Na Febiofeste najviac zaujali slovenské filmy

Febiofestlogo resizeMedzinárodný festival filmových klubov Febiofest 2017 si po rekordnom minuloročnom ročníku, keď jeho návštevnosť vzrástla až o tretinu, udržal aj tento rok svojich divákov. Takmer 12-tisíc filmových fanúšikov sa zúčastnilo mesačného festivalového maratónu až v 11 slovenských mestách, počas ktorého sa premietlo 115 filmov na 252 projekciách.

Na hlavnú bratislavskú časť MFFK Febiofestu zavítalo počas 169 festivalových projekcií v 9 kinosálach ako aj na sprievodné podujatia spolu 8659 návštevníkov. V regiónoch navštívilo 83 festivalových projekcií až 3067 divákov, návštevnosť si teda tento rok udržala minuloročný rekordný nárast o takmer 80 percent. Najväčší divácky záujem Fewbiofestr 1 resizevzbudili aj tento raz nové domáce filmy, najúspešnejšou sekciou sa rovnako ako minulý rok stala Slovenská filmová krajina, ktorá uviedla 11 titulov, z toho až 9 premiér nových slovenských filmov. Spolu si ich na 29 projekciách pozrelo 2 747 divákov. „Tento rok sme veľmi vďační za to, že sa nám podarilo festival opäť posunúť ďalej, a že sa stáva platformou, kde sa slovenský film stretáva so zahraničnými filmovými profesionálmi. Verím, že spokojní boli aj diváci, ktorí poctivo navštevovali projekcie v kinosálach i mimo nich. Tento ročník je pre nás záväzkom a výzvou k ešte intenzívnejšej spolupráci naprieč slovenským filmovým prostredím,“ povedal umelecký riaditeľ Přemysl Martinek.

 

Na vrchole rebríčka návštevnosti festivalových filmov Fewbiofestr 2 resizedominovala česko-slovenská novinka režiséra Bohdana Slámu  Baba z ľadu, ktorá za osobnej účasti tvorcov na čele s herečkou Zuzanou Kronerovou slávnostne otvorila MFFK Febiofest. Spolu si ju na 16 projekciách pozrelo 1448 divákov. Druhým najnavštevovanejším titulom sa stala animovaná večerníčková séria Drobci režisérskej dvojice Vanda Raýmanová a Michal Struss, ktorá sa k detským divákom dostala v premiére na kino plátne skôr než na televíznej obrazovke. Pozrelo si ju spolu 935 divákov na 12 projekciách. Treticu najsledovanejších filmov uzatvára s 805 divákmi oscarový nominant Jackie režiséra Pabla Larraína v hlavnej úlohe s Natalie Portman.

 

V rebríčku návštevnosti potom nasledujú dva filmy so slovenskou účasťou, poľsko-nemecko-česko-švédsko-slovenská snímka Cez kosti mŕtvych legendárnej režisérky Agnieszky Holland, ktorá zavítala pred slovenské obecenstvo hneď po úspešnej účasti na prestížnom Berlinale a osobne uzavrela 24. ročník Febiofestu, a nový dokumentárny film Roberta Kirchhoffa o rómskom holokauste Diera v hlave, ktorý mal na festivale slovenskú premiéru.
Foto: Robert Tappert

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.