Madagaskar 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted)

K scenáristovi predchádzajúcich častí Ericovi Darnellovi sa pridal Noah Baumbach, ktorý je podpísaný pod inteligentným satirickým animovaným filmom Wesa Andersona Fantastický pán Lišiak a v roku 2005 zažiaril na prestížnom nezávislom festivale Sundance s vysoko cenenou, na Oscara nominovanou drámou Sépia a veľryba. Azda jeho pričinením Madagaskar 3 nie je sledom skečov a gagov, voľne spojených nepodstatným príbehom, ale solídne postavenou drámou z prostredia krachujúceho cirkusu. Zvieratká tentoraz majú aj skutočného protivníka – odpornú francúzsku policajtku Chantal DuBois, ktorá pripomína bláznivejšiu sestru disneyovskej Cruelly De Vil. Ďalej nájdeme nové, ale vlastne tradičné “cirkusové” typy: zlomeného umelca, ktorý stratil sebadôveru, dobráckeho ťuťmáka, ktorý nie je zďaleka taký bláznivý ako vyzerá, pôvabnú artistku s veľkým srdcom, cynických klaunov, zaľúbenú obryňu. Rozšírenie počtu dôležitých postáv tiež prispelo k osvieženiu.

MAD3 cg alex 02Aj dvojicu stálych režisérov Eric Darnell - Tom McGrath posilnil nový človek zvonku Conrad Vernon, spolutvorca úspešných animákov Monštrá vs. Votrelci a Shrek 2. Dostali do rúk nový príbeh s novými hrdinami – a rozhodli sa realizovať ho po novom. Prirodzene, že celý film sa nesie v znamení dobre známej nadsádzky, bláznivosti a absurdnosti, no pribudlo k nim aj zručne budované napätie a najmä snová cirkusová poézia – nie náhodou v štýle Cirque du Soleil. Náznaky, ktoré si má divák sám dešifrovať a vysvetliť, sú vizuálne veľmi pôsobivé. Rozprávaniu umožňujú dejové skratky i zvraty, ktoré by inak pôsobili nedôveryhodne a rušivo. Aj vďaka nim film uchváti sugestívnym obrazom a nevyvoláva zbytočné otázky, ba dokonca nepôsobí plytkým a lacným dojmom ani na dospelé publikum.

Výtvarné riešenia sa posunuli ešte viac smerom k štylizácii, to však nijako neuľahčilo prácu animátorom. Jej výsledky sú skvelé. Výtvarná a režijná invencia sa prejavuje i v optimálne a funkčne využitom treťom rozmere stereoskopického obrazu.

Hoci aj Madagaskar 3 určite najlepšie vyznie s pôvodnými hlasmi hviezd ako Ben Stiller, Chris Rock, Jada Pinkett, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Frances McDormand, Martin Short, Jessica Chastain a ďalších, pochvalu si zaslúži i slovenský dabing. Vtipný, hravý, s dobre vybranými hlasmi a najmä: väčšinu pesničiek rozumne necháva v originálnom znení!

Po rade smutných sklamaní prichádza do kín v podobe Madagaskaru 3 príjemné prekvapenie. Film, ktorý má moc naprávať zlú náladu. Dúfajme, že nám ju o dva týždne nepokazí štvrtá Doba ľadová.

MAD3 cg gloria 07

Madagaskar 3 (USA 2012)
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
92 minút
Scenár: Eric Darnell, Noah Baumbach. Réžia: Eric Darnell, Tom McGrath. Hudba: Hans Zimmer. Účinkujú: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Frances McDormand, Martin Short, Jessica Chastain, Paz Vega a ďalší. V slovenskom znení: distributér nezverejnil.
Premiéra 14. júna 2012
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.