Posledný autobus víťazí v Stuttgarte

Medzinárodná porota zdôvodnila udelenie ceny slovami: "Téma tohto mimoriadneho filmu je univerzálna a zároveň súčasná. Strach a šikanovanie, útek a exodus, zrada a odkázanie na niečiu milosť. Prenasledovať a byť prenasledovaný. Tradičnými a znepokojujúcimi obrazmi nás tvorcovia dokázali hypnotizovať. Publikum je úplne ponorené do príbehu, v každom aspekte, historicky aj emocionálne."

 

Fotosky 11 resizeFestival animovaného filmu Stuttgart (www.itfs.de) je jedným z najväčších a najvýznamnejších svetových festivalov animovaného filmu. Od 8. do 13. mája predstavil približne 1000 animovaných filmov najrôznejších žánrov z celého sveta. Festival sa zameriava na umelecké animované filmy a na podporu mladých talentov. Autorom víťazných filmov tento rok prerozdelil v deviatich kategóriách 70.000 Eur. V hlavnej súťažnej kategórii boli zaradené aj dve snímky s Oscarovou nomináciou - A Morning Scroll a Wild Life.

 

Film Posledný autobus získal pred týždňom čestné uznanie poroty na českom festivale Anifilm Třeboň, na svojom konte má Grand Prix z Animateky v Ľubľane, Grand prix z festivalu krátkych filmov v Tampere, Cenu mladých z Clermont-Ferrand, ale aj domácu cenu Igric.

 

Víťazný film Stuttgartského festivalu, podobne ako víťaz v Tampere, je podľa regulí Americkej akadémie automaticky kvalifikovaný na boj o Oscara v kategórii krátkych filmov. Pri najbližšom udeľovaní týchto prestížnych cien bude mať teda Slovensko v hre svojho zástupcu.

Viac: http://www.itfs.de/start/wettbewerbe/preistraegerarchiv/preistraeger-itfs-2012/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.