Rango

Americký režisér Gore Verbinski sa už svojím debutom Lov na myš (1997) etabloval ako majstrovský rozprávač. Z toho druhu rozprávačov, ktorých radi počúvame nie preto, že by nám prinášali nové príbehy. Naopak – rozpráva staré histórie, ale podáva ich neodolateľne. Po komédii v štýle starej grotesky nakrútil romantický thriller Mexičan (2001) a horor Kruh (2002), no jeho hviezdne obdobie prišlo roku 2003 so snímkou Piráti Karibiku: Prekliatie Čiernej perly.

7_ed120.105967.38Po fenomenálnej trilógii síce teraz vzniká aj štvrtá časť, ale v réžii choreografa a tvorcu muzikálov Roba Marshalla. Autor Pirátov Gore Verbinski pokračuje v nastúpenej ceste bezuzdných hier na fantaskných hrdinov, no vymenil more za púšť a živých hercov za animovaných. Jeho Rango je poctou starému dobrému westernu, bezmenným pištoľníkom, zloduchom, krásaviciam ale aj všetkým tým bezvýznamným vedľajším postavám, ktoré v skutočných westernoch zvyčajne iba vypĺňajú pozadie.

Ak sa na Ranga vyberiete ako na tradičnú animovanú rodinnú dobrodružnú komédiu, nemusí vás uspokojiť. Ani príbehom ani humorom. Je totiž predovšetkým poklonou, poctou, vyznaním, možno bizarnou hračkou na pomedzí žánrov, s veľkou dávkou hyperbolizácie, absurdnosti, ba priam surrealizmu. Je možno všeličím, ale celkom isto nie je typickou ľudovou zábavou pre masy.

db360.148549.169Nenáročný a nezorientovaný divák si azda ani neuvedomí, že prakticky celá snímka je vyskladaná zo žánrových kvintesencií, citácií a parafráz, ba dokonca z citácií citácií a parafráz parafráz. Nedočká sa však šokujúcej pointy, prekvapivého príbehu ani napínavých šermovačiek na valiacich sa mlynských kolesách. Hoci Verbinski i naďalej pokračuje vo svojej filmárskej ceste, pôvab Ranga sa skrýva v hravosti a láske, s ktorou sú vymyslené a vypiplané všetky postavičky, rekvizity, stavby, scény.

Nejde tu predovšetkým o sto ráz videný príbeh outsidera, ktorý sa tak dlho hrá na hrdinu, až sa ním stane, o dobrodružstvá meštiaka na vidieku ani o príbeh teráriového domáceho zvieratka, vystaveného krutej životnej realite. Ba najlepšie je nečakať ani závažné životné pravdy, dôležité odkazy a hlboké posolstvá. 

RGO-031

Úprimne povedané, ani samotná dramaturgická stavba nestojí za veľa. Dôležitejšie ako celok sú jednotlivé scénky, dômyselne, priam až manieristicky do najmenšieho detailu vybrúsené variácie na westernovú tému. Lenže je to maniera pôvodná, hravá, vtipná a zábavná! Harmonicky sa pri jej tvorbe s režisérom dopĺňali scenáristi, výtvarníci i skladateľ Hans Zimmer (jeho zwesternovaná Wagnerova Valkýra je rovnako strhujúca, ako zcountryovaný Straussov valčík Na krásnom modrom Dunaji).

Pikantným prvkom je estetika ošklivosti. Postavy, všetka tá púštna háveď, plazy, obojživelníky, hlodavce, vtáky i hmyz, ich odevy, obydlia aj predmety dennej spotreby sú všetko možné, len nie pekné či ľúbivé. V ošklivosti prekonávajú aj estetiku Tima Burtona – a to už je čo povedať. No, rovnako ako u Burtona, je to ošklivosť náladotvorná, poetická a funkčná.

RGO-014Tunajší distributér, žiaľ, podľahol ilúzii, že čo je animované, musí byť pre deti a investoval do slovenského dabingu. Lenže Rango je ešte dospelejší ako Piráti Karibiku! Vyžaduje si nielen dôvernú znalosť westernového žánru, ale aj určitú zrelosť – a aj jeho humor je skôr intelektuálny ako situačný. Pôsobivá vizuálna stránka určite zaujme aj malých divákov a jednoduchému príbehu tiež budú rozumieť, ale sotva porozumejú filmu. Ako sa na krehkej detskej duši podpíšu niektoré ošklivé postavy, čierny humor a cynické hlášky, ťažko odhadnúť.

8_dw070.80837.42Je síce fajn, že slovenskí dabingoví umelci si opäť mohli privyrobiť a my im ich statočne nadobudnutý groš z celého srdca želáme, ale ochudobnili nás tým o hlasy Johnnyho Deppa, Bila Nighyho, Alfreda Molinu, Neda Beattyho, Harryho Deana Stantona a ďalších, vrátane samotného režiséra Verbinskeho. A o pesničky v pôvodnom podaní Los Lobos, ktoré je – pri všetkej úcte voči slovenským dabingovým umelcom – nenapodobiteľné. Ba čo viac: ak by sme v našich kinách mohli film vidieť v originálnom znení, nemuseli by sme nadobudnúť pocit, že pri preklade sa z neho stratilo až príliš mnoho. A nápad nechať niektoré postavičky rozprávať čudnou nesúrodou zmesou záhoráčtiny, bratislavčiny, trnavského a piešťanského dialektu celkovému vyzneniu tiež viac škodí ako pomáha.

RGO-050Rango je jeden z najpodivnejších a zároveň najzábavnejších animovaných filmov pre dospelých, aké kedy vznikli. Ak si však nechcete dať pokaziť zážitok, pozrite si verziu s pôvodným znením.

 

Rango (USA 2011)
Rango
107 minút
Scenár: John Logan, Gore Verbinski, James Ward Byrkit. Réžia: Gore Verbinski. Výtvarník: John Bell. Strih: Craig Wood. Hudba: Hans Zimmer. V slovenskom znení účinkujú: Ivan Šándor, Michaela Drotárová, Ivan Romančík, Karol Čálik, Ady Hajdu, Boris Farkaš, Matej Landl, Dušan Jamrich, Dušan Tarageľ, Dušan Kaprálik, Marián Slovák, František Kovár, Štefan Kožka, Dušan Szabo, Jozef Švoňavský, Miroslav Noga, Zuzana Kyzeková, Majo Labuda, Pavol Topoľský a ďalší.
Premiéra 10. marca 2011
 
Foto: Bontonfilm
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.