Šarkan vo filmotéke MoMA v New Yorku

BFIlmlogoSlovenský bábkový film Šarkan režiséra Martina Smatanu, ktorý sa divákom premiérovo predstavil na 69.ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne, bude od júna súčasťou filmotéky umeleckej galérie Museumof Modern Art MoMA v New Yorku, a tiež sa predstaví slovenským divákom.

MoMA vytvorila filmový cyklus pre rodiny s deťmi vo veku od 4 do 10 rokov. Organizuje premietania určené pre malých aj veľkých divákov, ktorí majú možnosť nahliadnuť do bohatého sveta filmu a vybudovať si vzťah k filmom rôznych žánrov. „Keď sme film dokončovali, vôbec som nepočítal s tým, že by mohol vzbudiť až toľko pozitívnych ohlasov od divákov v distribúcií a na festivaloch a už vonkoncom som nepredpokladal, že by mohol byť využitý aj ako pomôcka pri filmovej výchove detí v takej inštitúcií, akou jej MoMA v New Yorku,“ komentoval zaradenie filmu do zbierky MoMA režisér Martin Smatana. Šarkan bude vo filmotéke galérie k dispozícií niekoľko rokov.

Od svojho uvedenia na Berlinale bol film premietaný na viac ako 10 filmových festivaloch, získal ocenenie pre najlepší detský film na festivale animovaných filmov v Štutgarte, cenu divákov na MFFK Febiofest a v najbližšej dobe bude uvedený na prestížnom festivale animovaných filmov v Annecy alebo vrámci pásma s animovanými filmami na festivale v Karlovych Varoch. Okrem festivalových uvedení je plánovaná kinodistribúcia vo Francúzsku, Taliansku a ČR. Slovenskí diváci budú mať možnosť film vidieť v kinách po celom Slovensku od 13.6., kam ho prináša spoločnosť ASFK ako predfilm k filmu Veľký zlý lišiak a iné príhody.

Film Šarkan vznikol v koprodukcii slovenskej spoločnosti BFILM, českej spoločnosti BFILM.cz a FAMU a poľského štúdia CeTA. Vývoj a realizáciu filmu finančne podporili český Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Nadační fond Filmtalent Zlín, Nadácia Tatra Banky v rámci grantového programu umenia a Literárny fond vrámci programu Alfa.
Viac: http://bfilm.sk/sk/filmy/p:sarkan

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.