Hory a mesto sa začne o dva dni



Organizátori majú pre návštevníkov zopár rád a tipov, čo si určite netreba nechať ujsť.
Film, ktorý vám pustíme až trikrát
Najviac možností, až tri, budú mať diváci festivalu, aby si pozreli film Mazungu – prvý splav celej dĺžky rieky Kongo. Film rozpráva príbeh samotného režiséra, Brita Phila Harwooda, ktorý sám splavil na kanoe africkú rieku Kongo. Bola to päťmesačná a 4700 kilometrová sólo expedícia tohto dobrodruha. 

Jediný animovaný film festivalu
Festival má vo svojej ponuke aj jeden animovaný film. Volá sa Temné horizonty a to najvzácnejšie na ňom je, že je výtvorom detí z americkej umeleckej školy vo veku od 12 do 14 rokov. Film hovorí o ropnej katastrofe v Mexickom zálive a jej dopadoch na životné prostredie. (štvrtok 7. 4. 2011 o 17.00 hod.)

Najkratší film s najvyšším počtom záberov
Len päť minút, ale zato 1400 záberov má nevšedný film nemeckého režiséra Christopha Rehageho s názvom Veľmi dhá cesta. Film je časozberným hutným dokumentom o prechode krížom Čínou počas jedného roka.  (štvrtok 7. 4. 2011 o 17.00 hod.)

Maok a jeho živý koncert pred filmovým plátnom
V rámci sekcie Zem prinesie festival nevšedný večer. Živý koncert multiinštrumentalistu Maoka priamo v kinosále Palace Cinemas.  Maok robil hudbu k viacerým filmom tohto žánru. Preto bude jeho koncert podfarbený filmovými klipmi, ukážkami z filmov Pavla Barabáša, Roba Rajchla a iných. (sobota 9. 4. 2011 o 19.00 hod.)

Fotosúťaž
Do tohtoročnej fotosúťaže festivalu Hory a mesto sa prihlásil rekordný počet fotografií – až 1133, čo je niekoľkonásobne viac ako po minulé roky. Súťaž má tri kategórie: 1. Horské športy, 2. Horská kultúra/ľudia, 3. Horská krajina (panoráma- flóra – fauna). Štvorčlenná porota s predsedom Pavlom Breierom, profesionálnym fotografom, ktorý sa zaoberá najmä dokumentárnou fotografiou a reportážou, rozhodla o víťazných fotografiách. Tie, ako aj širší výber súťaže budú tvoriť výstavu, prístupnú tak pre divákov festivalu, ako aj pre bežných návštevníkov Auparku. Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v prvý deň festivalu, v stredu 6. 4. 2011 o 17.30 hod.

Hosť Piotr Pustelnik z Poľska a jeho všetky osemtisícovky sveta
Piotr Pustelnik je v súčasnosti jeden z najvýznamnejších poľských aj svetových himalájistov, ktorý vyliezol na všetky osemtisícovky sveta a stal sa 23. človekom na svete, ktorému sa to podarilo. Na festival Hory a mesto pricestuje po prvý raz, jeho prednáška má názov 20 rokov v Himalájach – môj lezecký život. (nedeľa 10. 4. 2011 o 17.00 hod.)

Možno nám hosť Beat Kammerlander prezradí, čo dáva do svojho legendárneho Elixíru mladosti
Beat Kammerlander patrí historicky medzi najlepších skalných lezcov s ťažkými práskami na skalkách, hrôzu naháňajúcimi sólami, pochybne odistiteľnými cestami vo väčších či menších stenách, a s najťažšími cestami vo veľkých alpských stenách. Alpská legenda  Beat Kammerlander uvedie v piatok 8. apríla 2011 film o lezení a svojej životnej filozofii s názvom Život vo vertikále, ako aj svoju rovnomennú multimediálnu prezentáciu. V priestoroch partnerského Auparku mu organizátori fetivalu usporiadajú aj špeciálnu autogramiádu pre jeho fanúšikov. Beat Kammerlander – športovec Adidasu sa chystá v čase festivalu vyliezť aj so svojím mladším lezeckým kolegom Adamom Ondrom najťažšiu cestu na Slovensku na Alternatívnej stene.

Slovenská vodáčka Luciša Hollá o splnenom sne
Festival bude tohto roku hostiť aj domácu vodáčku, majsterku sveta v raftingu Lucišu Hollú. V prezentácii pod názvom Grand Canyon – splnený sen porozpráva o splave rieky Colorada v úseku Grand kaňonu, jednom z najkrajších kaňonov sveta, kde strávila dvadsaťjeden dní na divokej rieke a prešla na lodi 350 km.  (štvrtok 7. 4. 2011 o 20:30 hod.)

Čo čaká divákov na úvod festivalu Hory a mesto 2011
Festival otvoria v stredu 6. apríla 2011 o 19.00 hod. tri slovenské filmy s osobnou účasťou tvorcov, z toho dva v premiére. Medzi nimi čerstvo dokončený dokument Rasťa Hatiara Dotknúť sa Denali. Pozoruhodný film lezca, filmára a právnika v jednej osobe predstavuje expedíciu dvanástich Slovákov, ktorí vlani zdolali najvyšší vrch Ameriky Mount McKinley na Aljaške. Je to prostredie s extrémne náročnými podmienkami na výstup, a o to náročnejšími podmienkami na autentické filmárske zdokumentovanie. Ďalšou premiérou bude uvedenie filmu Tatras Wild Ride v réžii Michala Babinca o prvom splave Studeného potoka vo Vysokých Tatrách. Okrem slovenských členov posádky splav zdolal aj významný americký kajakár Tao Berman. Film ponúka pôsobivé zábery na vodu, panenskú prírodu a to všetko v atmosfére nebezpečia a extrémnych situácií, ktoré celému filmu dodávajú mimoriadnu akčnosť. Tretím filmom na úvod festivalu je poetický pohľad na hrebene Nízkych Tatier režiséra Braňa Molnára s názvom Nízke Tatry, srdce Slovenska. Pred jeho kamerou sa vystriedali ľudia rôznych koníčkov aj profesií, ktorých spája láska k prírode, špeciálne k Nízkym Tatrám – ornitológ, bača, ochranár, chatár, lyžiar a ďalší.

Festival bude už od jeho začiatku sledovať Jesse Guthrie
Jesse Guthrie je americký lezec, ktorý je jedným z priekopníkov športového lezenia v USA. V osemdesiatych rokoch vylezol jednu z prvých amerických 5.14a. Je blízkym priateľom a spolulezcom Jeffa Lowa.  Je tiež spisovateľom, ktorý vydal štyri romány a vlani dokončil autobiografiu s názvom Život kočovného lezca. Na festivale premietne Jesse Guthrie fotografie a porozpráva svoje príbehy, ako sa popri cestovaní a hľadaní dobrodružstva stal jedným z priekopníkov športového lezenia v USA. Na festivale Hory a mesto bude mať svoju premiéru. Okrem prezentácie bude aj členom filmovej poroty.

Viac: www.horyamesto.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.