Staronová benátska metla dobre metie

Už nadchádzajúci 69. filmový festival v Benátkach bude mať iba päť častí: hlavnú medzinárodnú súťaž Venezia 69, nesúťažné predstavenia Out of Competiton, prehliadku Orizzonti, medzinárodný filmový trh a dvojicu tradičných nezávislých paralelných filmových prehliadok Settimana Internazionale della Critica (SIC - International Critics’ Week) a Giornate degli Autori (Venice Days).

Končí sa teda pomerne chaotická éra troch či štyroch súťaží a desiatok cien, počet oficiálnych ústredných festivalových filmových prehliadok sa znižuje na tri: hlavná medzinárodná súťaž, mimosúťažné predstavenia a prehliadka Orizzontii. Hlavná medzinárodná súťaž môže v budúcnosti prinášať len filmy vo svetových premiérach – a nesmie ich byť viac ako dvadsať. Nesúťažných snímok v hlavnej prehliadke môže byť nanajvýš jedenásť.

Výrazne sa má zväčšiť medzinárodný filmový trh, ktorý bol v Benátkach tradične len symbolický. Priestory pre kancelárie a stánky predajcov budú v hoteli Excelsior aj v Casine, pracovné projekcie ponúkaných snímok budú aj v menších kinosálach Filmového paláca. Medzinárodný filmový trh sa bude konať počas nadchádzajúceho 69. MFF v Benátkach, ale potrvá len od 30. augusta do 3. septembra, zatiaľčo samotný festival sa uskutoční v dňoch 29. augusta až 8. septembra 2012. V rámci trhu ponúkne hotel Excelsior štyri desiatky videoprojekčných miestností. Riaditeľom trhu, ktorý bude mať v nadchádzajúcom ročníku ešte prívlastok „Light“, sa stane francúzsky producent Pascal Diot.

Podľa vzoru úspešného Talent Campusu Berlinale sa aj na pôde benátskeho filmového festivalu uskutoční workshop Biennale College – Cinema pre nadaných mladých filmárov z celého sveta, špecializovaný na tvorbu nízkorozpočtových filmov.

Už 13. marca tohto roka sa začali práce na výraznom zväčšení spoločenských priestorov a foyeru v historickom Filmovom paláci. Rekonštrukciou, spojenou so zvačšením kapacity, prejdú i kinosály Sala Zorzi a Sala Pasinetti. Kino Sala Volpi, pomenované po zakladateľovi benátskeho festivalu, je v takom nevyhovujúcom stave, že tohto roku zostane zatvorené a diváci sa doň vrátia až po rekonštrukcii budúci rok. Jeho úlohu dočasne prevezme provizórne kino so 150 miestami na prvom poschodí Casina.

Usporiadatelia sľubujú aj viacero úprav v okolí festivalového centra. Pripomeňme len, že v minulých rokoch bolo bezprostredné okolie Casina a Filmového paláca staveniskom, na ktorom sa realizovali velikášske plány predchádzajúceho vedenia festivalu o novom podzemnom festivalovom centre. Dorealizovali sa, keď vysvitlo, že na mieste, kde mala stáť z veľkej časti pod zem zapustená budova, sa nachádza staré ilegálne úložisko azbestového odpadu, odstránenie ktorého by stavbu neprípustne predražilo.

Foto: Mostra

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.