bývalú herečku s umeleckým menom Jeanne deFuro, čiže Janu Furtákovú (Jiřina Bohdalová). Nemá potuchy kde sa teraz nachádza, ujde z domu a hľadá ženu, s ktorou zažil len letmý románik. Jana žije v domove dôchodcov a je nočnou morou pre hlavnú sestru (Taťjána Medvecká). Herečku v sebe nezaprie, hrá všade, organizuje svojrázne kurzy, cepuje svojich spolubývajúcich, slovník má nevyberaný a je plná života. A hlavná sestra chce mať poriadok, pokoj a vyžaduje disciplinovanosť, a to práve Jane chýba. Okrem vzťahu hlavných hrdinov je roztržka a vzťah hlavnej sestry k tejto pacientke najlepšie napísaná kapitola filmu, lebo verne odráža realitu. Postava hlavnej sestry môže zvádzať k porovnaniu  s podobnými „sestrami“ vo svetovej kinematografii, ale táto je podľa mojej mienky Vrásky z lásky 3 resizerýdzo česká odroda podobných typov. Nie je to zlý človek, má svojich starkých rada, dokáže sa obetavo o nich postarať, len si nevie zvoliť správny prístup a tón. S extravagantnou Janou by si možno ľahko poradila, ale rozhodne nie príkazmi. Absencia znalosti psychológie spôsobuje neustále konflikty medzi slobodomyseľnou Jeanne deFuro a striktnou strážkyňou poriadku. Jana neustále sníva a jej sen dostane konkrétnu podobu v pozvaní na filmový konkurz do Prahy. Použije všetko aj zrejme opakovanú fingovanú samovraždu, ale vyzerá to bledo. Pomoc príde včas, do domova dorazí Oto a pomôže vysnívanej Jane, ktorá sa na neho nepamätá, utiecť na konkurz. Cesta je dramatická – v priekope ostáva auto ústavu, vezú sa na traktore, vlaku, stopom na nákladiaku – prosto road movie penzistov ako z akčného filmu. Ota bláznivá cesta do Prahy preberie z letargie, Vrásky z lásky 7 resizepochopí, že život treba žiť v každom okamihu, nepozerajúc sa na vek. Vysnívaná Janička nie je práve to na čo si s láskou spomína, ale predsa len to najlepšie čo stretol. Ona - potvora všetkými masťami mazaná a i keď to nevie dať najavo vie, že Oto je pre ňu možno jediná šanca pre návrat do normálneho života.

 

Humor postavený na vtipnej konverzácii dvoch povahovo diametrálne vzdialených jedincov poskytol možnosť citlivo a nevtieravo povedať aj vážne slová o starobe. O nej predovšetkým. A to Bohdalová s Brzobohatým prezentovali s eleganciou a vkusom. Neviem do akej miery je to zásluha scenára a do akej miery improvizácia dvoch hlavných predstaviteľov. Kým Bohdalová svoju egocentrickú, ale pritom citlivú a zraniteľnú Janu, zahrala oscilujúc Vrásky z lásky 5 resizemedzi Janou Furtákovou a Jeanne deFure, kde vytryskne na povrch raz jedna, raz druhá (Jeanne nikdy definitívne neodíde), Brzobohatý chce starého Ota definitívne „pochovať“ a aj keď to znie smiešne začať znovu žiť. A uveríme mu to. Dobrodružstvo, ktoré s touto „bláznivou“ osobou zažije mu dá viac, ako usporiadaný život stredoškolského profesora, dokonca začne tolerovať aj generálske spôsoby svojej nevesty.

 

Voľba Jiřího Stracha obsadiť do hlavných úloh práve týchto dvoch hercov bola možno aj trochu rafinovaná, ale správna. Ťažko si predstaviť, kto by sa tejto témy zhostil s takou profesionalitou a pochopením pre strasti ako slasti staroby. A čo je najdôležitejšie nič sa nezakrýva, o problémoch sa hovorí otvorene a predsa z filmu vanie síce slabý, ale predsa len optimistický tón. K tomu, aby sa zrelé herectvo Jiřiny Bohdalovej a Radoslava Brzobohatého vyniklo, prispeli aj Ivan Trojan v úlohe syna pod papučou, stále vynikajúca Jiřina Jirásková ako dementná Dana Jižná,  Anna Geislerová ako starých ľudí chápajúca sestrička a Taťjána Medvecká v úlohe hlavnej sestry, ktorej chýba k dokonalosti svojho postu to najdôležitejšie - takt a pochopenie.

 

Vrásky z lásky 10 resizeVynikajúce herecké výkony (Bohdalová - Brzobohatý), neprvoplánový humor, kultivovane zvládnutá citlivá téma, presne cielená kamera Martina Šeca, zdôrazňujúca najmä detail tváre, aby vynikla mimika hercov, ale vierohodne aj prostredie, nevtieravá muzika Jana Jiráska a precízna réžia Jiřího Stracha, musia uspokojiť aj najnáročnejšieho diváka. A nebojte sa ísť do kina, možno trochu  zaslzíte, ale rozhodne sa viac zasmejete. Nie je to film - strašiak o starobe, lebo s nadhľadom, nie tragicky, ale s úctou hovorí o období, ktoré každého čaká.  Bolo mi len ľúto, že nás bolo v kine tak málo (ani nie dvadsať), ale potešilo, že obecenstvo boli mladí ľudia a príbeh ich rozosmial i zaujal.   


Vrásky z lásky 8 resizeVrásky z lásky, Česká republika, 2012
Réžia: Jiří Strach
Scenár: Marek Epstein
Kamera: Martin Šec
Hudba: Jan Jirásek
Hrajú: Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Ivan Trojan, Lenka Vlasáková, Jiřina Jirásková, Taťjána Medvecká, Viktor Preiss, Aňa Geislerová, Tatiana Vilhelmová
Premiéra: 19.07.2012
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.