Cinematik bol opäť o niečo väčší

Počas siedmych dní bolo na 6 premietacích miestach uvedených 132 filmov, z toho 72 celovečerných a 60 krátko- a stredometrážnych. 30 filmov pritom nikdy nebolo na Slovensku uvedených a ďalších 13 ešte nebolo v distribúcii. Spolu so sprievodnými podujatiami ich navštívilo 17 520 divákov, čo je najviac v histórii festivalu.

Počas Cinematiku sa konal aj seminár Koprodukovanie dokumentárnych filmov v Európe II za účasti medzinárodných lektorov Ove Rishøj Jensena (EDN), Petra Gottschalka (ARTE G.E.I.E.) a Stefana Kloosa (Kloos & Co Medien, Nemecko). Premiéru mali dva slovenské filmy: Čerešňový chlapec Stanislava Párnického a Mŕtvola musí zomrieť Jozefa Paštéku.

Festival založil taktiež vlastnú knižnú Edíciu Cinematik. Jej prvú publikáciu Filmy Jacquesa Audiarda, ktorá vyšla pri príležitosti kompletnej retrospektívy tohto francúzskeho režiséra, pokrstili riaditeľ Francúzskeho inštitútu na Slovensku a Radca pre spoluprácu a kultúrnu činnosť, pán Guillaume Robert a filmová teoretička, prodekanka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Mária Ferenčuhová.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.