MFF Bratislava bude plný príbehov

Sekcia Panoráma ponúka divácky najatraktívnejšie filmy, oceňované na prestížnych filmových festivaloch, ktoré ale paradoxne majú často problém dostať sa do bežnej distribúcie. Uvidia napríklad víťaza Zlatej palmy v Cannes, film Terrenca Malicka Strom života, ktorý zavedie Strom_ivota_resizediváka do Texasu 50. rokov minulého storočia. Hviezdne obsadený film (Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastainová) je príbehom Jacka, ktorý sa stráca v modernom svete a snaží sa zorientovať v živote. Americký herec Sean Penn stvárnil aj ústrednú postavu ďalšieho filmu zo sekcie Panoráma. Snímka Toto je to miesto talianskeho režiséra Paola Sorrentina o bývalej rockovej hviezde, ktorá sa vydáva na cestu naprieč Amerikou, je ďalšou Pennovou pozoruhodnou hereckou kreáciou. Iránsky film Asghara Farhadiho Rozchod Nadera a Simin, ktorý získal Zlatého medveďa na Berlinale, rozpráva príbeh manželov Nadera a Simin. Pár stojí pred osudovou voľbou - opustiť Irán, Restaurator_resizealebo zostať. Každý z nich má svoje oprávnené dôvody a snaží sa naplniť svoje túžby. Ďalšou filmovou lahôdkou je len nedávno v  Benátkach Zlatým levom ocenený film Alexandra Sokurova Faust. Klasický príbeh sa zaoberá korupciou a mocou. Predseda poroty v Benátkach, režisér Darren Aronofsky na margo filmu povedal: „Sú filmy, ktoré vás rozplačú, sú filmy, ktoré vás rozosmejú a potom sú filmy, ktoré vás navždy zmenia. A toto je jeden z nich.“ Bratislavský festival uvedie aj izraelský film Yossiho Madmoniho Reštaurátor, ocenený Krištáľovým glóbusom na MFF Karlovy Vary. Intímny príbeh o smútku zo straty blízkeho človeka, zúfalstve, ale aj odhodlania nevzdávať sa. Do tejto sekcie je zaradená tiež nemecká snímka talentovaného Christiana Schwochowa  Neviditeľná, ktorá si z Habemus_resizekarlovarského festivalu odniesla cenu pre najlepšiu herečku. Psychologická dráma z divadelného prostredia je príbehom mladej adeptky herectva - v podaní ocenenej Stine Fischerovej Christensenovej -o zostupe do temných hĺbok vlastného vnútra. Pozoruhodný príbeh ponúka taliansko-francúzsky film Nanniho Morettiho Habemus Papam. Po smrti pápeža je na konkláve zvolená nová hlava katolíckej cirkvi. Zvoleného kardinála však prepadnú obavy zo zodpovednosti, ktorá na neho čaká a pochybnosti, či na je tým pravým. A tak Vatikán pozve známeho psychiatra, aby pomohol neočakávanú situáciu vyriešiť.

Sekcia Proti prúdu už tradične láka divákov na nezávislé filmy. Ponúkne  pôsobivý dokument juhokórejského režiséra Kim Ki-duka Arirang. Žalospev režiséra (arirang je kórejská pieseň, ktorú si ľudia spievajú keď je im smutno) odhaľuje autorovu cestu filmára – samouka, ktorý sa dostal svojou tvorbou až na vrchol, po jeho rozhodnutie stiahnuť sa do ústrania. Otázky, ktoré kladie Kim Ki-duk pustovník Kim Ki-dukovi filmárovi sprevádza ironický komentár tretieho Kim Ki-duka kritika. Na tohtoročnom festivale v Cannes získal cenu sekcie Un certain regard ex aeguo. Uvidíme aj film Nič proti ničomu režiséra Petra Mareka, jednej z najzaujímavejších osobností súčasnej českej nezávislej scény, ale tiež francúzsku snímku American Translation, ktorú nakrútili spoločne režisér Pascal Arnold a známy herec Jean-Marc Barr.

Sekcia Príbehy je venovaná najzaujímavejším a najdiskutovanejším filmovým príbehom súčanosti. Je do nej zaradený napríklad film z Afganistanu Kandahar Break, ale aj kontroverzný hraný film o francúzskom prezidentovi Nicolasovi Sarkozym Víťazstvo. Príbeh špičkového európskeho politika, ktorý má víziu, vidí dopredu a zároveň tak trochu žije v oblakoch, vznikol na dokumentárnom základe. Pozoruhodný životný osud rozpráva dokument CALVET. Je to skutočný príbeh Jean-Marc Calveta, ktorý dostal od života druhú šancu.

Le_Havre_resizeSekcia Antidepresíva chce prostredníctvom filmov predstaviť optimistický pohľad na svet a život okolo nás. Cieľom nie je uviesť komédie, ale skôr naopak. Napríklad film od Akiho Kaurismäkiho Le Havre, je príbehom malého chlapca, nelegálneho afrického utečenca, ktorý sa stratí a pomocnú ruku mu podá Francúz - čistič topánok. Film má na jednej strane aktuálnu pálčivú tému, ale zároveň ponúka aj nádej. Vo  výbere “antidepresívnych” titulov sa objaví aj snímka v štýle bollywoodskych filmov Bollywood, či švajčiarsky film Malý raj, lovestory o človeku, ktorý vyjde z väzenia a  zamiluje sa do mierne duševne zaostalého dievčaťa. K “antidepresívnym” filmom patrí tiež rumunská horko sladká komédia Ahoj! Ako sa máš?, režiséra Alexandru Malfteiho o staršom manželskom páre

MFF Bratislava patrí k piatim európskym filmovým festivalom, ktoré vo svojom programe uvádzajú atraktívnu sekciu Červené westerny. Sekcia bola odpremiérovaná na MFF v Rotterdame,  kde vzbudili Červené westerny veľký záujem a  u  divákov mali nesmierny úspech. Medzi päticou “červených westernov” nebude chýbať ani československá paródia Limonádový Joe aneb Konská opera, film Nikitu Michalkova Doma medzi cudzími, cudzí medzi svojimi, či rumunský film s výrečným názvom  Herečka, doláre a Transylvánci.

Tohtoročný kompaktnejší festivalový program chce uspokojiť tak kinofilov a  filmových fajnšmekrov ako aj širokú verejnosť optimálnym počtom filmov s viacerými reprízami. MFF Bratislava prinesie okrem kvalitnej a  rôznorodej  programovej ponuky aj zaujímavé sprievodné podujatia, diskusie s tvorcami ako aj priateľské stretnutia v príjemnej festivalovej atmosfére.

Viac:www.iffbratislava.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.