Zomrela Elizabeth Taylorová

Zahrala si aj po boku Jamesa Deana v mimoriadne úspešnom filme Obor (1956), ktorý sa, žiaľ, premiéry nedožil. Čoskoro prišla nominácia na Oscara za úlohu vo filme Raintree County, ale získala ho až o dva roky neskôr za úlohu prostitútky vo filme Butterfield 8. Druhého Oscara sa dočkala za úlohy Marthy vo filme Kto sa bojí Virginie Woolfovej (1968), v ktorom hrala po boku svojho osudového muža Richarda Burtona. S Burtonom sa zoznámili pri nakrúcaní filmu Kleopatra, ich vzťah vyvolal veľký škandál ( obaja boli zosobášení s inými elizabeth-taylor-new-perfumepartnermi). Ich manželstvo, ktoré sprevádzali škandály, hádky a na dlhý čas zaplnili bulvárne časopisy. Rozviedli sa a zosobášili, potom rozviedli, po istom čase sa znovu vzali, ale ani druhý pokus im nevydržal. To však nič nemení na fakte, že práve s Burtonom nakrútila najlepšie filmy. Boli to spomínaná snímka Kto sa bojí Virginie Woolfovej a Skrotenie zlej ženy. V nich ukázala, že je skutočne tvárna a osobitá herečka a nielen pekná žena opradená škandálmi a rozvodmi. Taylorová mala totiž sedem manželov, z ktorých posledný  Larry Fortensky bol o 20 rokov mladší, rozviedla sa s nim v roku 1996.

Liz však  okrem manželstiev nakrútila predovšetkým veľa nespočetne dobrých a zaujímavých filmov. Z jej bohatej filmografie vyberáme  snímky ako Jana Eyrová, nezabudnuteľna bola ako Maggie vo filme Mačka na rozpálenej plechovej streche, kde jej bol partnerom Paul Newmann, ďalej Doktor Faust, Identikit, Suddendly Last Summer, Malá nočná hudba a mnohé iné. Od začiatku 80. rokov hrala najmä v televíznych filmoch a v jednom z posledných projektov sme ju mohli zaznamenať v adaptácii kresleného seriálu Flinstonovci (1994).  Jej posledným filmom bol God, the Devil and Bob (2001).

Liz Taylorová strávila posledné roky života v ústraní. Dôvodom boli mnohé zdravotné problémy, ktoré ju sprevádzali takmer celým Dame-Elizabeth-Taylor2256životom. V roku 1995 jej operovali bedrový kĺb, o dva roky neskôr nezhubný nádor. Päť rokov bola pripútaná pre chronické bolesti na invalidný vozík. Posledné dva mesiace svojho života strávila v nemoci, lebo mala vážne problémy so srdcom a podrobila sa operácii srdcovej chlopne. Stačila ešte osláviť 27. februára svoje 79. narodeniny, aby 23. marca v losangelskej nemocnici, v kruhu svojich najbližších, navždy opustila tento svet.

Elizabeth Taylorová  sa však nepreslávila len ako herečka a svojím bohatým a rozporuplným súkromným životom, ale po smrti svojho priateľa herca Rocka Hudsona  sa venovala najmä charite. V roku 1985 začala kampaň na podporu obetí AIDS. Bola úspešná aj v kozmetickom priemysle a uvidela do obehu celý rad parfémov. Liz bola a zostane legendou a jednou z najpoprednejších herečiek a zároveň najúspešnejších hviezd dvadsiateho storočia.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.