Piráti! (The Pirates! Band of Misfits)

Britský scenárista a spisovateľ Gideon Defoe v rokoch 2004 – 2012 vydal päť kníh série The Pirates! Aj o dobrodružstvách pirátov s veľrybami, s Napoleonom – a s vedcami. Knihy nie sú primárne určené deťom, ale sú prístupné i mladým čitateľom.  Práve knižka The Pirates! in an Adventure with Scientists z roku 2004, úvod celého cyklu, sa stala námetom britsko-americkej animovanej 3D snímky štúdií Aardman Animations, Columbia Pictures a Sony Pictures Animation. Film sa čiastočne inšpiroval aj knihou The Pirates! in an Adventure with Whaling z roku 2005.

03Britská režisérska dvojica Peter Lord – Jef Newitt si zvolila metódu klasickej animácie postáv stop-motion v kombinácii s digitálnymi prostrediami, pozadiami a efektmi. Digitálne technológie našli využitie aj pri klasickej animácii, keď si animátori pripravovali časti figúrok pomocou 3D tlačiarní. Základom je však dojem určitej technologickej staromódnosti ba až zastaranosti, niet tu nablýskaných cukríkov pre oči a samoúčelných vizuálnych exhibícií, takže si ani veľmi neuvedomíme, že ide o technicky najambicióznejší projekt Aardman Animations a ich vôbec prvý klasicky animovaný dlhý film s trojdimenzionálnym obrazom. 

Peter Lord, ktorý bol i spoluproducentom filmových Pirátov, má z rôznych pozícií skúsenosti s krátkymi filmami populárnych sérií Wallace & Gromit, Timmy Time i Ovečka Shaun a so všetkými  celovečernými animovanými projektmi aardmanovcov: Slepačí úlet, Wallace & Gromit – Prekliatie králikolaka, Spláchnutý aj Arthur zachráni Vianoce. Piráti! - hoci nie sú čisto autorským aardmanovským projektom – sa k vyššie menovaným môžu bez obáv zaradiť.

06Príbeh sa odohráva v 19. storočí, ktoré už nebolo zlatou érou pirátov, ale vekom rozmachu vedy a techniky. Pirátsky kapitán, ktorý sa volá Pirátsky Kapitán a jeho posádka bezmenných pirátov, nazývaných len opismi, už dávno túži stať sa držiteľom hrdého titulu Pirát roka. Lenže konkurencia je veľká – a Pirátskeho Kapitána viac baví usporadúvať na palube šunkové hody (za svoj recept na šunku v mede dostal dokonca ocenenie!) a hrať sa s papagájom Polly – miláčikom posádky, ako prepadávať, lúpiť či drancovať. Ak sa už aj vydá na zboj, prenasleduje ho smola. Prepadne loď s malomocnými, s nudistami, so školským výletom... alebo s vedeckou výpravou zakomplexovaného vedátora Charlesa Darvina. A práve Darwin zistí, že pirátsky maznáčik Polly nie je papagáj, ale... a ďalej všetko pokračuje podľa spoľahlivých pravidiel prášilovskej frašky s prvkami paródie na tému česť, priateľstvo, zrada a skutočné hodnoty.

p500907Potešiteľné je, že film sa zaobíde bez otravných lacných tančekov okolo americkej pop kultúry. Ak sa už niečo cituje či paroduje, je to na vyššej úrovni a nie sú to pirátske príbehy. Piráti! nie sú napodobeninou Pirátov Karibiku, vysmievajú sa skôr klišé o viktoriánskej ére a jej postavách, kráľovnú Viktóriu nevynímajúc. Ujde sa však i Darwinovi, Jane Austenovej a lynchovskému Sloniemu mužovi!

Humor Pirátov! vychádza z knižnej predlohy, ale ladí i s celkovou poetikou aardmanovcov, postavenou na rafinovanej naivite a nevinnej detskej múdrosti. Vo filme je obohatený o ďalší plán, ktorý si divák pri prvom pozretí nestačí vychutnať: sú ním detaily v pozadiach, rekvizitách i vedľajších postavách. I ten, kto film videl, pri opätovnej návšteve kina (alebo sledovaní filmu doma) nájde nové gagy, myšlienky, náznaky, hry a súvislosti. V rozpore s reklamným sloganom však nejde o humor, ktorý by hrozil smrťou od smiechu, skôr o jemnejší druh, založený často aj na doslovnosti, anachronizmoch, poetických absurditách alebo čírej hravosti. V najlepších momentoch vzdialene pripomenie nenapodobiteľné skeče Monty Pythonovcov.

p443121Žánrovo príbeh osciluje medzi prášilovskou fantáziou, pirátskym dobrodružstvom a – steam punkom. Doňho sa pretavilo aardmanovské nadšenie pre stroje a vynálezy každého druhu, ako ho poznáme z príbehov Wallacea a Gromita. Preto tu nájdeme úžasné nové stroje, divotvorné chemikálie na spôsob Jekylla a Hydea, výťahy, vzducholode i nevídané plávajúce pevnosti. Časté sú scudzovacie gagy, napríklad ako keď piráti vypúšťajú z lode žervené bóje, ktoré sa pri pohľade z vtáčej perspektívy menia na bodky na mape.

Podobne ako kniha, aj film je primárne určený dospelým, ale zaujme i deti. Lenže tým je v podstate jedno, že mnohé z toho, čo sa nám vo filme javí ako nadsadené, prehnané, nemožné až absurdné, má pravdivé korene.

p273620Český dabing patrí k tým vydarenejším, ale – ako je v tomto type zábavy prirodzené – originálu sa nevyrovná. Nielen pre účasť hviezd ako Hugh Grant, Salma Hayek a Imelda Staunton, na ktoré sa ich postavičky do istej miery aj ponášajú, ale najmä preto, že veľká časť humoru je nepreložiteľná. Napokon – skúste si predstaviť predabovaných Monty Pythonovcov! Stereoskopický obraz plní funkciu marketingovej atrakcie, nie je nevyhnutnou súčasťou rozprávania. Našťastie, v slovenskej distribúcii sú rôzne verzie: 3D, 2D, s českým dabingom aj s pôvodným znením.

Pretože dobrých správ nikdy nie je dosť, treba spomenúť aj to, že na DVD a BD bude film dopĺňať krátka snímka So You Want to Be a Pirate! A Peter Lord prostredníctvom sociálnej siete Twitter už koncom minulého roka oznámil, že štúdiá pripravujú pokračovanie Pirátov!

 

01Piráti! (Veľká Británia-USA 2012)
The Pirates! Band of Misfits
88 minút
Scenár: Gideon Defoe. Réžia: Peter Lord, Jeff Newitt. Kamera: Frank Passingham. Hudba: Theodore Shapiro. Výtvarník: Matt Perry. V pôvodnom znení účinkujú: Hugh Grant, Brendan Gleeson, Salma Hayek, Martin Freeman, David Tennant, Imelda Staunton a ďalší. V českom dabingu účinkujú: Ivan Trojan, Eliška Balzerová, Martin Dejdar, Ondřej Brzobohatý, Petr Rychlý, René Slováčková, Lumír Olšovský a ďalší.
Premiéra 26. apríla 2012
Foto: ITAFilm

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.