Nebel a Tintin sú v hre o Oscara

Ich spornosť spočívala v spôsobe vzniku, pretože sú založené na záberoch s akciami živých hercov, v postprodukcii upravených do podoby evokujúcej animáciu. Ak Akadémia pripustila, že aj toto je jedna z ciest, akou môže vzniknúť animovaný film, ide o prelomové rozhodnutie, ktoré v budúcnosti určite ešte poriadne zamieša karty, pretože je ďalším krokom k stieraniu hraníc medzi hraným a animovaným filmom. Napokon, na zozname vidíme aj filmy Alvin a Chipmunkovia 3 či Šmoulovia, ktorí otvorene kombinujú živých hercov s animáciou.

Alois Nebel nie je jediný zahraničný film so zoznamu. Arthur zachráni Vianoce je britský, A Cat in Paris francúzsko-holandský, Chico & Rita španielsky.

Na zozname celovečerných animovaných filmov, uchádzajúcich sa o nomináciu na Oscara sú:

The Adventures of Tintin (Tintinove dobrodružstvá)

Alois Nebel

Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked (Alvin a Chipmunkovia 3)

Arthur Christmas (Arthur zachráni Vianoce)

Cars 2 (Autá 2)

A Cat in Paris (Une vie de chat)

Chico & Rita

Gnomeo & Juliet (Gnomeo a Júlia 3D)

Happy Feet Two (Happy Feet 2 3D)

Hoodwinked Too! Hood vs. Evil (Karcoolka 2 3D)

Kung Fu Panda 2

Mars Needs Moms

Puss in Boots (Kocúr v čižmách)

Rango

Rio

The Smurfs (Šmolkovia 3D)

Winnie the Pooh (Macko Pu)

Wrinkles

 

Osem snímok zo zoznamu ešte nesplnilo základné predpoklady pre nomináciu, najmä verejné komerčné uvedenie v kinách Los Angeles, ale na to je ešte čas do konca kalendárneho roka 2011.

Nominácie na 84. ceny Akadémie filmových umení a vied – Oscary – sa dozvieme v utorok 24. januára 2012. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční v nedeľu 26. februára 2012 v Kodak Theatre, Hollywood & Highland Center.

Foto: A.M.P.A.S.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.