Škandál po anglicky (A Very British Scandal, TV seriál)

Skandal resizeOdkaz k národnej identite v názve dvojdielneho pojednania o škandáloch, s neomylne anglickým charakterom, je vhodným impulzom k snahe „odhaliť a usvedčiť“ všetko, čo môžme nálepkou „union Jack“ označiť. Obe časti, nazvané Škandál po anglicky, spája škandalózne chovanie anglickej aristokracie. Kým v prvej sa prepierala homosexualita člena parlamentu, predsedu Liberálnej strany Jeremyho Thorpa a jeho turbulentný vzťah k istému Normanovi Scottovi, hraničiacemu s pokusom o vraždu, druhá časť pojednáva o rozvode Iana Douglasa Campbella 11. vojvodcu z Argyllu a jeho ženy Margaret, odohrávajúci sa za sústrednej pozornosti médií v roku 1963, zhruba v rovnakom čase, keď sa Jeremy Thorpe zoznamuje so Scottom kdesi v Oxforshire.

Ian (Paul Bettany) vo vlaku do Škótska presvedčí Margaret (Claire Foy, nezabudnuteľná Alžbeta II. v seriáli Koruna), aby ho nasledovala. Kúzlo zvodnej charizmy spočíva v jeho sebavedomí a presvedčení, hneď pri prvom stretnutí, že sa Margaret stane jeho ženou. Zverí sa s týmto Skandal2 resizepoznaním svojej exmaželke… Prostredie starého škótskeho zámku, kam dorazia na návštevu bratranca Nialla, má zatuchlé, tmavé priestory a podľa slov kapitána je tam „zima ako v márnici“. Bratranec Niall je bláznivý dedko, ktorý verí na víly a zásadne odmieta renováciu sídla. Ian je potenciálny dedič a u právnikov zisťuje, koľko by mu pravidelný výnos z majetku priniesol. Suma 1500 libier ho nemilo prekvapí. „Keď budem predávať svoj zadok v glasgowských dokoch, zarobím viac“, tvrdí.

Aristokratická elegancia a dôstojnosť je závesom, za ktorým pulzuje nespútané holdovanie búrlivému sexuálnemu životu, bez zbytočných morálnych zábran voči manželským prísahám vernosti. Z Ianovej strany sa pripája i chladnokrvný kalkul s finančnými zdrojmi jeho partneriek. Margaret bola dcérou škótskeho milionára a z jeho vrecka sa hradila rozsiahla rekonštrukcia zámku Iveraray. Keď peniaze došli, Ian začal hľadať dôvody pre rozvod. Neváha násilím otvoriť stôl svojej nevernej ženy a predložiť rozvodovému súdu kompromitujúce materiály, jej denník a fotografie, vrátane felácie, kde Skandal6 resizeje identita Margaret nesporná. Muž je identifikovateľný len od hlavy, ehm, nadol.

Tvorcovia nie sú nestranní, decentne stoja na jej strane a usvedčujú Iana z bezohľadnosti. Jasne dá Margaret po mohutnej investícii z jej zdrojov najavo, že počíta s dedičným nárokom na zámok pre svojich dvoch synov z predošlého manželstva. Na otvorenie pozve obe exmanželky a celá situácia vedie neohrozenú Margaret k aktívnej pomste. Vyrobí falošný list, podpísaný Louise, jeho druhou ženou, nazývanou priateľmi Oui-oui (Sophia Myles), že nie je otcom oboch chlapcov. Pri hľadaní dôkazov v jej budoári nájde listový papier s hlavičkou hotela, na ktorom bol inkriminovaný list napísaný. Ian má psychické problémy, jeho osobný lekár mu predpisuje amfetamín. Spolu s alkoholom sa podpisuje pod jeho násilné chovanie. „Platiť účty, to je tvoja úloha“, vmetie jej do tváre pri jednej z mnohých dramatických hádok. V čase súdneho jednania je však pokojný a trpne znáša i predchádzajúci nepríjemný úkon kontroly jeho pubického ochlpenia. Margaret totiž tvrdí, že na felačnej fotke je práve on. Detailný popis jeho Skandal3 resizedolných partií je súčasťou dôkazov, verejne citovaných pred súdom. Snaží sa ju pred škandálom varovať a na stole sú i podmienky vyrovnania. Chce 250 tisíc libier a dedičné ústupky, vrátane nároku na zámok. Ona sa rozhodne pre zápas s odkazom na úraz z mladosti, keď padla do dvanásť metrovej šachty. Rodina bola presvedčená, že ak ho prežije, nebude chodiť. Nič z temných predpovedí sa nesplnilo a presvedčenie, že v zdraví prežije i rozvod ju vedú k smelému rozhodnutiu, postaviť sa drsným praktikám pragmatického Iana. Sudca v rozsudku uzná dôvody manžela na rozvod a Margaret označí ako „ženu posadnutú sexom, ktorá už nie je schopná nájsť uspokojenie v normálnych vzťahoch a aby ukojila svoje špinavé sexuálne nutkanie, začala sa vyžívať v nechutných sexuálnych praktikách“. Zaútočí i na tvz. modernistov, ktorí takéto perverzné a promiskuitné jednanie označujú jako sofistikované, ale ide len o nemorálne chovanie. Sudca Wheatley čítal tento rozsudok tri hodiny a desať minút. Podrobnosti kauzy sa Skandal4 resizerozleteli do celého sveta. Poznámka na záver konštatuje, že Margaret bola prvou ženou, ktoré britské média takto verejne pošpinili. Ian sa päť týždňov po rozvode oženil s bohatou americkou dedičkou.

Nie je jednoduché odpovedať na otázku, či tieto série britskej televízie BBC možno priradiť ku kampani, smerujúcej ku kritickému postoji voči aristokracii, spochybňujúcej jej výnimočný spoločenský status. V európskych krajinách ho zmietla predovšetkým modernizácia a s ňou prichádzajúca demokracia. Británia je v tomto ohľade výnimkou a ako vieme, kráľovná dodnes udeľuje významným osobnostiam povýšenie do šľachtického stavu. Naposledy bol napríklad za rytiera pasovaný princom Charlesom pilot formule 1 Lewis Hamilton. Stalo sa tak v roku 2021. V hornej komore britského parlamentu Snemovni lordov (House of Lords) zasadajú dediční aristokratickí členovia. Táto tradícia je predmetom mnohých politických diskusií. V roku 1997 navrhovala vláda Tonyho Blaira zrušenie členstva Skandal5 resizededičných lordov.

Pripomenutie dvoch škandálov, o ktoré sa pričinili príslušníci aristokracie v 60. a 70. rokoch však môže slúžiť aj ako gesto sebavedomej spoločnosti, demokraticky odvážnej, so vzácnym citom pre spoločenskú rovnováhu. Briti tak nakrútia svetoznámy seriál Koruna a rad ďalších ako Panstvo Downtown, popularizujúcich a v istom zmysle oslavujúcich vznešenosť a výnimočnosť aristokratickej spoločenskej vrstvy, ale dávajú zároveň najavo, že netrpia zbytočným pietizmom a konzervatívnym archaizmom. Ostatne pojem fair play je tiež anglickým „vynálezom“ a anglofilovia by určite mohli v ďalšom výpočte úspešne pokračovať.


Skandal7 resizeŠkandál po anglicky (A Very British Scandal, TV seriál), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 2 h 59 min. (Minutáž: 59–60 min.)
Réžia: Anne Sewitsky
Scenár: Sarah Phelps
Kamera: Si Bell
Hudba: Nathan Barr
Strih: Dominic Strevens
Hrajú: Claire Foy, Paul Bettany, Julia Davis, Phoebe Nicholls, Richard McCabe, Timothy Renouf, Matt Rippy, Phoebe Farnham, Sophia Myles
Distribúcia: HBO GO
Foto: HBO GO

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.