Slovenské filmy v Bruseli



Program prehliadky vychádza zo spolupráce višegrádskych krajín v oblasti kinematografie a jeho zámerom je predstaviť širokému publiku to najlepšie z kinematografie všetkých štyroch krajín V4 z posledného obdobia. Každá krajina predstaví štyri diela, konkrétne najnavštevovanejší film, film s najväčším festivalovým úspechom, najlepší dokumentárny film a najlepší film pre deti.

ako_sa_varia_resizeSlovenskú kinematografiu budú zastupovať snímka Bathory (2008) Juraja Jakubiska ako najnavštevovanejší film, Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského ako film s najväčším festivalovým úspechom, dokument Ako sa varia dejiny (2009) Petra Kerekesa ako najlepší dokumentárny film a napokon filmová rozprávka Václava Vorlíčka Sokoliar Tomáš (2000) ako najlepší film pre deti.

Festival sa bude konať v kine Cinéma Vendôme v Bruseli s kapacitou 183 miest, ktoré je členom Europa Cinemas. Slávnostné otvorenie prehliadky sa uskutoční za účasti predstaviteľov organizujúcich inštitúcií, ale predovšetkým tvorcov z každej participujúcej krajiny. Slovensko bude reprezentovať režisér Peter Kerekes, ktorý uvedie svoj film „o kuchároch, ktorí riadili dejiny“. Popri podujatí sa uskutoční aj panelová diskusia pod názvom „Quo vadis, Visegrad?“. Festival celkovo premietne 16 filmov.

Hlavným organizátorom podujatia je České filmové centrum, jeho partnermi sú Slovenský filmový ústav, Magyar Filmúnió a Polski Instytut Sztuki Filmowej. Prehliadka sa koná s podporou Medzinárodného višegrádskeho fondu. Partnerom slávnostného otvorenia je České centrum v Bruseli.

Viac: http://www.filmcenter.cz/visegrad alebo http://www.cinema-vendome.be/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.