Jack Ryan 1 - 2. séria (Tom Clancy's Jack Ryan, TV seriál)

Jack4 resizeZnámy CIA analytik Jack Ryan sa už niekoľkokrát objavil na filmovom plátne, no po novom sa rozhodol zakotviť v seriálových vodách spoločnosti Amazon. A celkom mu to tam pristane.

Jack Ryan patrí k najpopulárnejším postavám dnes už zosnulého spisovateľa Toma Clancyho a v rámci takzvanej Ryanverse vzniklo dvadsať jeden románov s týmto charakterom. Ten prvý s názvom Honba na ponorku sa datuje do roku 1984 a len o šesť rokov sa dočkal i filmovej verzie s Alecom Baldwinom v hlavnej úlohe. Neskôr vznikli aj ďalšie tri priame adaptácie, konkrétne Vysoká hra patriotov, Jasné nebezpečenstvo a Najhoršie obavy. Nesmieme však Jack resizezabúdať ani na snímku Jack Ryan: V utajení, ktorá prišla ako prvá s originálnou zápletkou a nateraz uzavrela púť tohto sympatického agenta naprieč filmovými plátnami.

V priebehu rokov dostal Jack Ryan viacero tvárí. Tou prvou bol už spomínaný Alec Baldwin, v dvoch iteráciách ho stvárnil ikonický Harrison Ford, raz Ben Affleck a po ňom zase Chris Pine, známy napríklad aj z filmových Star Trekov. V seriálovej adaptácii, ktorá nesie hrdo jeho meno, však dostal neprekvapivo ďalšieho predstaviteľa a tým sa stal v týchto dňoch už štyridsiatnik John Krasinki. Takisto ako u posledného, i keď nie práve najlepšie prijatého, filmu, platí, že seriálová verzia nevychádza zo žiadnej  Jack2 resizeznámej zápletky a miesto toho sa pokúša ísť vlastnou cestou. Čo však určite nie je na škodu veci.

Zápletka prvej série na teroristu menom Mousa bin Suleiman (Ali Suliman), radikála snažiaceho sa vytvoriť jednotný islamský kalifát zameraný proti Západu. Na stopu sa mu dostáva práve Jack Ryan, v tej dobe ešte vcelku obyčajný finančný analytik CIA s nízkou bezpečnostnou previerkou. Vďaka svojej šikovnosti totiž nájde spojenie medzi ním a  nezvyčajne vysokými finančnými transakciami, vďaka čomu ho jeho nový šéf James Greer (Wendell Pierce) povolá do Jemenu, aby sa zúčastnil vypočúvania podozrivých osôb. A práve na tomto mieste sa Jack, za značne vyhrotených okolností, stretáva so samotným Suleimanom, čim sa Jack3 resizeodštartuje naháňačka za týmto nebezpečným teroristom, s cieľom zhatiť jeho komplikovaný plán.

Hoci je hlavný hrdina zameraný primárne na kancelársku činnosť, jeho nasadenie do akcie nepôsobí vôbec nezmyselne. A to i vďaka tomu, že má vojenskú milosť mariňáka slúžiaceho svojho času v Afganistane. Dôvodom jeho odchodu, respektíve traume, ktorá viedla k zmene zamestnania, sa venuje i jedna z podzápletiek prvej série. Vďaka tomu súčasne dostáva i potrebnú hĺbku, ktorú pomáha rozvíjať aj jeho nová známosť v podobe doktorky Cathy Mueller (Abbie Cornish), jeho potenciálnej budúcej manželky. Zrejme i preto vyvolal medzi fanúšikmi menšiu dávku nevôle fakt, Jack7 resizeže tento charakter sa nielenže neobjavil v druhej sérii, no nepadla o ňom ani len zmienka. No tento menší nedostatok, čiastočne ospravedlnený aj jej zasadením, môžu tvorcovia bez problémov napraviť v už jeho tretej misii, ktorá by mala mať teoreticky premiéru už tento rok. Vzhľadom na aktuálnu situáciu vo svete je to však trochu otázne.

 O jej zápletke sa každopádne nevie takmer nič, no bude rozhodne zaujímavé sledovať vývoj ústredného protagonistu. Ten trávil v druhej sérii, situovanej z veľkej časti vo Venezuele, ďaleko viac času v teréne a vzhľadom k náture seriálu sa nedá čakať, že by sa to malo radikálne zmeniť. No pokiaľ si seriál zachová svoju tvár a nedostaví sa radikálny kvalitatívny úpadok, diváci sa majú na čo tešiť aj do tretice. S hrdinom sa už stihli Jack8 resizeadekvátne stotožniť, pričom neprvoplánovo obsadený Krasinski je možno i najlepším predstaviteľom tejto postavy vôbec.

I samotná akcia je dostatočne kvalitná a výstavba príbehu dokázala v oboch prípadoch potešiť nejedného priaznivca špionážnej tematiky. Iste, venezuelská zápletka bola predsa len slabšia, no predstavila hneď niekoľko dobre napísaných postáv, z ktorých minimálne jedna (Harriet Baumann v podaní švédskej herečky Noomi Rapace) skrýva nesporný potenciál do budúcna. Neostáva teda nič iné len veriť, že tento agent ešte nepovedal posledné slovo a že bude mať čo ponúknuť aj v budúcnosti. Alebo aspoň v tretej sérii, za predpokladu, že pôjde o konečnú zastávku.

Jack Ryan (Tom Clancy's Jack Ryan (TV seriál) USA, 2018–2020Jack10 resizeDĺžka: 18 h 29 min. (Minutáž: 40–64 min.)
Manažéri projektu: Carlton Cuse, Graham Roland
Réžia: Morten Tyldum, Daniel Sackheim, Patricia Riggen, Carlton Cuse, Phil Abraham, Andrew Bernstein, Dennie Gordon
Scenár: Carlton Cuse, Stephen Kronish, Nazrin Choudhury, Graham Roland, Helmi Dridi, Daria Polatin
Kamera: Richard Rutkowski, Christopher Faloona, Checco Varese, Arnau Valls Colomer, Patrick Murguia
Hudba: Ramin Djawadi
Strih: Paul Trejo, Sarah Boyd, Vikash Patel
Scénografia: Ruth Ammon, Mara LePere-Schloop
Kostýmy: Molly Maginnis
Producenti: Robert F. Phillips, Nazrin Choudhury, Daria Polatin, José Luis Escolar
Hrajú: John Krasinski, Ali Suliman, Amir El-Masry, Victoria Sanchez, Mena Massoud, Jenny Raven, Abbie Cornish, Timothy Hutton, Jonathan Bailey, Wendell Pierce, Marie-Josée Croze, Dina Shihabi, John Hoogenakker, Haaz Sleiman, Blair Brown, Ron Canada, Nasser Faris, Daniel Kash, Goran Kostič, Karim Belkhadra, John Magaro, Cynthia Preston, Youssef Kerkour, Emmanuelle Lussier-Martinez, Victor Slezak, Andreas Apergis, Brian Foreman, Leo Staar, Alex Trebek, Lee Tergesen, Hassam Ghancy, Kamel Labroudi, Matt McCoy, Natalie Brown, Al Sapienza, Brittany Drisdelle, Shailene Garnett, Kaan Urgancıoğlu, Numan Acar, Erdal Yildiz, Conrad Coates, Michael Gaston, Christopher Russell, Raven Dauda, Larry Day, Sarah Deakins, Dusan Dukic, Trevor Hayes, Karen LeBlanc, Nicole Leroux, Martin Thibaudeau, Chris Sandiford, Jovan Adepo, Doug MacLeod, Ljubov Aksjonova, Noomi Rapace, Cristina Umaña, Tom Wlaschiha, Jonathan Potts, Ozan Ayhan, Jordi Mollà, Francisco Denis, Michael Kelly, Ash Baggott, Paula Castaño
Distribúcia: Amazon Prime
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.