Z programu festivalu Jeden svet


Z programu v kine Lumière si zasa zaslúži zmienku  dokument Hip – hopová revolúcia . Ústrednými postavami sú mladí členovia kubánskej skupiny Los Aldeanos, ktorí hovoria a spievajú o problémoch „ostrova slobody“. O nesmiernej chudobe, prostitúcii, násilí.  V KC Dunaj zaujme film Thembi, ktorý je portrétom energického dievčaťa z Juhoafrickej republiky, ktorá bojuje s démonizovanou chorobou HIV/AIDS. Thembi ochorela v šestnástich rokoch a o osem rokov neskôr svojej chorobe podľahla. Počas tohto obdobia sa ale rozhodla zoznámiť so svojim príbehom čo najväčší počet ľudí.

 

Hneď v prvý festivalový deň boli zaujímavé diskusie. V KC Dunaj sa mohli účastníci porozprávať so slovenským režisérom Jarom Vojtekom o jeho pripravovanom filme Cigáni idú do volieb.  Ďalšia diskusia s názvom Školy pre Rómov? bola aj v A4 - Nultom priestore. Napriek tou, že na Slovensku je segregácia zakázaná, v praxi je to stále častejší problém. Rómske deti nemajú rovnaký prístup k vzdelávaniu ako nerómske. Čo s tým? Film Budrus  premietaný v  KC Dunaj  je príbehom Ayeda Morrara z dediny Budrus, ktorú má, rovnako ako mnoho ďalších obcí na palestínskom území, rozdeliť izraelská bezpečnostná stena a pripraviť tak miestnych obyvateľov o časť územia, na ktorom dlhé roky žili. Ayed začal spolu so svojou dcérou organizovať nenásilné protesty. Dokázali spojiť prívržencov inak znepriatelených palestínskych oslobodeneckých organizácií Fatah a Hamas so židovskými odporcami izraelskej intervencie.

V prvý deň festivalu sa diváci mohli  dozvedieť aj o situácii v Indii vo filme Obchod z orgánmi. Hoci je predaj orgánov v Indii nelegálny, na čiernom trhu môžete zohnať napríklad obličku za 60 000 dolárov. Časti tela takto obyvatelia predávajú za maximálne dvesto dolárov, ktoré okamžite zhltnú dlhy za školné pre deti alebo za stavbu nového domu po ničivom cunami.

A ešte bonus: Počas festivalu každý deň (16:30 do 20:00) v KC Dunaj sú pripravené interaktívne popoludnia vždy na inú tému. Prvou bola Fairtrade. Aký je rozdiel medzi výplatou za triedenie obyčajnej kávy a fairtrade kávy? Na interaktívnej mape sveta sa presvedčte prečo je fairtrade dôležitý.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.