Diego Maradona

Diego resizeAuto. Diskotéková hudba 80. rokov. Zbesilá jazda po uliciach Neapola. Krátke a rýchle uvedenie kariéry jedného znajslávnejších futbalových velikánov Diega Maradonu. Rebel, hrdina, podvodník či Boh?

Na dokumentoch Asifa Kapadiu je najcennejšia ich mnohostrannosť, ambivalencia, schizofrénia. Geniálne reflektuje dve strany mince, diametrálne odlišné osoby pedantne ukryté v jednom obale. Eufóriu a katastrofu. Verejnú i súkromnú stránku jednej výnimočnej osobnosti. Amy Winehouse. Ayrton Senna. Diego Maradona, ktorý v sebe Diego3 resizeniesol štipku podvodníka, ale aj obrovskú dávku geniality.

Kapadia neustále preukazuje svoje zručnosť pri odhaľovaní odvrátenej strany slávy. Jeho nespochybniteľne výnimočné charaktery za ňu vždy zaplatia až privysokú daň. Podobne ako jeho portrét o legendárnom brazílskom automobilovom pretekárovi F1 Ayrtonovi Senna (2010), aj tento dokumentárny film je príznačný svojou vizuálnou stránkou. Kapadiova snímka je takmer absolútne limitovaná na už existujúci televízny materiál. Charakteristickým prvkom joho filmov sa tak stáva ich „strihovosť“ a spájanie pedantne vybraných archívnych záberov do jedného kompaktného celku so sprievodným voiceoverom. Diego5 resizeTen komentuje a dopĺňa nielen dobový kontext, ale aj jednotlivé vzťahy. Napriek tomu, že nie je úplne jasné, či miestami skutočne počujeme dnešného Diega Maradonu, súčasťou zdokumentovaného života argentínskeho futbalového mága je aj jeho komentár a možno aj reminiscencia zo súčasnosti.

Kapadia a strihač Chris King vo výbere kľúčových udalostí vytvárajú obzvlášť dobré duo zo života slávnej osobnosti a ich umiestňovaní do konkrétnych spoločenských, politických i kultúrnych kontextov. Drogová závislosť a chcenie po daroch ako prostriedok k upevneniu moci mafiánskej rodiny. Analógia Fauklandskej vojny k futbalovému zápasu medzi Argentínou a Diego4 resizeAnglickom. Neapol ako idea samostatného „štátu v štáte“. Kontext všetkých týchto udalostí, ako aj Maradonovho veľkého profesionálneho a osobnostného rozkladu, sa prepája v dramatickom bode – trestnom bode Argentíny v zápase proti Taliansku.

Práve títo dvaja tvorcovia mali prístup k vyše 500 hodinám doteraz nezverejnených záberov z archívu samotného Maradonu. Je zaujímavé, že práve tieto, pravdepodobne, najautentickejšie zábery dostávajú vo filmovom spracovaní azda najmenej priestoru a do popredia vystupujú len v zbežne, Diego6 resizeaj to len v krátkych časových intervaloch. Ide o drobné reminiscencie zo života Diega Maradonu, ktoré predpovedali a zachycovali jeho postupný úpadok vedúci do zradného náručia talianskej mafie a drogovej závislosti.

Ako metráž filmu pomaly plynie, prichádzame na to, že v očiach Maradonu sa, okrem neskrývanej geniality, skrýva aj obrovský kus nepokojného šialenstva a v očiach Diega zase nespochybniteľná ľudská zraniteľnosť. Filmové plátno na nás ako divákov neustále prenáša jeho vnútorné pocity vyvolávajúce istý druh hystérie, vášne, eufórie i katastrofy z hry. Ale na druhej strane, určite aj lásku, zradu, neveru, klamstvo a iné závislosti zo života. Kapadiov zmysel pre dramatizáciu deja, ktorý je nám dopredu známy, je dokonalý. Diego9 resizeRytmické zápasové sekvencie plné nepokoja strieda (ne)pokoj striedmejších dôležitých udalostí zo života futbalistu.

Podobne, ako v Oskarovej Amy, aj v snímke o futbalovom velikánovi, cítiť apel a varovanie na temnú stránku popularity. Na vlastné oči vidíme, že presne tak, ako je čiara medzi láskou a nenávisťou papierovo tenká, rovnaká je aj čiara medzi zbožným uctievaním a totálnym odmietaním. Maradona sa v jednom momente svojho života nachádza na piedestáli vedľa sochy Ježiša Krista a v sekunde padá na dno, k samotnému Diablovi. Okúsi tak trpkosť svojich temperamentných vyjadrení a Diego2 resizenerozvážneho konania.

Výsledkom dokumentárneho filmu o Diegovi Maradonovi je tak pôsobivá snímka vytvorená pedantnou a inteligentnou prácou s filmovým materiálom. Ak už aj máme pocit, že zisťujeme, kto v skutočnosti Diego Maradona bol, Kapadia ustupuje a necháva v nás miesto poznania skutočného človeka obraz žijúcej legendy a vyfabulovaného mýtu. Na konci filmu sa tak ani poriadne nedozvieme, kto v skutočnosti Diego Maradona bol. Maradona – futbalový velikán a rebel alebo Diego – citlivý mladý muž z chudobnej štvrte Villa Fiorito?

Diego7 resizeDiego Maradona, Veľká Británia, 2019
Dĺžka: 130 minút
Réžia: Asif Kapadia
Strih: Chris King
Hudba: Antonio Pinto
Hrajú: Diego Armando Maradona, Claudia Villafane, Corrado Ferlaino, Cristiana Sinagra, Maria Rosa Maradona a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 15. augusta 2019
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.