Kino Lumière si pripomenie tvorbu Vlada Kubenka

Lumiere logo resizeV bratislavskom Kine Lumière sa v pondelok 27. októbra 2014 začne prehliadka venovaná jednému zo zakladateľov slovenskej kinematografie. Pod názvom Výber z dokumentárnej tvorby počas štyroch večerov predstaví osobnosť Vlada Kubenka prostredníctvom jeho krátkometrážnej i dlhometrážnej tvorby.

Slovenský režisér a scenárista Vlado Kubenko patrí k zakladateľským osobnostiam slovenskej kinematografie. Počas svojej profesionálnej tvorby pôsobil ako redaktor Spravodajského filmu (1945 – 1947), asistent réžie hraných filmov (1947 – 1953) a od roku 1953 ako režisér Štúdia dokumentárnych filmov. Bol to všestranný filmár, pre ktorého bola práca na filme rehoľou. „S Paľom Bielikom a Martinom Fričom stál pri zrode prvých hraných filmov, no postupne sa celkom vlado kubenko 1983 resizepreorientoval na dokumentárne. V jeho filmografii nachádzame umelecký dokument, reportáže, spravodajské šoty, portréty, artfilmy o divadle, archeológii, architektúre, insitnom umení, diela s historickou tematikou, medailóny umelcov, cestopisy, animované filmy. V každom titule tlmočí svoju filozofiu ľudskej a národnej existencie, lásku k ľuďom a k rodnej zemi,“ povedal o ňom pre mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk režisér, scenárista a publicista Rudolf Urc, dramaturg Kubenkovej prehliadky v Kine Lumière.

 

Prvé dva večery prehliadky budú mať diváci možnosť vidieť dva bloky krátkometrážnych filmov Vlada Kubenka a nasledujúce dva večery sa premietnu jeho celovečerné dokumentárne filmy. Prvé pásmo krátkych filmov Kým vykročia... predstavuje tematicky rôznorodé filmy, ktoré spája Kubenkov prístup k nastupujúcej filmárskej generácii. Na rozdiel od mnohých svojich vrstovníkov Kubenko prijal začínajúcich filmárov s dôverou a porozumením. V pásme sa premietnu Kubenkove filmy, na ktorých sa podieľali v tom čase mladí a začínajúci režiséri, napríklad Martin Hollý, Dušan Hanák, Dušan Trančík alebo kameraman Alexander Strelinger. V druhom bloku krátkych filmov Drevený koník z detstva sa Kubenko vracia do svojich detských a mladíckych rokov a zaoberá sa aj úvahou nad vlastnou tvorbou a osudom. Všetky vybrané krátke filmy reprezentujú širokú škálu Kubenkových filmov a sú obrazom tridsiatich rokov jeho tvorby.

Z celovečerných titulov diváci uvidia dva Kubenkove filmy s tematikou druhej svetovej vojny, ku ktorej sa vo svojej tvorbe niekoľkokrát vrátil. Vo filme Stretnutie (1965) sa vo forme poviedok venuje osudom jednotlivých vojnových hrdinov a vo filme Mimoriadne cvičenie (1971) sleduje osudy mužov, ktorí na jar roku 1943 dostali povolávací rozkaz na mimoriadne cvičenie, no nakoniec ich odvelili na východný front. Film je vecným, nepatetickým obrazom obetavých ľudí v zlomovom čase, ktorí si celý život niesli so sebou pocit nedobrovoľného odvelenia.

 

Dokumentarista Vlado Kubenko patril ku generácii filmárov, ktorí filmovú tvorbu považovali za poslanie. „Vlado sa dlho pripravoval, dôkladne písal a náročne nakrúcal. Filmárčinu neraz prirovnával k sizyfovskému tlačeniu vagóna plného problémov, trápení a konfliktov. No miloval túto prácu a všetkých nás učil mať k nej práve takýto vzťah,“ spomína si na spoluprácu s ním Rudolf Urc. Jeho precízny a zodpovedný prístup k tvorbe filmov sa odráža aj v jeho viac ako stovkách dokumentov.

 

Prehliadka Vlado Kubenko: Výber z dokumentárnej tvorby sa koná od 27. do 30. októbra 2014 pri príležitosti nedožitých 90. rokov Vlada Kubenka (1924 – 1993). Kino Lumière ju uvádza v nadväznosti na Svetový deň audiovizuálneho dedičstva, ktorý si tento rok pripomíname 27. októbra 2014. Prehliadku dňa 27. októbra o 18.45 hod. otvorí jej dramaturg Rudolf Urc.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.