Najnavštevovanejšie filmy Týždňa slovenského filmu

Tyzden logo resizeAprílová bilančná prehliadka domácej kinematografie Týždeň slovenského filmu ponúkla 23 celovečerných a 6 krátkych filmov uplynulého roka. K jej divácky najúspešnejším filmom sa organizátori vrátia počas nadchádzajúceho víkendu od 8. do 10. mája 2015 v bratislavskom Kine Lumière. Pod názvom Týždeň slovenského filmu – ozveny divákom predstavia šesť najnavštevovanejších filmov za symbolickú cenu 1 euro.

Prehliadka pritiahla do kín mladých divákov a vzbudila záujem o slovenskú kinematografiu. Dva z uvádzaných boli vypredané a viacerí diváci sa na ne pre veľký záujem nedostali. Organizátori sa ich preto rozhodli premietnuť opäť. V Hrana4 resizekolekcii Ozvien ich predstavujú dokument  Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom režiséra Patrika Lančariča, ktorý je svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby Marka Brezovského, a posledný film Juraja Nvotu Rukojemník, tragikomický príbeh detských hrdinov, syna komunistického funkcionára a malého rukojemníka rodičov, ktorí v polovici 60. rokov minulého storočia emigrovali na Západ.

 

Z najnavštevovanejších filmov ďalej uvedú dokument Comeback, v ktorom talentovaný režisér Miro Remo umožnil divákom nahliadnuť do bežného života väzňov vo výkone trestu v jednej z najstráženejších väzníc na Slovensku, a hraný film Andrei Sedláčkovej Fair Play o praktikách vo vrcholovom športe v Československu počas normalizácie. S copyrightom minulého roka sa premietne aj dokumentárny film Jany Čavojskej a Vladimíra Kampfa s príbehmi ľudí rôznych národov, žijúcich pozdĺž rieky Dunaj. Kolekciu doplní dokumentárny film Kauza Cervanová (2013) Roberta Kirchhoffa, najnavštevovanejší film podujatia Divácke a festivalové hity 2008 – 2013, ktoré predchádzalo prehliadke Týždeň slovenského filmu.

 

Podľa slov Mareka Leščáka, prezidenta Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), prehliadka naplnila svoje základné ciele. „Podarilo sa nám začať pravidelnú diskusiu o smerovaní slovenského filmu, zdôrazniť zmenu, ktorá sa odohrala v našej kinematografii za posledných päť rokov, a divákom v úplnosti prezentovať minuloročnú filmovú tvorbu. Predstavenia mali nadpriemernú návštevnosť a veľký záujem bol o diskusie s prítomnými tvorcami. Veríme, že sa odštartovala nová tradícia, ktorú treba rozvíjať a kultivovať, a ktorá môže v budúcnosti skvalitniť filmovú tvorbu.“

Dôležitou súčasťou prehliadky boli aj sprievodné podujatia. Na pôde Vysokej školy múzických umení v Bratislave sa konali workshopy mladých tvorcov Andreja Kolenčíka a Ivana Ostrochovského, ktoré  zaujali najmladšiu filmársku generáciu. Podľa Leščáka „otvorili diskusiu o rozmanitých spôsoboch uplatnenia absolventov umeleckých škôl v praxi. Odborná verejnosť zvlášť ocenila tri hodnotiace diskusie minuloročnej produkcie. Ukázalo sa, že z nášho audiovizuálneho priestoru sa vytratila komunikácia medzi filmármi a filmovými teoretikmi i medzi tvorcami navzájom, a že v posledných desaťročiach sa nazhromaždilo množstvo tém, o ktorých je potrebné hovoriť, ak chceme, aby sa naša kinematografia rozvíjala“.

 

Podujatie Týždeň slovenského filmu organizovala Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), jej spoluorganizátormi boli Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Partnerom prehliadky bola autorská spoločnosť LITA. Na budúci rok bude prehliadka Týždeň slovenského filmu spojená s udeľovaním národných filmových cien Slnko v sieti.
Viac:  www.tyzdenfilmu.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.