Tak fajn

Tak fajn je však taký zlý, že pripomína filmovú a televíznu produkciu normalizačných sedemdesiatych rokov minulého storočia, keď už nikomu nešlo o nič, tvorcovia boli zdecimovaní a niečo do kolonky "komédia" sa muselo nakrútiť, lebo to bolo v pláne. Lenže aj vtedy fungoval aspoň casting. Na filme Tak fajn nefunguje nič - scenár, dialógy, práca s gagom, žáner, hudba  atmosféra, príbeh, pointa. Jednoducho nič!  Avizovaná  ľahká letná komédia o nevydarenej dovolenke v Chorvátsku nie je ani ľahká, ani komédia. A to som skutočne nečakala veľa, len som sa  chcela občas zasmiať. To sa nestalo.

 

Tak fajn 2 resizeV prvom rade je dôležitý casting. Keď vyberáte hlavnú trojicu hercov, musí medzi nimi fungovať chémia, ktorá dodá vzťahom dynamiku. Priznám sa, že tomuto obsadeniu nerozumiem. Marián Labuda ml. (Milan) je toporný, bez náznaku komického talentu.  Herec je skôr typom a navyše problematicky spája hereckú akciu a dialóg. Rada režisérovi - malý obézny človek nie je automaticky smiešny. U jeho partnerky Barbory Žileckej  (Beata) okrem vzhľadu ani nič nečakáte, jej úloha je jasná. Keď už rolu nevedela zahrať, tak mala byť aspoň roztomilo hlúpa. Ale ani to nie je.  No a kamarát - Tomáš Palonder (party Miki), ktorý mal byt motorom deja a gagov, nemá prirodzenú energiu ani pôvab nemotorného zvieratka, nutný pre takúto rolu. Jeho dynamiku režisér dosahuje výhradne strihom. V akejkoľvek akcií herec zlyháva. A správny výber hlavnej trojice bol pre film zásadný.

 

Tak fajn 4 resizeNa druhej strane ani Sean Penn by neodľahčil ťažké, spomaľujúce a vysvetľujúce dialógy. Pokusy o gagy nevychádzajú a každý divák pochopí pointu skôr, ako mu ju režisér ráči servírovať. Jednotlivé motívy sa navyše donekonečna opakujú (objednávanie nevhodného jedla, starosť o auto) a namiesto, aby bavili, unavujú.

 

Čo povedať k réžií ? Pokiaľ je režisér (Pavol Janík ml.) zároveň aj kameramanom a scenáristom svojho diela, môžeme očakávať výrazný autorský rukopis  alebo fiasko. Vo filme Tak fajn sú však dialógy, scenár,  kamera a réžia, žiaľ, na úrovni nepodareného školského cvičenia. A navyše snímke chýba jasné zacielenie na publikum, ktorému by zodpovedal výber hudby i hlavných hrdinov. Zdá sa, že aj v hranom filme prichádza čas na pripomenutia si   legendárnej vety: „Kto ešte nemá svoj film, nech sa hlási u súdruha Žinčicu.“ Pokiaľ zoženiete nejaké peniaze, troch hercov, smelo do toho! Je však povážlivé za takýto produkt pýtať v multiplexe 7 euro.

 

Tak fajn 3 resizeTak fajn,Slovenská republika,2012
Scenár a réžia: Palo Janík
Hudba: Peter Cmorík, Robo Grigorov, Elán, IMT Smile, Popcorn Drama, Peter Bič Project , Bruno Benetton, Rastislav Dubovský, Slušní chlapci, Twiins Producent: Braňo Jančich, Peter Puškár
Hrajú: Marián Labuda ml., Tomáš Palonder, Barbora Žilecká, Marián Labuda st., Zuzana Norisová, Andrea Járová, Zuzana Plačková

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.