Projekt €urópske filmy za €uro prináša Kino Lumiere

Filmyzaeuro resizeVo štvrtok 15. júna sa v bratislavskom Kine Lumière začne tradičný letný projekt €urópske filmy za €uro. Už po piatykrát ponúkne divácky obľúbené snímky a diela ocenené na významných medzinárodných festivaloch, ktoré vstúpili do distribúcie len nedávno. Projekt tento rok pozostáva z tridsiatich filmov, potrvá do 31. augusta a unikátny je tým, že denne uvádza kvalitné európske snímky za výnimočne dobrú cenu.

Júnová kolekcia filmov je zostavená z ôsmich titulov rozmanitých tém i žánrov a pochádzajúcich z rôznych krajín. K oceňovaným z nich patrí dráma Mustang (2015) režisérky Deniz Gamze Ergüven o postavení a právach žien v súčasnom Turecku. Tento nadčasový dramatický a zároveň dojemný príbeh o piatich dospievajúcich sestrách získal už mustang resizeviacero prestížnych ocenení, vrátane nominácie na Oscara za Najlepší cudzojazyčný film a Ceny LUX Európskeho parlamentu. Premietne sa tiež film Mladosť (2015) najznámejšieho súčasného talianskeho režiséra Paola Sorrentina, Európsky film roka 2015 a zároveň druhý najnavštevovanejší film v Kine Lumière spred dvoch rokov. Prostredníctvom dvoch starých priateľov, hudobného skladateľa a filmového režiséra, hovorí o živote, starobe, mladosti, kráse, kreativite a o všetkom, čo zaháňa myšlienky na blízky koniec. Britský nezávislý film roku 2012 Rozbitý svet (2012) režiséra Rufusa Norrisa je pokračovaním tradície britskej sociálnej drámy. Film, ktorého hlavnou hrdinkou je jedenásťročné dievča, je dojemnou mladosť resizeštúdiou lásky v jej mnohých podobách.

V projekte bývajú každoročne zaradené aj filmy dánskej kinematografie, tento rok ich reprezentujú dva tituly režiséra Thomasa Vinterberga, nakrútené so zmyslom pre autenticitu a dôrazom na psychológiu postáv. Jedným z nich je dráma Hon (2012) s príbehom štyridsaťročného Lukasa, ktorý sa vďaka nevinnej lži stane terčom štvanice. Film bol nominovaný na Oscara za Najlepší cudzojazyčný film a na MFF Cannes získal cenu Ekumenickej poroty a za Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe pre Madsa Mikkelsena. V kolekcii sa premietne aj režisérov film Submarino (2010) o dvoch bratoch, ktorých hon resizeživoty zásadne poznačila udalosť z detstva. Júnovú osmičku dopĺňajú perzský rozprávkový príbeh o láske Kura na slivkách (2011) od francúzskych tvorcov Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda, bizarná komédia o ošetrovateľke vdovy po japonskom veľvyslancovi Líza, líščia víla (2015) maďarského režiséra Károla Ujj Mészárosa a domácim zástupcom vo filmovom výbere je česko-slovenský dokument zo série filmov dnes najznámejšieho českého cestovateľa Dana Přibáňa Trabantom do posledného dychu (2016) z jeho zatiaľ najnáročnejšej expedície z austrálskeho mesta Perth cez Východný Timor, Indonéziu, Malajziu až do Thajska.

Počas leta sa v projekte €urópske filmy za €uro premietnu aj ďalšie pozoruhodné snímky. Film Láska (2012) Michaela Hanekeho, ocenený Zlatou palmou na MFF Cannes, dráma Mami! (2014) mladého kanadského režiséra Xaviera Dolana, ktorá získala Cenu poroty ex aequo na MFF Cannes, Ida (2013) Pawła Pawlikowskeho, ktorá má päť európskych filmových cien a Oscara za Najlepší cudzojazyčný film, Európsky film roka 2011 Melancholia (2011) Larsa von Triera či kultová Zväčšenina (1966) talianskeho režiséra Michelangela Antonioniho v reštaurovanej verzii.

V projekte ďalej figurujú filmy Attila Marcel (2013) Sylvaina Chometa, Epizóda zo života zberača železa (2013) Danisa Tanovića, Fénix (2014) Christiana Petzolda, Hasta la vista! (2011) Geoffreya Enthovena, Chlapec na bicykli (2011) bratov Jeana-Pierra a Luca Dardenovcov, Je vysoký muž šťastný? (2013) Michela Gondryho, Miestnosť samovrahov (2011) Jana Komasu, Motýle (2014) Petra Stricklanda, Pieseň mora (2014) Tomma Moora, Príbeh lesa (2015) režisérskej dvojice Jacques Perrin a Jacques Cluzaud, Proti prírode (2014) Ola Giavera, Slepá (2014) Eskila Vogta, Spojené štáty lásky (2016) Tomasza Wasilewskeho i české filmy Karamazovi (2008) Petra Zelenku, Polski film (2012) Mareka Najbrta, Stále spolu (2014) Evy Tomanovej či dokument o herečke Líde Baarovej Zkáza krásou (2015) od režisérky Heleny Třeštíkovej. Projekt €urópske filmy za €uro organizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.